Aveți astfel de pete pe tomate? De ce se formează alternarioza, tratamente preventive și curative
Dragi legumicultori!
Daca aveți asemenea pete la tomate iată ce este și cum puteți trata eficient!
Alternarioza sau pătarea brună a frunzelor de tomate
Boala este cauzată de ciuperca Alternaria solani și în afară de roșii apare și la cartof, vinete, ardei.
Se dezvoltă la temperaturi optime de 25-30 grade fiind condiționată de prezența picăturilor de apă (condens, rouă, ploaie, irigare prin aspersiune) pe frunze, fructe, tulpini și de o umiditate relativă a aerului ridicată.
Atacul se manifestă pe frunze, fructe și tulpini. Cele mai mari pagube le produce când apare în faza de răsad, ducând la compromiterea acestuia.
Pe frunze apar pete brune apoi cenușii care se măresc, capătă inele concentrice închise la culoare cu o pâslă fină brun – negricioasă.
Boala avansează spre vârful plantei, frunzele bazale se usucă lăsând fructele fară hrană și protecție la arsuri solare.
Pe fructe apar pete concentrice de culoare maro-închis până la negru, ușor scufundate, cu o pâslă fină negricioasă.
Afectează atât fructele coapte dar și pe cele verzi.
Se recomandă efectuarea de tratamente preventive și curative cu următoarele fungicide :
– EVALIA 250 – 50 – 80 ml/100 l apa. (10ml la 10 litri de apă).
– CUPRIDIN 50 WP – 1,5 – 2,0 kg/ha.( 20g la 10 litri de apă).
– COMBI DUO COBRE – 3,5 kg/ha.( 35g la 10 litri de apă).
– PROPIDIN – 1,5 kg/ha.( 15g la 10 litri de apă)
– DIFCOR 250 EC – 0,5 l/ha.( 5ml la 10 litri de apă).
– TEBUSTAR EW – 0,05%.( 5ml la 10 litri de apă).
Un tratament deosebit de eficient se poate face cu Pachet Evalia Legume – care conține două fungicide și un îngrășământ foliar pentru creșterea și dezvoltarea plantelor.
Tratamentele se efectuează utilizând alternativ produsele la interval de 7 – 10 zile între ele, în funcție de intensitatea infecției și la fiecare soluție preparată se adaugă adjuvantul SOLVANT – 0,01 -0,05% pentru o eficiență mai mare.
Să aveți recolte bogate!
Cum recunoaștem și intervenim pentru a combate mana, boala care apare după ploi la legume