Grădină

Biochar – Transformarea reziduurilor organice într-o resursă valoroasă pentru agricultură. Cum îmbunătățește randamentul roșiilor

Biochar este un produs obținut prin procesul de piroliză a materiei organice, cum ar fi resturile vegetale și animale.

Acest proces, de piroliză, implică descompunerea termică a materiei organice într-un mediu cu un conținut scăzut sau absent de oxigen.

Rezultatul este un material carbonizat bogat în carbon, care poate fi utilizat în diverse domenii și are multiple beneficii pentru mediu și agricultură.

Numit și aur negru pentru agricultură, biocharul este folosit din ce în ce mai mult cu intenția de a atenua schimbările climatice prin captarea carbonului, îmbunătățirea proprietăților și funcțiilor solului și sporirea randamentului culturilor.

Avantaje

Unul dintre principalele avantaje ale biocharului este capacitatea sa de a reține și de a fixa carbonul atmosferic. Prin adăugarea biocharului în sol, acesta poate deveni o sursă de stocare a carbonului pe termen lung. Biocharul este un material foarte stabil și rezistent la degradare, ceea ce îl face ideal pentru a captura carbonul și a împiedica eliberarea sa în atmosferă.

Totodată, cercetările au indicat că adăugarea de biochar are potențialul de a îmbunătăți capacitatea de reținere a apei a solului, cu aproximativ 23%.

În acest studiu, s-a vizat și verificarea a două ipoteze:

  • adăugarea de biochar, în special în cazul unei surse reduse de apă, va îmbunătăți randamentul roșiilor și calitatea fructelor în comparație cu martorii fără biochar și
  • având același volum de irigare, irigarea combinată cu încorporarea biocharului va îmbunătăți și mai mult calitatea fructelor de tomate.

În plus, biocharul are un efect benefic asupra fertilității solului și a creșterii plantelor. Datorită structurii sale poroase și a capacității sale de a reține apa și substanțele nutritive, biocharul poate îmbunătăți retenția de umiditate a solului și poate furniza o sursă durabilă de nutrienți pentru plante. Acest lucru conduce la o creștere a randamentului culturilor și la o utilizare mai eficientă a resurselor naturale.

Utilizarea biocharului în agricultură prezintă, de asemenea, avantaje importante în ceea ce privește managementul nutrienților și reducerea impactului asupra mediului. Biocharul poate ajuta la reținerea și eliberarea treptată a nutrienților în sol, evitând astfel pierderile de nutrienți prin scurgerea apei de irigare și reducând poluarea mediului înconjurător cu substanțe chimice agricole.

Pe lângă utilizarea sa în agricultură, biocharul poate fi folosit și în alte domenii. De exemplu, poate fi utilizat ca un filtru natural pentru îndepărtarea substanțelor poluante din apă, ca un material de construcție durabil și ecologic sau ca o sursă de energie regenerabilă prin arderea sa într-un sistem de cogenerare.

Studii științifice. Efectul spectaculos al stropirii cu lapte la castraveți și alte legume. La cât timp se aplică

Cum putem obține biochar în regim propriu

Biocharul se obține foarte simplu, chiar și prin metode rudimentare. Astfel, se așează crengi, lemne, frunze într-o groapă și li se dă foc fără aport de aer. Același proces are loc și în stațiile de piroliză, doar că este mai eficient și se obțin cantități mai mari.  Pentru 400-700 kg de biochar se ard două tone de biomasă.

În concluzie, biocharul reprezintă o soluție sustenabilă și inovatoare pentru transformarea reziduurilor organice într-o resursă valoroasă.

Prin captarea carbonului atmosferic, îmbunătățirea fertilității solului și reducerea impactului asupra mediului, biocharul are potențialul de a juca un rol semnificativ în abordarea problemelor legate de schimbările climatice și degradarea solului.

Prin promovarea utilizării și cercetării în domeniul biocharului, putem contribui la crearea unei societăți mai durabile și mai ecologice.

Studii despre fertilizarea ecologică a legumelor. Cum se folosesc mranița și compostul

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *