GrădinăPomicultură

Banana nordului, o nouă specie pentru pomicultura României. Fructele au gust de mango și ajung la un kilogram greutate

Facultatea de Horticultură din București invită publicul interesat la o sesiune de prezentări științifice referitoare la o nouă specie pomicolă, ce poate fi cultivată și în țara noastră.

Este vorba despre Asimina (Asimina Triloba Dunal), un soi inedit pentru pomicultura României, ale cărei fructe sunt cunoscute sub denumirile de banana nordului, papaw american sau paw-paw.

Acestea au un gust dulce, asemănător cu o combinație între banane și mango, cu o textură cremoasă și o aromă distinctivă.

Cunoscut ca fiind cel mai mare fruct comestibil din America de Nord, cu greutate de până la un kilogram, paw-paw este bogat în nutrienți, cum ar fi vitamina C, potasiu, fibre și antioxidanți. Poate fi consumat în diverse moduri, inclusiv proaspăt, în salate de fructe, în smoothie-uri sau în rețete de prăjituri sau dulciuri.

Detalii specializate și cercetări

Arborele care produce fructele de paw-paw este originar din estul Statelor Unite ale Americii.

Avantajele și condițiile aclimatizării acestei specii va beneficia de prezența profesorului doctor Robert Brannan, invitat de la Ohio University.

Vor fi prezentate rezultatele unor studii și cercetări făcute la USAMV București cu privire la acest soi, inclusiv legate de produse inovative obținute din aceste fructe.

Persoanele interesate sunt așteptate în clădirea Rectoratului de la Facultatea de Horticultură București, vineri, 24 martie 2023, începând cu ora 10, la eveniment fiind organizată inclusiv o degustare de produse din Asimina.

În ultimii 25 de ani, la Facultatea de Horticultură din cadrul USAMV București au fost efectuate cercetări extinse asupra plantei și a noilor soiuri.

Metoda de înmulțire aplicată în mod obișnuit este prin semințe, în timp ce noile genotipuri selectate necesită altoire pentru a fi extinsă în producție.

Condiții de creștere și aclimatizare pentru paw-paw

Pawpaw crește pe un arbore mic sau arbust, care poate ajunge la o înălțime de 3-9 metri.

Fructul este de obicei verde și are o formă ovală sau rotundă, cu o lungime între 7-16 cm și o lățime între 5-10 cm.

Miezul fructului este de culoare galben-portocaliu și conține semințe negre, mari și plate.

Etichetarea puieților de pomi fructiferi. Diferența între eticheta albastră și galbenă

Temperatură: Asimina triloba preferă temperaturile moderate și este mai tolerantă la frig decât alte fructe tropicale.

Aceasta poate suporta temperaturi de până la -25°C, dar pentru a se dezvolta în mod optim, pawpaw are nevoie de temperaturi în jur de 25-30°C în timpul verii și de temperaturi reci de până la -10°C în timpul iernii.

Deși aproape necunoscut, acest soi este prezent pe suprafețe foarte mici în România începând cu anul 1926 în județul Alba, în urma inițiativei unei familii care a adus câteva semințe din statul Ohio.

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *