Grădină

ATENȚIONARE! Gărgărițele tulpinilor de rapiță au început depunerea ouălor – primele larve sunt prezente în vestul țării

STIMAȚI FERMIERI!

În această perioadă suntem cu ochii pe evoluția atacului celor două gărgărițe ale tulpinilor de rapiță (Ceutorhynchus napi și/sau pallidactylus).

În Timiș, vremea este răcoroasă noaptea și caldă în timpul zilei. La capcane sunt capturi puține, asta și datorită vântului rece dar gărgărițele sunt active la nivelul plantelor.

În data de 27.02.2024 (când am fost la citiri) am prelevat probe de plante pentru a efectua observații cu privire la depunerea ouălor și prezența larvelor.

Le-am analizat iar rezultatele nu sunt deloc surprinzătoare.

studii agronomie

Avem și ouă, avem și larve, avem adulți care se împerechează. Unde sunt localizate în acest moment sau unde am găsit primele ouă și larve?

Atenționare! A început migrarea gărgărițelor tulpinilor de rapiță

Le-am găsit în nervura principală a frunzelor de la plantele mai bine dezvoltate. Ouăle depuse grupat câte 4 și forma larvelor mă fac să cred că sunt de Ceutorhynchus pallidactylus (predominante în Timiș în acest moment).

În consecință, vă recomand să verificați cu atenție plantele pentru a surprinde cât mai corect momentul optim de combatere (pot fi diferențe de la o cultură la alta din cauza tehnologiilor utilizate).

Ideal ar fi ca tratamentul să fie făcut când avem maxim de împerechere, depunere ouă și eclozarea primelor larve. Dacă mai mult de 20% din plantele verificate prezintă ponte depuse este bine să treceți la efectuarea tratamentului.

NU UITAȚI!

Un singur tratament nu este suficient. Gărgărițele apar eșalonat. Repetați tratamentul la 7 – 8 zile.

Pentru detalii cu privire la metodele de combatere ale celor două gărgărițe vă rog să accesați pagina Universității de Științele Vieții ”Regele Mihai I” din Timișoara dedicată fermierilor (USVT PLANT PROTECTION) și pagina BAYER CROP SCIENCE ROMÂNIA.

Stați aproape de noi pentru a fi la curent cu evoluția celor două gărgărițe în luna martie 2024.

Nu ezitați să ne contactați dacă întâmpinați probleme deosebite în culturile dumneavoastră.

Șef lucrări Dr. Ing. Cotuna Otilia

FACULTATEA DE AGRICULTURĂ – USV ”Regele Mihai I” din Timișoara

Departamentul de Biologie și Protecția Plantelor

Notă: Acest material nu poate fi utilizat de către nimeni fără acordul părților implicate în proiect. Fotografiile sunt originale și nu pot fi folosite în lucrări științifice, articole sau cărți, etc..fără acceptul autorului.

Materialul poate fi studiat și distribuit de către cei direct interesați (fermieri, studenți etc).

  • Universitatea de Științele Vieții “Regele Mihai I” din Timișoara
  • Facultatea de Agricultura
  • Stațiunea Didactică Timișoara – USVT
  • USVT Plant Protection
  • Bayer Crop Science România

Dr. Ing. Otilia Cotuna

Șef lucrări Dr. Ing. Otilia Cotuna, doctor în agronomie - Facultatea de Agricultură USV ”Regele Mihai I” din Timișoara, Departamentul de Biologie și Protecția Plantelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *