5 ponturi pentru grădinarii nerăbdători. Cum obținem recolte timpurii preîncălzind solul
Nerăbdători după sezonul de iarnă, grădinarii încep pregătirea grădinii odată cu venirea primăverii, dar, deși vremea devine frumoasă, sunt nevoiți să aștepte până când temperatura solului și cea nocturnă sunt destul de ridicate.
Temperaturile optime pentru majoritatea legumelor variază, dar în general, solul ar trebui să aibă cel puțin 10-12 grade Celsius, pentru a permite o germinare și creștere adecvată a plantelor.
Există situații în care o plantă începe să înflorească și să formeze semințe prematur, într-un sol rece, dar recolta devine inutilizabilă. Ca exemplu, frunzele de salată pot deveni amare.
Totodată, răsadurile de roșii deja plantate în solar sau grădină pot fi afectate negativ de o temperatură minimă nocturnă, sub 10 grade Celsius.
Chiar dacă planta nu va îngheța, aceasta își va stopa creșterea sub pragul menționat, pentru câteva zile, perioadă care îi este necesară pentru refacere.
Cum ”furăm startul” primăvara la înființarea culturilor
Majoritatea grădinarilor preferă să aștepte până când temperaturile solului și ale aerului pe durata nopții ajung la valorile optime.
În general, în România, acest lucru se întâmplă începând cu a doua jumătate a lunii aprilie (în solar) și începutul lunii mai (în grădină).
Dacă apreciați că în zona în care cultivați ați putea trece la înființarea culturilor mai devreme, puteți lua în considerare preîncălzirea solului.
Acoperiți solul cât mai devreme posibil, deoarece soarele de la sfârșitul iernii și de la începutul primăverii este slab. Totuși, lăsați umiditatea solului să fie completată de precipitațiile de iarnă înainte de acoperire.
Metode de încălzire a solului
Acest lucru poate poate fi realizat prin mai multe metode, precum ”solar în solar”, acoperirea solului cu folie, utilizarea unui strat gros de paie sau frunze uscate sau prin încălzirea solului cu ajutorul unor dispozitive speciale.
-
Solar în solar
Utilizarea tunelurilor sau minisolar în spațiu protejat este o medodă de a avea verdețuri mai devreme.
Construirea unui tunel sau a unei incinte temporare deasupra patului de legume poate ajuta la crearea unei atmosfere calde și protejate pentru plantele tale.
Această metodă poate fi folosită pentru a preîncălzi solul și pentru a oferi protecție împotriva temperaturilor reci.
-
Strat de paie sau frunze
O altă metodă eficientă este utilizarea unui strat gros de paie sau frunze uscate, care va reține o parte din căldură în sol.
În plus, această metodă va proteja și solul de fluctuațiile extreme de temperatură și va reduce pierderea umidității.
-
Acoperirea cu folie neagră
Acoperirea solului cu folie neagră este o metodă eficientă de preîncălzire a solului.
Folosind această metodă, solul este acoperit cu o folie neagră, care absoarbe căldura soarelui și o păstrează în sol, crescând astfel temperatura solului și accelerând procesul de germinare a semințelor.
Ulterior, după germinarea semințelor, aceasta poate fi înlocuită cu folie transparentă sau agril, ce oferă luminozitate dar și menținere a temperaturii.
UTIL Foliile de plastic pot fi umflate de vânt dacă nu sunt bine fixate, anulând efectul de încălzire.
Pentru a evita acest lucru, ancorați folia de jur-împrejur sau îngropați marginea în sol.
-
”Clopote” din bidoane
Plantele pot fi protejate în perioada de început a primăverii cu ajutorul unor bidoane transparente de plastic de 5 sau 10 litri, la care s-a decupat fundul.
-
Dispozitive de încălzire pe lemne, electrice sau pe gaz
De asemenea, se pot utiliza dispozitive speciale, cum ar fi încălzitoarele solului sau tunurile cu aer cald.
Acestea vor încălzi solul și vor îmbunătăți condițiile pentru creșterea plantelor, dar vor prezenta dezavantaje legate de costuri.