Grădină

10 sfaturi esențiale pentru îngrijirea grădinii

Îngrijirea plantelor poate fi simplă atunci când cunoști și aplici anumite elemente de bază.

Mai jos sunt câteva sfaturi cheie de îngrijire, pentru menținerea unei grădini sănătoase:

Acordați atenție solului

Solul se degradează în timp și trebuie reîmprospătat din când în când.

Puteți cumpăra pământ îmbunătățit cu nutrienți de la un magazin specializat, așa că asigurați-vă că verificați calitatea solului din grădină și înlocuiți-l sau completați-l atunci când este necesar.

Adăugarea de mulci este, de asemenea, utilă pentru menținerea umidității solului din grădina dvs. Materialul de mulcire elimina buruienile, oferind și materie organică solului atunci când acesta începe să se degradeze.

Tipuri de sol. Cum se identifică

Fertilizarea grădinii

Fertilizarea grădinii este o altă metodă de a o menține sănătoasă. În funcție de tipul de specie de plante pe care o cultivați, utilizați cantitatea potrivită de îngrășământ și aplicați corespunzător pentru a vă asigura că nu vă suprasolicitați plantele.

Curățați-vă uneltele de grădinărit. Uneltele de grădină trebuie curățate pentru a controla bolile și pentru a preveni transferul oricăror bacterii sau elemente periculoase în grădina dumneavoastră. Pe lângă celelalte metode de îngrijire a grădinii, uneltele curate vă pot ajuta să vă mențineți grădina sănătoasă mai mult timp.

Verificați starea de sănătate a plantelor din grădină

Indiferent dacă transplantați plante din pepinieră sau le creșteți din semințe proprii, inspectați-vă complet plantele de grădină, pentru a vă asigura că nu sunt dăunători și nu putrezesc.

Aducerea de plante infectate sau bolnave poate dăuna întregii grădini.

În afară de bolile plantelor, insectele distructive precum afidele ar trebui eliminate folosind pesticidele adecvate sau alte metode eficiente de exterminare.

Udă în mod corespunzător

Udarea excesivă poate duce la creșterea ciupercilor, a petelor de frunze și a plantelor nesănătoase.

Udați doar cât este necesar în timpul sezonului de creștere pentru specia dvs. de plante și lăsați solul să se usuce între udări, pentru a nu se suprasatura.

Secretul este să vă mențineți grădina bine udată, dar nu înmuiată și să evitați umezirea frunzișului. În schimb, udați direct pe sol.

Acest lucru este ușor de făcut atunci când udați manual, dar dacă doriți să automatizați lucrurile, optați pentru un sistem de irigare prin picurare, mai degrabă decât pentru aspersoare.

Cum se udă florile iarna. Plante de gradină rezistente la frig

Stimulați prin tăiere creșterea

Tăiați plantele după cum este necesar, prin eliminarea florilor și crengilor uscate, pentru a încuraja o nouă creștere.

Tăierea plantelor le va curăța de părțile nesănătoase și va crea, de asemenea, mai mult spațiu pentru ca grădina dvs. să înflorească.

Toate aceste metode de grădinărit pot stimula creșterea, eliminând orice posibil dăunător ascuns sau părți nedorite, mărind spațiul pentru florile sau grădina de legume să înflorească.

Distrugeți buruienile

Buruienile sunt dăunătoare în grădină, întrucât pot sufoca rădăcinile plantelor tale sănătoase, pot adăposti dăunători și pot deveni o latură inestetică.

Buruienile ocupă spațiu și resurse pe care plantele tale le-ar putea folosi, așa că plivitul grădinii o poate menține sănătoasă și în creștere.

Protejați grădina de animale

Instalați o barieră în jurul zonei de grădină, ca un gard de sârmă, pentru a împiedica animalele și alți dăunători din grădină să vă distrugă plantele.

Gardurile din sârmă vă mențin grădina în siguranță, menținând-o în același timp vizibilă și expusă la soare (gardurile tradiționale pot bloca uneori lumina directă a soarelui).

 Sprijinirea plantelor

Operațiunea implică fixarea de araci în pământ și legarea tulpinilor de flori sau a altor culturi de grădină de ele cu pânză sau ață (puteți folosi cârlige speciale).

Așezați-vă plantele – cum ar fi castraveții, ardeiul sau roșiile – pe araci sau sisteme de palisare, întrucât acest lucru întărește tulpinile și le împiedică să se îndoaie sau să se rupă, menținându-le drepte și sănătoase.

Plante însoțitoare

Plantarea însoțitoare, sau cultura intercalată, este atunci când plantați o varietate de culturi diferite împreună, pentru a crește productivitatea, a furniza polenizatori, a îndepărta dăunătorii și a controla habitatul pentru insecte benefice.

Culturile intercalate sunt o modalitate excelentă de a vă menține grădina și zonele de flori în bună stare, înconjurându-le cu plantele potrivite, care le vor permite creșterea acestora.

Încercați paturi înălțate  

Adăugarea de paturi înălțate (sau containere) în grădină poate crește semnificativ longevitatea plantei.

Paturile înălțate sunt utile dacă doriți să începeți un mic proiect sau să plantați o varietate mai mare de plante.

Paturile înălțate sunt dotate cu o barieră împotriva dăunătorilor, asigură un drenaj adecvat și vă pot ajuta să vă păstrați plantele în siguranță față de buruieni.

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

One thought on “10 sfaturi esențiale pentru îngrijirea grădinii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *