Grădină

Apă, soare și mâncare. Cei mai importanți factori care influențează recolta

Legumele din grădina dumneavostră au nevoie de câțiva factori esențiali pentru a se dezvolta în condiții optime.

Acestea sunt, pe scurt, lumina, apa și un mediu sănătos în care să se dezvolte.

  1. Lumina

Lumina solară, captată de către plante prin clorofila din frunze, furnizează plantei energia necesară destinată procesului de fotosinteză. Altfel spus, energia luminoasă este convertită de către plantă în energie chimică, esențială pentru funcționarea activităților acesteia de creștere și fructificare.
Responsabilă pentru producerea și menținerea conținutului de oxigen din atmosfera planetei pe care locuim, fotosinteza furnizează toți compușii organici, dar și o mare parte din energia esențială pentru viața pe Pământ.

Factorul menționat trebuie să fie luat în mod obligatoriu în calcul la alegerea locului în care va fi înființată cultura.

Astfel, roșiile, ardeii și dovleceii preferă locuri însorite pentru dezvoltare, în timp ce, de exemplu, salata verde se poate dezvolta optim și la semiumbră.

PONT

Puteți intercala cultura de roșii cu cea de salată verde, aceasta din urmă nefiind influențată de umbra produsă de tomate.

  1. Apa

Fără apă, nicio plantă nu se dezvoltă și nu fructifică. Aceasta este vitală din stadiul de semințe și până la fructificare.

Deși apa trebuie să fie prezentă pe toată durata de dezvoltare, există câteva momentele cruciale în care rolul său este determinant.

Acestea sunt stadiile de dezvoltare germinare, înflorire și fructificare, când se formeaza fructul și acesta crește în volum.

Lipsa apei sau insuficienta irigare produce uscarea plantelor sau schimbări ale gustului. Astfel, gustul castraveților și a morcovilor va deveni amar, iar ridichile devin iuți.

Temperatura apei pentru irigare, mai ales vara, nu este recomandat să fie foarte rece

În ceea ce privește momentul din zi în care este optim să udă, agonomii recomandă ca acest proces să aibă loc atunci când razele de soare nu au contact direct cu plantele  (dimineața, seara sau pe vreme înnorată), întrucât acestea pot fi arse.

Nu trebuie însă să udați excesiv, un volum mare de apă are un efect negativ. Dacă plantele sunt mulcite vom verifica periodic sub mulci să vedem dacă solul este umed.

Interval de udare la legume:

  • Roșii: 7-10 zile
  • Castraveți: 2 zile
  • Ardei: 5-7 zile
  1. Mediul sănătos în care se dezvoltă legumele

Mediul sănătos (format din aer și sol) este alt factor important pentru dezvoltarea plantelor.

În ceea ce privește aerul, e ideal ca acesta să fie nepoluat, iar plantele trebuie să fie distanțate la maturitate, pentru a putea respira în voie.

În ceea ce privește solul acesta trebuie să asigure componentele necesare de dezvoltare. De asemenea, un sol bogat în microorganisme asigură condiții sănătoas de creștere.

Ca exemplu, unele microorganisme din sol au rol antifungicid, ajutând plantele să lupte cu dăunătorii ce le pot ataca.

 

 

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

2 comentarii la „Apă, soare și mâncare. Cei mai importanți factori care influențează recolta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *