Grădină

10 idei de materiale ieftine sau gratuite care pot fi folosite pentru mulcirea plantelor și pomilor fructiferi

Mulciul este un material folosit frecvent în grădinărit și agricultură, având multiple utilizări.

Dacă doriți să obțineți recolte bune de castraveți și roșii, ori alte legume, mulcirea, o operațiune simplă și deloc costisitoare, trebuie să facă parte din strategia voastră agricolă.

Plasarea a câțiva centimetri de paie sau frunze mărunțite într-un cerc cu un diametru de 20-30 cm în jurul bazei fiecărei plante va avea multiple beneficii în ceea ce privește recolta.

Vezi aici care sunt avantajele mulcirii, detaliul care face diferența unei culturi bogate și fără probleme.

Există diverse materiale din care poate fi realizat, în funcție de disponibilitate și preferințe.

Iată câteva dintre opțiuni:

  1. Paie și fân: Acestea sunt materiale organice populare pentru mulcirea grădinilor. Paiele și fânul pot fi așezate în strat subțire pe sol pentru a împiedica creșterea buruienilor și a păstra umiditatea în sol.
  2. Rumeguș: Rumegușul este un alt material organic care poate fi utilizat ca mulci. Este obținut din lemnul tăiat sau din resturile de lemn și poate ajuta la menținerea umidității solului și la împiedicarea apariției buruienilor.
  3. Frunze: Frunzele căzute în timpul toamnei pot fi adunate și utilizate ca mulci în grădini. Ele oferă protecție împotriva buruienilor și păstrează umiditatea în sol. De asemenea, se descompun treptat, adăugând substanțe nutritive solului.
  4. Plastic negru: Mulciul din folie de plastic negru este adesea utilizat în agricultură pentru a suprima creșterea buruienilor și pentru a încălzi solul. Acesta poate fi întins pe suprafața solului și ancorat pentru a împiedica accesul luminii la buruieni și pentru a reduce evaporarea apei din sol. Totodată, foliile de mulcire din materiale sintetice, precum țesăturile speciale, pot fi utilizate pentru a controla temperatura și umiditatea solului.
  5. Piatră sau pietriș: Mulciul de piatră sau pietriș poate fi utilizat în special în grădinile decorative sau în zonele în care nu se dorește creșterea buruienilor. Aceste materiale nu se descompun și pot oferi o acoperire durabilă și atractivă.
  6. Mulci din materiale organice: Deșeurile organice precum compostul sau gunoiul de grajd pot fi utilizate ca mulci pentru a hrăni solul și a stimula creșterea plantelor.
  7. Stufăriș: Stufărișul este o alegere excelentă pentru mulcirea zonelor umede sau a plantelor acvatice. Acesta poate fi utilizat pentru a acoperi suprafața solului în jurul iazurilor sau a paturilor de plante acvatice, ajutând la menținerea nivelului optim de umiditate.
  8. Gunoi de grajd: Gunoiul de grajd bine compostat poate fi folosit ca mulci în grădinărit. Acesta furnizează substanțe nutritive solului, menține umiditatea și ajută la controlul buruienilor. Asigurați-vă că gunoiul de grajd este complet compostat înainte de a-l utiliza pentru a evita posibilele probleme de sănătate și miros neplăcut.
  9. Rămurele și crengi tocate: După tocarea crengilor și a rămurelelor materialul rezultat poate fi folosită ca mulci natural. Aceste materiale se descompun treptat, adăugând substanțe nutritive solului. Ele pot fi utilizate în special în jurul plantelor perene și arborilor pentru a reduce concurența buruienilor și pentru a menține umiditatea solului.
  10. Carton: Cartonul sau hârtia neimprimată pot fi utilizate ca mulci în grădină. Acestea pot fi așezate pe suprafața solului pentru a suprima creșterea buruienilor și pentru a menține umiditatea. Asigurați-vă că cartonul este bine udat înainte de a-l așeza, pentru a se lipi de sol și a preveni trecerea luminii.

Acestea sunt doar câteva dintre opțiunile comune de mulci disponibile pentru grădinărit și agricultură.

Este important să alegeți un mulci potrivit pentru tipul de plante și mediul în care doriți să-l utilizați.

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

4 comentarii la „10 idei de materiale ieftine sau gratuite care pot fi folosite pentru mulcirea plantelor și pomilor fructiferi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *