Grădină

Beneficiile tratării semințelor cu apă caldă. Studii privind culturi de roșii și ardei fără patogeni

Primul pas în înființarea unei culturi, de obținere a semințelor fără boli, este o etapă foarte importantă în ceea ce privește producția finală.

Unii agenți patogeni ai plantelor, precum ciuperci parazite și viruși, sunt capabili să pătrundă și să supraviețuiască în sămânță, chiar dacă sunt făcute tratamentele de suprafață pentru acestea.

Semințele de roșii și ardei se pretează foarte bine pentru tratarea cu apă fierbinte, deoarece există boli bacteriene și fungice comune ale acestor culturi cu semințe mici, care pot fi eliminate cu ușurință prin tratament.

Tratarea semințelor cu apă caldă are și efectul benefic de ”amorsare” a semințelor, rezultând o germinare mai rapidă decât la semințele netratate.

Cu toate acestea, este important să rețineți că, deși tratarea semințelor cu apă caldă va elimina agenții patogeni de pe semințele dvs., acest tratament nu garantează ulterior culturi fără boli, ce pot apărea pe parcurs.

Rotația culturilor și igienizarea câmpului sunt esențiale pentru prevenirea bolilor care iernează în zona de cultivare, iar culturile trebuie verificate în mod regulat pentru bolile transmise de vânt, apă și insecte.

Ce semințe pot fi tratate 

Pentru a decide dacă puteți folosi tratamentul cu apă caldă, determinați mai întâi probabilitatea ca agenții patogeni transmiși prin semințe să fie prezenți.

Pentru aceasta întrebați furnizorul dumneavoastră dacă semințele au fost produse într-un mod care să minimizeze expunerea la agenții patogeni și dacă acestea au fost testate anterior comercializării.

Totodată, stabiliți dacă sămânța a fost deja tratată cu apă fierbinte sau dacă a fost amorsată (pre-înmuiată pentru a promova o germinare mai devreme și mai uniformă), deoarece o nouă tratare ar putea afecta negativ sămânța.

De asemenea, nu trebuie să tratați semințele care au un strat de tratament fungicid sau insecticid, deoarece se vor spăla în timpul tratamentului.

Procedura de tratament și cerințele pentru semințe

Temperatura apei pentru tratarea semințelor variază de la 47 la 51° C, în funcție de cultură, iar perioada de tratament variază de la 10 la 60 de minute.

Culturile cu semințe mari (fasole, cucurbitacee, mazăre, porumb etc.) nu se pretează pentru acest tratament cu apă fierbinte, deoarece temperatura necesară pentru a încălzi întreaga sămânță ar distruge țesutul exterior și aceasta nu va mai germina.

Tratarea semințelor cu apă caldă poate scădea ratele de germinare, în special pentru semințele mai vechi de un an sau care au fost cultivate în condiții de mediu stresante.

Este recomandat să testați germinarea unei mici mostre din semințe atât înainte, cât și după tratarea cu apă fierbinte, pentru a evalua efectele potențiale ale tratamentului asupra germinării.

Nu tratați mai multe semințe decât credeți că veți folosi în cursul unui sezon, deoarece semințele tratate cu apă caldă pot să nu rămână viabile la fel de mult timp cât semințele netratate.

Este important să folosiți protocolul adecvat pentru fiecare cultură pentru a controla agenții patogeni fără a deteriora sămânța.

Tratarea semințelor cu apă caldă se poate face într-o oală mai mare, cu un termometru precis și un control atent al temperaturii. Totodată, există pe piață băi profesionale de apă ce oferă o temperatură uniformă, stabilă și precisă.

Procedură

Înainte de a trata toate semințele, este recomandat să efectuați un test de germinare a semințelor, deoarece diferitele soiuri și loturi pot reacționa diferit la tratarea cu apă caldă.

Tratați o probă de 50 sau 100 de semințe utilizând procedura de mai jos, apoi testați germinația atât a semințelor tratate, cât și a unui număr egal de semințe netratate, fie în același mediu de creștere pe care intenționați să îl utilizați pentru producerea răsadului, fie într-o hârtie umedă.

Dacă testul oferă rate bune de germinare, tratați atâtea semințe cât vă așteptați să utilizați în sezonul următor.

  1. Preîncălziți băile de apă. Utilizați un termometru de laborator precis. Încălziți o oală la 37°C și alta la temperatura de tratament din tabel. Prima va fi folosită pentru a preîncălzi sămânța, astfel încât temperatura celei de tratament să nu scadă atunci când sunt adăugate semințele. Încălziți suficientă apă pentru a permite semințelor să se miște liber. Este important ca apa să fie menținută la o temperatură uniformă în întregul vas, ca temperatura recomandată să nu fie depășită și ca sămânța să nu fie tratată mai mult decât intervalul de timp specificat. Ajută să aveți un recipient separat cu apă la temperatura camerei aproape pentru a adăuga, în caz că temperatura crește prea mult.
  2. Pregătiți sămânța. Puneți semințe în pânză de tifon. Umpleți fiecare pachet cu semințe, astfel încât să permită mișcarea apei în interiorul acestuia. Includeți un șurub metalic sau altă greutate, pentru a menține sămânța scufundată. Etichetați toate pachetele, mai ales dacă tratați mai multe soiuri deodată.
  3. Preîncălziți sămânța. Scufundați semințele în baia de preîncălzire timp de 10 minute, verificând constant temperatura pentru a vă asigura că nu crește peste 37°C.
  4. Tratați sămânța. Mutați sămânța din baia de tratament și tratați pentru timpul recomandat (vezi Tabelul 1). Din nou, verificați constant temperatura pentru a vă asigura că nu crește peste temperatura recomandată. Scoateți imediat semințele și puneți-le sub apă de la robinet la temperatura camerei, pentru a le răci.
  5. Uscați sămânța. Se usucă pe prosoape de hârtie uscate, apoi la aer, răspândite uniform.

 

Cultura Temp Timp de tratament
Roșii 50°C 25 de minute
Brocoli 50°C 20 de minute
Varză de Bruxelles 50°C 25 de minute
Varză 50°C 25 de minute
Morcov 50°C 20 de minute
Țelină 47°C 30 de minute
Vânătă 50°C 25 de minute
Salată verde 47°C 30 de minute
Ceapă 50°C 20 de minute
Piper 51°C 30 de minute
Pătrunjel 50°C 30 de minute
Spanac 50°C 25 de minute

Schemă de tratament universal pentru plantații mixte de pomi fructiferi (actualizată 2023)

Metoda ecologică germană HUGELKULTUR, pentru grădini cu rezultate excepționale

Boli pentru care s-a dovedit eficiența acestui tratament: patarea bacteriană a frunzelor, putregaiul negru, putregaiul frunzelor, antracnoză, virusul mozaic, putregai bazal, mucegai negru, mucegai pufos, ofilirea fuzarium, cancer bacterian, putregaiul coroanei și rădăcinii, etc.

Sursa articol – G. Higgins, Programul UMass pentru legume

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

One thought on “Beneficiile tratării semințelor cu apă caldă. Studii privind culturi de roșii și ardei fără patogeni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *