DIYGrădină

Apa de ploaie: resursa importantă care nu trebuie să fie irosită. Ce substanțe esențiale pentru plante conține

Condițiile meteorologice din ultimii ani, când precipitațiile sunt prezente doar în anumite perioade, iar seceta este din ce în ce mai prezentă, impun luarea unor măsuri, nu foarte complicate, pentru a spriji culturile cu o resursă importantă, gratuită, oferită de natură: apa de ploaie.

Aceasta poate fi colectată în recipiente în perioadele ploioase și utilizată pentru irigarea grădinii sau livezii.

Iar dacă dispuneți de minime cunoștințe tehnice puteți improviza, în funcție de resursele financiare și materialele pe care le dețineți, un sistem prin care apa de ploaie poate fi colectată și utilizată în mod inteligent.

Iată câteva idei de colectare a apei de ploaie:

  • Un sistem de colectare a apei de ploaie de bază constă dintr-un colector, un rezervor și o pompă. Colectorul este montat pe jgheaburi și colectează apa de ploaie care curge de pe acoperiș. Rezervorul stochează apa colectată, iar pompa o furnizează la robinete sau la alte dispozitive.
  • Un sistem de colectare a apei de ploaie subteran este mai eficient decât un sistem de suprafață. Acest tip de sistem este montat sub pământ, astfel încât apa este protejată de contaminare.
  • Un sistem de colectare a apei de ploaie pentru grădină este o modalitate excelentă de a uda plantele. Acest tip de sistem este de obicei montat pe o țeavă de scurgere a acoperișului și duce apa la un sistem de irigare.

Diferența la udarea grădinii între apa de ploaie și cea extrasă din sol

Compoziția apei de ploaie

Compoziția chimică a apei de ploaie poate varia în funcție de mai mulți factori, inclusiv zona geografică și poluarea atmosferică locală.

În general, apa de ploaie este considerată o apă moale, deoarece nu conține cantități semnificative de săruri minerale sau alte substanțe dizolvate, care poate conține următoarele compuși chimici:

  • Apa pură (H2O)
  • Ioni de hidrogen (H+)
  • Ioni de hidroxid (OH-)
  • Azotat (NO3-)
  • Clorură (Cl-)
  • Fosfat (PO43-)
  • Sulfat (SO42-)

De asemenea, apa de ploaie poate conține particule solide, cum ar fi praf și polen, precum și substanțe organice provenite din surse precum microorganismele și poluarea atmosferică.

FOTO Etapele de montare a unui sistem de irigare prin picurare, pas cu pas. Cât costă materialele | 5 PONTURI utile

Cu ce completăm nutrienții din sol

Apa de ploaie poate fi folosită pentru udarea plantelor, însă este important să se ia în considerare și alte surse de nutrienți pentru a asigura o dezvoltare sănătoasă a plantelor.

De exemplu, cenușa obținută din arderea lemnului de esență tare este o sursă excelentă de calciu, potasiu și fosfor, și poate fi folosită pentru a echilibra nivelul de aciditate din sol.

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *