Amenajari exterioare

Autorizarea construcției gardurilor. Ghid practic despre PUZ și PUG

Fie că intenționezi să îți împrejmuiești proprietatea sau o grădină ori livadă, urmarea unor pași pentru intrarea în legalitate, înainte de a trece la efectuarea lucrării propriu-zise, implică obținerea unor documente de la autorități.

Autorizarea construcției gardurilor reprezintă un proces esențial în dezvoltarea urbană, având rolul de a reglementa și controla construcțiile, pentru a asigura coeziunea și estetica în cadrul unei comunități.

În acest context, două concepte importante sunt Planul Urbanistic Zonal (PUZ) și Planul Urbanistic General (PUG), instrumente fundamentale în stabilirea normelor pentru construcțiile de garduri și altele în cadrul unei localități.

Planul Urbanistic General (PUG)

PUG este un document strategic care definește direcțiile generale de dezvoltare urbană pe termen lung pentru o localitate.

Acest plan este elaborat de autoritățile locale și stabilește reguli și norme pentru toate aspectele legate de urbanism, inclusiv construcții, transport, spații verzi și protecția mediului.

În contextul autorizării construcțiilor gardurilor, PUG oferă orientări cu privire la înălțimea maximă a gardurilor, materialele permise și alte aspecte legate de estetică și funcționalitate.Planul Urbanistic Zonal (PUZ)

PUZ reprezintă o dezvoltare detaliată a PUG-ului și este aplicabil la nivelul unor zone specifice dintr-un oraș sau comună.

Acest plan este mai detaliat și oferă reguli specifice pentru fiecare zonă, având în vedere caracteristicile locale și necesitățile specifice ale acelei zone.

În ceea ce privește gardurile, PUZ poate specifica în detaliu regulile referitoare la înălțimea, tipul de materiale și alte aspecte estetice și funcționale.

Autorizarea construcției gardurilor

Înainte de a începe construcția unui gard, proprietarii trebuie să obțină o autorizație de construcție, conform regulilor stabilite în PUG și PUZ.

Altfel spus, construirea gardului va fi posibilă abia după ce intri in legalitate (obții autorizația).

Procesul începe prin depunerea unei cereri la primărie, care va fi ulterior analizată de către autoritățile locale competente, de la Compartimentul de Urbanism.

În această etapă, este esențial să se respecte regulile stabilite în PUZ și PUG pentru a evita întârzierile și neconformitățile.

FOTO Cele mai ieftine modele de garduri. Calcul de preț comparativ

Cadru legislativ

Legea care reglementează autorizația de construcție a gardurilor în România este Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții și Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul.

Aceste legi stabilesc cadrul legal și procedurile pentru obținerea autorizațiilor de construcție, inclusiv pentru construcția gardurilor.

Normele specifice pentru construcția gardurilor pot fi găsite și în documentele de urbanism, precum Planul Urbanistic General (PUG) și Planul Urbanistic Zonal (PUZ), care sunt elaborate la nivel local și reglementează detaliat dezvoltarea urbanistică în fiecare zonă.

Este important să se consulte aceste documente locale pentru a se asigura conformitatea cu regulile specifice din zona respectivă în ceea ce privește construcția gardurilor.Documente necesare

Deși pot diferi de la o primărie la alta, documentele necesare pentru obținerea autorizației de construcție a gardului sunt:

  • Cerere pentru eliberarea Autorizației de Construire
  • Proces verbal de trasare;
  • Extras de Carte funciară;
  • Certificatul de urbanism;
  • Documentația Tehnică pentru Autorizația de Construire (DTAC);
  • Acordul de mediu;
  • Copii după documentele puse la dispoziție pentru Certificatul de urbanism.

Aspecte importante de luat în considerare:

  1. Înălțimea gardurilor: PUZ și PUG pot stabili înălțimea maximă admisă pentru gardurile dintr-o anumită zonă. Proprietarii trebuie să fie conștienți de aceste reguli pentru a evita sancțiunile și a se asigura că gardul lor se încadrează în aspectul general al comunității.
  2. Materialele permise: PUZ și PUG pot specifica tipurile de materiale permise pentru construcția gardurilor. Este important să se respecte aceste reguli pentru a asigura coeziunea vizuală a zonei.
  3. Alte restricții: Regulile privind distanța față de limitele de proprietate sau față de alte construcții pot fi stipulate în PUZ, iar acestea trebuie respectate pentru a evita complicații ulterioare.

Rezumat

Autorizarea construcției gardurilor este un proces important pentru menținerea armoniei în dezvoltarea urbană.

PUZ și PUG sunt instrumente esențiale care stabilesc reguli și norme specifice pentru fiecare zonă în parte.

Respectarea acestor reguli este crucială pentru evitarea problemelor legale și pentru contribuirea la o comunitate urbană bine organizată și plăcută din punct de vedere estetic.

Simplu, ieftin și de efect. Schimbă aspectul gardului vechi cu bile colorate

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *