Ameliorarea solului. Metode ecologice rapide
Dacă vă aflați în situația în care dețineți o suprafață de teren ”slab” din punct de vedere al productivității agricole, ar trebui să începeți rezolvarea situației cu o analiză de sol.
Rezultatele analizelor vă ajută să determinați cantitatea de nutrienți disponibili și să puteți calcula necesarul de îngrășăminte pentru fiecare cultură în parte.
Totodată, puteți astfel cunoaște randamentul fertilizărilor anterioare și veți obține informațiile necesare pentru a fertiliza în cunoștință de cauză și nu ”după ureche”.
Analizele pot fi făcute pe tot parcursul anului, cu condiția ca proba de sol să fie luată la cel puțin 30 de zile de la momentul în care au fost aplicate îngrășămintele.
Buletinul de analize va conține informații despre pH-ul solului, azotul nitric, potasiu, calciu, fosfor și magneziu, dar și despre textura acestuia.
Totul despre fertilizarea solului. Soluții și idei pentru plante sănătoase
Dacă planurile legate de legumicultură sau pomicultură sunt pe termen lung puteți însămânța lucernă întrucât va aduce un aport de azot pe teren.
Totodată, lucerna va împiedica ca terenul să fie infestat cu buruieni.
Ulterior, după desființarea culturii de lucernă puteți continua cu adaos de compost și mraniță (balegar uscat de oaie, vită sau pasăre).
În ceea ce privește compostul, luați în considerare faptul că atunci când nu îl dețineți îl puteți achiziționa de la fabrici specializate care vă pot personaliza produsul, în baza nevoilor solului.
Compostul. Cum acționează împreună culorile verde și maro pentru îngrășământ natural
Totodată, terenul poate fi ameliorat prin împrăștierea de DELCAMAG (dolomită amorfă), produs natural ce conține calciu și magneziu.
O altă soluție este Terracalco, care poate fi împrăștiat direct pe sol sau prin amestecarea în apă acesta având proprietăți de afânare, structurare și de mărire a capacității de absorbție pentru apa si aer.
Produsele menționate îmbunătățesc viața microbiană și deblocheaza elementele nutritive din sol.
DE INTERES Țara noastră deţine în zona Delniţa-Harghita singurul depozit de dolomită amorfă din lume.
Îngrășămintele naturale sau organice se obțin din deșeurile animalelor sau ale plantelor, dar includ și mineralele naturale sub formă de pulbere. Acestea sunt neprocesate sau procesate foarte prin extragere și rafinare. Cele mai populare îngrășăminte naturale sunt obținute din gunoi de grajd, compost organic sau făină de oase de proveniență animală.
Pingback: Metoda ecologică germană HUGELKULTUR, pentru grădini cu rezultate excepționale – Atlas pentru casă și grădină