Grădină

10 sfaturi utile privind plantarea pomilor, pentru prindere sigură

Plantarea pomilor fructiferi se recomandă a fi făcută toamna, iar în locurile unde pomii nu rezistă peste iarnă, se pot face replantări la primăvară. În plus, se câștigă luni bune până la prima producție, cu condiția ca materialul săditor să fie de bună calitate.

Recomandările specialiștilor de la Pepinierele Roman pentru alegerea puieților de pomi fructiferi:

  1. Cumpărați doar de la pepiniere sau puncte de vânzare autorizate. Mai ales toamna, numărul speculaților este în creștere, aceștia preferând să vând pe marginea drumurilor, pe lângă piețe sau la târguri agricole de sezon, iar puieții pe care îi oferă fie nu se vor prinde, fie vor avea rod slab sau chiar deloc.
  2. Verificați eticheta/certificatul fito-sanitar al puietului. Acesta nu trebuie să lipsească și trebuie obligatoriu să conțină informații despre specie și soi, de unde provine materialul săditor. Din păcate, astfel de documentații sunt ușor de falsificat, așa că revenim cu primul sfat, acela de a opta pentru un comerciant autorizat sau pe care îl cunoașteți a fi serios.
  3. Verificați rădăcinile puietului pentru a vă asigura că sunt sănătoase. Dacă nu se văd, puteți cere vânzătorului să desfacă ambalajul pentru o verificare amănunțită.
  4. Nu cumpărați material săditor cu rădăcini tăiate foarte scurt, un factor care scurtează viața pomilor. Neavând sistemul radicular bine ancorat nu are cine să îl hrănească din pământ și să îl ajute să crească.
  5. Sistemul radicular trebuie să fie proporțional cu puietul. Dacă nu există o corelare între sistemul radicular și partea aeriană pomul nu poate să pornească “sănătos” în vegetație astfel că face niște frunzulițe cât un bănuț și după aceea se usucă.
  6. Coaja de pe rădăcini trebuie să fie neatacată de mucegaiuri iar suprafața secționată trebuie să aibă culoarea albicioasă și aspect de frăgezime. La rădăcinile bolnave sau ofilite, culoarea este maroniu închis.
  7. Pomii trebuie să fie tineri de 1-2 ani, cu cel puțin 2-3 rădăcini laterale, să aibă minim 100 cm înălțime și, de preferat 0,8 – 1 m, pentru pomii de 1 an.
  8. Tulpina trebuie să fie dreaptă, fără răni, urme de boli sau dăunători.
  9. Asigurați-vă că achiziționați soiul pe care îl doriți. Astfel, veți ști din timp ce aveți de făcut pentru a avea fructe gustoase și sănătoase.
  10. Cumpărați material săditor românesc. Este adaptat condițiilor de la noi din țară, așa că va rezista iernilor grele și verilor cu arșiță specifice climei din România.

Notă – puneți materialul săditor cu rădăcinile în apă între 24 și maxim 72 de ore înainte de plantare, pentru hidratare!

Susținerea copacilor prin tutori. Cât timp trebuie păstrat sprijinul pomilor

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *