GrădinăLegumicultură

5 reguli obligatorii la defolierea roșiilor, pentru a obține o recoltă bogată

Defolierea (tăierea frunzelor) reprezintă un aspect esențial al îngrijirii plantelor de roșii, cu multiple beneficii pentru sănătatea și productivitatea acestora.

Aceasta constă în îndepărtarea frunzelor inferioare și a celor afectate de boli, pentru a îmbunătăți  circulația aerului, a preveni infecțiile și pentru a stimula dezvoltarea corespunzătoare a fructelor.

Pe scurt, îndepărtarea frunzelor la tomate se face de jos în sus, pe măsură ce fructele de la etajele inferioare se dezvoltă.

În acest articol, vom explora tehnici eficiente de defoliere a roșiilor, oferindu-vă sfaturi utile pentru a obține o grădină sănătoasă și o recoltă bogată.


  1. Identificați frunzele de defoliat: Înainte de a începe procesul de defoliere, este important să recunoașteți frunzele care trebuie eliminate. Acestea includ frunzele inferioare care ating solul și cele care sunt afectate de boli, cum ar fi petele negre, frunza pătată sau alte afecțiuni fungice. De asemenea, eliminați frunzele care sunt galbene, uscate sau deteriorate.
  2. Alegeți momentul potrivit: Defolierea ar trebui să fie realizată într-un moment adecvat pentru a minimiza stresul plantei și pentru a maximiza rezultatele. Este recomandat să efectuați defolierea într-o zi însorită, când frunzele uscate se vor putea vindeca mai rapid. De asemenea, evitați defolierea în perioadele de temperaturi extreme sau în timpul fazei de înflorire intensă.
  3. Utilizați instrumente adecvate: Pentru a defolia roșiile în mod eficient, asigurați-vă că utilizați instrumentele potrivite. O pereche de foarfece de grădină cu lame ascuțite și curate este recomandată pentru a tăia cu precizie frunzele dorite, minimizând traumatismele cauzate plantelor. Dezinfectați instrumentele înainte și după utilizare pentru a preveni răspândirea bolilor.
  4. Tehnica de defoliere: Pentru a începe, prindeți frunza între degetul mare și arătător și tăiați-o ușor cât mai aproape posibil de tulpină, evitând să trageți sau să smulgeți frunza. Această tehnică minimizează riscul de a rupe crenguțe sau de a deteriora tulpina principală. Repetați procesul pentru fiecare frunză identificată ca fiind necesară a fi îndepărtată.
  5. Imediat după defoliere: După ce ați finalizat defolierea, asigurați-vă că planta de roșii este udată în mod corespunzător. Acest lucru ajută la reducerea stresului cauzat de tăierea frunzelor și facilitează vindecarea rapidă a plantelor. Monitorizați cu atenție starea plantei după defoliere și acordați-i îngrijire suplimentară pentru a o ajuta să se recupereze rapid.

Ați întâlnit des acest fel de roșii, cu crăpături. Ce provoacă deformarea tomatelor

Defolierea adecvată a roșiilor este un pas important în obținerea unei grădini sănătoase și a unei recolte abundente.

Prin îndepărtarea frunzelor inferioare și a celor afectate de boli, se promovează circulația aerului, se previne răspândirea infecțiilor și se stimulează dezvoltarea fructelor.

Respectând tehnici menționate de defoliere și acordând plantei îngrijirea corespunzătoare, veți obține roșii sănătoase și o recoltă generoasă.

Carența de calciu la tomate. Cum puteți să evitați pierderile masive în cultura de roșii

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

3 comentarii la „5 reguli obligatorii la defolierea roșiilor, pentru a obține o recoltă bogată

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *