Antocianinele: Care sunt beneficiile ascunse de natură în fructele de culoare mov
De jur împrejurul nostru ne putem bucura de o varietate impresionantă de culori în natură.
Fie că este vorba despre trandafiri, mure, sau despre orice fel de fructe ce au colorit pe diferite nuanțe de roșu-violet, aceste caracteristici sunt adesea conferite de un grup de pigmenți naturali numiți antocianine.
Ce sunt, de fapt, antocianinele
Antocianinele sunt pigmenți solubili în apă, ce aparțin grupului flavonoide, care se regăsesc în multe plante, inclusiv fructe, legume, flori și tuberculi.
Acestea sunt responsabile pentru culorile vii de la roșu închis, mov, albastru și până la negru, întâlnite în fructe, legume și flori.
Unele dintre cele mai comune surse de antocianine includ afinele, căpșunele, coacăzele, murele, vișinele, vinetele mov, varza roșie, petalele de trandafir sau chiar conopida mov.
Următoarele conțin cele mai multe antocianine (la 100 grame):
- Aronia: 46–558 mg
- Coacăze negre: 25–305 mg
- Fructe de soc negre: 17–463 mg
- Mure: 10–139 mg
- Cireșe: 7–143 mg
- Ceapa roșie: 7 mg
- Dude: 1,4–704 mg
- Lingonberries: 4–49 mg
- Căpșuni: 4–48 mg
- Vișine: 3–44 mg
- Zmeura rosie: 5–38 mg
- Struguri negri: 3–39 mg
- Prune: 5–34 mg
- Afine: 11–26 mg
- Fasole neagră: 1–15 mg
- Coacăze roșii: 2–11 mg
- Vin roșu: 4–10 mg
Cum cresc antocianinele durata de valabilitate la fructe și legume
Cercetătorii afirmă că antocianinele sunt legate de o creștere a duratei de valabilitate a fructelor și legumelor.
Un studiu a arătat că roșiile cu un conținut ridicat de antocianine au avut o durată de valabilitate cu 20% mai mare decât roșiile cu un conținut scăzut de antocianine.
Creșterea producției de antocianine în fructe și legume poate avea beneficii multiple.
Astfel, pe lângă o durată de valabilitate mai mare, fructele și legumele cu un conținut ridicat de antocianine pot fi mai atractive pentru consumatori, ceea ce poate duce la o reducere a risipei alimentare.
În prezent, există mai multe moduri de a crește producția de antocianine în fructe și legume.
Un mod este de a selecta soiuri de plante care au un conținut natural ridicat de antocianine, iar altul este de a folosi tehnici de inginerie genetică pentru a introduce gene care codifică producția de antocianine în plante.
Beneficii pentru sănătate
Pe lângă aspectul lor estetic, antocianinele aduc numeroase beneficii pentru sănătatea noastră.
Acești compuși au fost asociate cu proprietăți antioxidante puternice, ceea ce înseamnă că pot ajuta la combaterea stresului oxidativ și a efectelor nocive ale radicalilor liberi în organism.
Prin neutralizarea acestor radicali liberi, antocianinele pot contribui la prevenirea bolilor cronice, iar studiile au arătat că pot avea, de asemenea, efecte antiinflamatorii, ceea ce poate fi benefic în tratarea afecțiunilor inflamatorii, precum artrita sau boli inflamatorii intestinale.
Pe lângă aceste beneficii, antocianinele pot sprijini și sănătatea sistemului cardiovascular. Ele pot contribui la menținerea tensiunii arteriale sănătoase, la scăderea nivelului de colesterol și la îmbunătățirea funcției vasculare. Prin urmare, includerea regulată a alimentelor bogate în antocianine în dietă poate ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare.
În plus, antocianinele pot fi utile și pentru sănătatea creierului. S-a observat că antocianinele pot avea un efect benefic în prevenirea declinului cognitiv asociat cu îmbătrânirea.
Schemă de tratament anual, de combatere a bolilor şi dăunătorilor la zmeură și mure
Pe scurt, pentru a beneficia de aceste proprietăți ale antocianinelor, este recomandat să includem în alimentația noastră o varietate de fructe și legume intens colorate.
De asemenea, suplimentele alimentare pe bază de antocianine pot fi o opțiune pentru a ne asigura un aport adecvat.
În concluzie, ar trebui să ne bucurăm și să valorificăm darurile naturii, incluzând în dieta noastră alimente bogate în antocianine pentru a ne menține sănătoși și plini de vitalitate.
Pingback: Curcubelul de culori din fructe și legume. Explicații pe culori privind nutrienții și beneficiile – Atlas pentru casă și grădină
Pingback: Bolile viței de vie ce diminuează calitatea vinului. Strategii de prevenire și combatere – Atlas pentru casă și grădină