GrădinăLegumicultură

7 reguli importante de îngrijire a roșiilor în perioada de coacere, pentru gust intens și optimizarea producției

Îngrijirea roșiilor în perioada de coacere, care coincide cu temperaturile ridicate ale verii, este o etapă importantă pentru obținerea unor roșii sănătoase și mai ales gustoase.

Această perioadă necesită atenție sporită și respectarea unor reguli importante pentru a asigura o recoltă bogată.

Iată câteva sfaturi pentru a optimiza producția de roșiilor în această perioadă:

Udarea

Pe măsură ce roșiile încep să se coacă, este necesar să reducem cantitatea de apă. În caz contrar, acestea vor pierde din gustul lor intens, iar pielița se poate crăpa. Udarea regulată, dar moderată, este recomandată. Asigură-te că solul este bine drenat pentru a evita acumularea excesivă de umiditate în jurul rădăcinilor.

Defolierea

Odată ce primul etaj al tomatelor a format fructe și acestea încep să se coacă, este important să elimini toate frunzele care se află sub acestea. Aceste frunze pot împiedica o bună circulație a aerului și pot favoriza dezvoltarea bolilor și dăunătorilor. De asemenea, tăie frunzele care ating solul, deoarece acestea pot fi o sursă de răspândire a fungilor și a altor organisme nocive. Mai multe detalii despre defoliere aici

Palisarea

Pe măsură ce plantele se încarcă cu rod, este important să le oferi suport adecvat. Utilizează sfori sau cârlige din plastic pentru a susține crengile încărcate. Astfel, vei evita ruperea crengilor și vei asigura o dezvoltare sănătoasă a plantelor.

Fertilizarea

În perioada de coacere a roșiilor, necesarul de fertilizanți este mai redus în comparație cu faza de creștere activă. Dacă plantele nu prezintă probleme deosebite, nu este necesară o fertilizare suplimentară. În mod normal, plantele au suficienți nutrienți acumulați, care sunt dirijați către fructe. Cu toate acestea, monitorizează starea plantelor și, dacă observi semne de deficiențe nutriționale, poți aplica un fertilizant echilibrat, conform recomandărilor producătorului.

Polenizarea

Polenizarea este un proces esențial pentru formarea fructelor de roșii. Pentru a asigura o bună polenizare, poți ajuta manual procesul. Prin ușoare scuturări ale plantelor, se pot elibera polenul și se poate încuraja transferul acestuia între flori. Mai multe detalii despre polenizare

Umbrire

În perioada de vară, cu soare intens, arsura solară este frecventă în culturile de roșii. Pentru a preveni această problem instalează plase de umbrire, cu densitate de 40%. Cum deosebești arsura solară de carența de calciu aici

Boli și dăunători

În perioada de coacere, plantele de roșii pot fi expuse unor boli și dăunători. Monitorizează cu atenție plantele pentru a depista din timp eventualele probleme, iar dacă observi semne de boli sau infestări cu dăunători, poți interveni cu tratamente adecvate. Dacă se impune tratarea cu insecticide și fungicide țineți cont de perioada de pauză recomandată de producători până la recoltare.

Respectând aceste reguli de îngrijire în perioada de vară, vei crește șansele de a obține o recoltă bogată și roșii sănătoase, cu un gust intens și delicios.â

Roșiile de ciocolată, o minunăție culinară ce poate fi cultivată și în România. Ce nutrieți conțin

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

One thought on “7 reguli importante de îngrijire a roșiilor în perioada de coacere, pentru gust intens și optimizarea producției

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *