Disputa taberelor ce susțin vinul făcut în propria gospodărie versus cei care afirmă că doar cel făcut de profesioniști are calitatea necesară, pare fără de sfârșit și veți găsi astfel de discuții oriunde se vor întâlni mici producători cu viticultori sau doar fani ai acestora.
Dacă prima grupare aduce în principal argumente legate de faptul că vinul ”de țară”, făcut cu forțe proprii ”este natural”, a doua va încerca să contracareze cu aspecte legate de faptul că toate procesele tehnologice pentru obținerea unui vin de calitate superioară necesită cunoștințe aprofundate din partea unor specialiști și utilaje moderne.
Pe scurt, vinul făcut în gospodărie și cel industrial diferă în mai multe aspecte, cum ar fi:
Vinul făcut în gospodărie este produs în cantități mici, de obicei pentru consumul propriu, fiind în general făcut din struguri crescuți în grădinile proprii, care pot fi amestecați cu cei de viță de vie nobilă.
Datorită faptului că unii producători îl doresc cât mai natural evită să folosească orice substanțe chimice, acesta poate fi mai puțin stabil decât vinul industrial, ceea ce înseamnă că este mai predispus la oxidare sau alte probleme de depozitare.
Întrucât vinul ”de țară” este fermentat în butoaie de lemn, acest aspect poate contribui la aromă și gust.
Vinul industrial este produs în cantități mari, de obicei pentru a fi vândut în magazine sau restaurante. Fiind făcut în cantități mari, din struguri crescuți într-un anumit loc sau regiune, rezultă o calitate și un gust uniform.
Conține aditivi, cum ar fi sulfiții, care sunt utilizați pentru a preveni oxidarea și alte probleme de depozitare și este fermentat în vase de oțel inoxidabil sau alte recipiente moderne, care pot fi mai ușor de curățat și de întreținut decât butoaiele de lemn.
Este mai stabil decât vinul făcut în gospodărie, ceea ce înseamnă că poate fi stocat mai mult timp fără a se deteriora.
Ghid Practic în 8 pași: Cum să uscăm strugurii acasă și să-i depozităm timp de un an
Vinurile industriale superioare, produse în mod obișnuit în cadrul marilor crame și fabrici ce produc vin, beneficiază de tehnologii avansate și procese mai riguroase în comparație cu cele produse în gospodării.
Iată câteva tehnologii și practici comune utilizate în producția vinurilor industriale superioare, ce pot face diferența de calitate:
În contrast, vinurile produse în gospodarii pot implica metode tradiționale și pot beneficia de mai puțină intervenție tehnologică.
Totuși, ambele abordări pot produce vinuri de calitate, iar gustul final depinde de mai mulți factori, inclusiv de selecția de struguri, maturitatea lor, condițiile climatice și în special experiența producătorului.
În general, vinul făcut în gospodărie poate fi mai natural și mai puțin procesat decât cel industrial, dar poate fi mai puțin stabil și mai predispus la probleme de depozitare.
În acest ghid, vom explica o metodă simplă, dar eficientă, prin care poți înmulți o…
După stabilizarea în sol, tutorii pot împiedica dezvoltarea - pomii trebuie se legene liber în…
Folosirea frunzelor toamnei în aceste moduri transformă un simplu proces natural într-o oportunitate de a…
Dacă doriți să înființați o livadă de mai mari sau mici dimensiuni, să plantați într-un…
În lunile septembrie, octombrie sau noiembrie, în funcție de zona geografică, atunci când temperaturile pe…
Încercăm să vă reamintim să nu neglijați efectuarea tratamentelor fitosanitare de toamnă la pomii fructiferi.…
View Comments
Aromele de vin sant adaugate din tabelul lui Mendelev la cei ce se lauda cu tehnologia fata de aromele naturale date dematerialul din care e facut vasul de lemn .pritrocirea se face natural nu a doua zi dupa cules prin filtrarri fortate.vinul se mai face si din struguri?.cei ce proceseaza struguri au un vin identic indiferent de soiul de struguri si adauga arome dupa cerintele pietei acela nu este vin ci apa cu furtunul si zahar sau melasa cu pumnul.... vreau sa vad ce spun specialisti in vinul s.h.