GrădinăLegumicultură

10 boli și dăunători care afectează culturile de varză

Varza, una dintre cele mai populare legume, poate fi afectată de o serie de boli și dăunatori.

Frunzele sale mari o fac atractivă pentru insecte, iar suprafața de contact cu aerul o poate expune la boli fungice.

Iată câteva dintre cele mai comune:

  1. Tăciunele verzei (Plasmodiophora brassicae): Este o boală fungică care afectează rădăcinile plantelor de varză, provocând formarea de tumori pe rădăcină și o creștere neuniformă a plantelor.
  2. Mucegaiul alb (Pseudocercosporella capsellae): Acest fung afectează frunzele verzei, producând pete albe, pulverulente. Aceste pete pot crește în dimensiune și pot cauza putrezirea frunzelor.
  3. Făinarea (Erysiphe cruciferarum): Este o boală fungică care apare sub forma unor pete pulbere albă pe frunzele verzei. Aceasta poate duce la deformarea și uscarea frunzelor.
  4. Afidele (Brevicoryne brassicae): Sunt insecte mici, de culoare verde sau neagră, care se hrănesc cu sucul plantelor de varză. Acestea pot provoca daune semnificative prin deformarea frunzelor și transmiterea unor virusuri.
  5. Gândacul de Colorado (Leptinotarsa decemlineata): Este un daunător major al culturilor de varză. Larvele acestui gândac mănâncă frunzele, lăsând doar nervurile, iar adultul provoacă defolierea plantelor.
  6. Căldărarii (Delia spp.): Sunt muște care depun ouăle în jurul rădăcinilor plantelor de varză. Larvele care eclozează se hrănesc cu rădăcinile, provocând daune grave.
  7. Molia verzei (Plutella xylostella): Larvele acestui gândac de dimensiuni mici se hrănesc cu frunzele verzei, creând galerii și cauzând defolierea plantelor.
  8. Rădăcină neagră (Phoma lingam): Este o boală fungică care afectează rădăcinile și tulpinile plantelor de varză. Provocată de ciuperca Phoma lingam, această boală poate cauza putrezirea rădăcinilor și deteriorarea sistemului radicular.
  9. Omida păroasă a verzei (Mamestra brassicae): Larvele acestei molii se hrănesc cu frunzele verzei, provocând defoliere și pagube semnificative culturilor
  10. Bacterioza (Xanthomonas campestris pv. campestris): Este o boală bacteriană care afectează cruciferele, inclusiv varza. Se manifestă sub forma unor pete negre pe frunzele și tulpinile plantelor, care pot duce la necroză și defoliere. Aceasta poate fi o boală foarte distructivă în culturile de varză.

Poate fi cultivată varza de Bruxelles în România? Ghid complet pentru grădină sau o mică afacere

Acestea sunt doar câteva exemple de boli și dăunatori care pot afecta varza. Este important să se monitorizeze și să se ia măsuri preventive și de combatere pentru a menține sănătatea plantelor și pentru a proteja recolta.

Demontarea a 10 mituri legate de legumicultură. Fertilizarea cu drojdie ori stropirea cu lapte, fals sau adevărat?

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

One thought on “10 boli și dăunători care afectează culturile de varză

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *