GrădinăLegumicultură

Ați întâlnit des acest fel de roșii, cu crăpături. Ce provoacă deformarea tomatelor

În special în piețe, la micii producători care cultivă soiuri tradiționale, găsiți deseori roșii mari și gustoase, dar cu un aspect neplăcut în unele zone, ce trebuie îndepărtate în momentul consumului.

Roșiile ce prezintă această deformare pot fi consumate în condiții de siguranță, cu mențiunea că  despicătura poate crea o cale de intrare a ciupercilor și bacteriilor în fruct.

Afecțiunea se numește catfacing (fața de pisică) și este o problemă comună care afectează tomatele, în special la soiurile de roșii mai mari, care sunt mai sensibile decât cele mici.

Termenul se referă la deformarea roșiilor în zona de capăt a florii fructului, care capătă aspectul unor găuri și cicatrici adânci sau fisuri ale pieliței.

Aceasta poate afecta fructele în formare dar și pe cele mature, ducând la un aspect neplăcut al acestora.

Ce provoacă catfacing-ul
Până în prezent s-au făcut o serie de cercetări despre catfacing-ul tomatelor, dar cauzele acestei tulburări de creștere și dezvoltare nu sunt pe deplin cunoscute.

Studiile au demonstrat că temperaturile scăzute din timpul înfloritului cresc incidența bolii, la fel ca și fluctuațiile extreme ale temperaturii din timpul zilei și al nopții.

În anumite condiții, tăierile prea drastice ale creșterilor laterale și nivelurile ridicate de azot pot crește incidența acestei afecțiuni.

În plus, daunele provocate de tripși pe partea laterală a pistilului florilor pot cauza „catfacing”.

Cum prevenim și combatem mana legumelor, boala care face ravagii în culturi

Prevenție

Pentru a preveni catfacing-ul, este important să oferiți plantelor de tomate condiții optime de creștere.

Asigurați-vă că plantele sunt protejate de fluctuațiile mari de temperatură și vânturile puternice.

De asemenea, puteți alege soiuri de tomate rezistente la catfacing, care sunt mai puțin susceptibile de a dezvolta această problemă.

Dacă totuși apar fructe cu catfacing, nu trebuie să vă faceți griji. Acestea sunt comestibile și pot fi folosite pentru consum direct sau în preparatele culinare.

Dacă textura și aspectul roșiilor sunt afectate și acest lucru vă deranjează, utilizați aceste tomate în sosuri, supe sau pentru conservare.

În concluzie, catfacing-ul la tomate este o problemă comună, dar care poate fi gestionată prin oferirea unor condiții optime de creștere și prin alegerea soiurilor rezistente la această afecțiune.

Cum să alegi legumele din piață: 5 semne prin care poți identifica roșiile tratate cu chimicale

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

4 comentarii la „Ați întâlnit des acest fel de roșii, cu crăpături. Ce provoacă deformarea tomatelor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *