Grădină

10 sfaturi de top pentru micii grădinari, de la Societatea Regală de Horticultură

O campanie de conștientizare, promovată în Mare Britanie de Royal Horticultural Society (RHS), îi ajută pe oameni să înțeleagă cum câteva acțiuni simple pot face ca grădinile și grădinăritul să contribuie la protejarea planetei.

Programul oferă grădinarilor 10 sfaturi pentru a-i ajuta să-și organizeze propriile curți și se concentrează pe activități ce au drept scop protejarea planetei și a lua măsuri împotriva schimbărilor climatice.

Campania a fost inițiată în urma unui raport al Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice, care avertizează că aceste fenomene sunt larg răspândite, rapide și se intensifică cu trecerea timpului.

10 sfaturi de top pentru grădinari


  1. Plantați un copac. Copacii reprezintă modalități excelente de a reduce emisiile de carbon din atmosferă, explică RHS. Dacă fiecare grădinar din Marea Britanie (și nu numai) ar planta un copac în comunitatea sa, școală, loc de muncă sau în curte și l-ar aduce la maturitate, carbonul stocat ar fi echivalent cu 11 milioane de călătorii cu mașina în jurul planetei.
  2. Udă în mod corect. În loc să folosească rețeaua de alimentare cu apă pentru grădină, un sistem care captează ploaia ar putea economisi milioane de litri.
  3. Nu mai utiliza turbă. Turbăriile reprezintă un depozit important de carbon la nivel mondial, dar utilizarea turbei în grădini eliberează acest lucru și distruge habitatele.
  4. Fă-ți propriul compost. În comparație cu soiul de vânzare cu amănuntul ambalat, compostul de casă este mai bun pentru planetă. Fiecare 1 kg de compost de casă economisește 0,1 kg de carbon fosil, spune RHS.
  5. Scoate o placă de pavaj. Înlocuirea a doar 1 metru pătrat de pavele cu plante perene ar putea ajuta la combaterea schimbărilor climatice.
  6. Plante pentru polenizatori. Polenizatorii la nivel global au probleme – lipsa și pierderea habitatului fiind un motiv major. O mare varietate de plante poate ajuta la susținerea speciilor, explică RHS.
  7. Evită florile importate. Florile importate pot avea o amprentă de carbon mai mare, așa că RHS sugerează să vă creșteți propriul buchet de flori.
  8. Folosiți unelte electrice. O unealtă electrică pe benzină emite în medie 0,848 kg de carbon pe litru de benzină utilizat, spune RHS. Deci, trecerea la echivalente electrice ar putea ajuta la economisirea unora dintre aceste emisii.
  9. Fii un cetățean de știință. Instrumentul online My Garden de la RHS le permite tuturor grădinarilor din Marea Britanie să-și cartografieze plantele de grădină – construind o înțelegere sporită a biodiversității și ajutând la conservarea acesteia pentru viitoarele generații.
  10. Mănâncă mai multe produse locale. Consumând mai multe produse pe care fie le-ați cultivat singur, fie care sunt cultivate local, poate „economisi cantități semnificative de emisii de gaze cu efect de seră”, spune RHS.

 

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Recent Posts

Îngrășământ natural din bere, pentru ghivecele de flori. O soluție simplă pentru înflorire abundentă tot sezonul

Berea este nu doar o băutură populară, ci și un îngrășământ neconvențional care poate aduce…

2 zile ago

Idei pentru valorificarea dulce-picantă a producției de ardei iuți. Rețeta unei dulceți puțin altfel

Dulceața de ardei iute combină picantul cu gustul dulceag, fiind perfectă pentru a acompania brânzeturi,…

4 zile ago

Cum se usucă corect ardeii iuți pentru iarnă. 5 idei de combinații picante pentru mâncare

Cum să uscați ardeii iuți pentru a-i păstra pentru sezonul rece și cum să combinați…

4 zile ago

Cum stimulăm înflorirea mușcatelor în 7 pași, pentru ghivece pline de flori tot sezonul

în afara de achiziția florilor și amplasarea acestora în spațiile pe care doriți să le…

5 zile ago

Calendarul de toamnă al grădinarului. Ce lucrări se fac în grădină și livadă în luna septembrie

Perioada este plină în ceea ce privește recoltarea legumelor și fructelor. În paralel, în prima…

2 săptămâni ago

Cum se prepară cidrul sau mustul de pome. Rețeta dintr-un articol vechi din anul 1900

Articolul din ziarul Albina, publicat pe  20 august 1900, descrie procesul de preparare a mustului…

3 săptămâni ago