GrădinăLegumicultură

Boala petelor de bronz, viroza care ne poate distruge legumele

Boala este o viroză (provocată de viruși) periculoasă care afectează atât aparatul foliar cât și fructele la o gamă largă de legume și anume: ardei, tomate, vinete, cartof, țelină, salată, spanac, fasole etc.

Răspândirea bolii de la o plantă la alta este făcută de insectele denumite TRIPȘI (tripsul tutunului și tripsul californian).

Semnele atacului la ARDEI se manifestă pe:

– frunze – se deformează, îngălbenesc, apoi capătă aspectul de bronz, apar pete de decolorare (clorotice), unele neregulate, altele circulare de culoare neagră- verzui-gălbuie.

– pe tulpini și vârfurile de creștere apar leziuni de culoare neagră la nivelul epidermei.

– pe fructe apar pete circulare ce se scufundă, pe fructele coapte apar pete galbene cu inele concentrice și fructele atacate sunt depreciate calitativ.

Schemă de tratamente minime obligatorii la cultura de castraveți, pentru mană, putregai, făinare

Semnele atacului la TOMATE se manifestă astfel:

– plantele atacate au creștere debilitară, frunzele sunt curbate în jos și prezintă pete asemănătoare bronzului, pe fructe apar pete inelare roșii sau galbene.

Măsuri de prevenire și combatere a bolii: eliminarea și distrugerea plantelor atacate din cultură, combaterea buruienilor, aplicarea insecticidelor pentru a ține sub control populația de tripși.

Insecticidele recomandate pentru prevenire și combatere sunt:

– LASER – 0,6 l/ha (2ml/10l apă).

– MOSPILAN – 0,250 kg/ha (3g/10l apă).

– FOSTOC – 0,2 l/ha (2 ml/10l apă).

– BENEVIA – 0,75 l/ha (7,5 ml/10l apă).

– MAVRIK – 0,5 l/ha (5ml/10l apă).

Tratamentele se efectuează folosind alternativ produsele la interval de 7 – 10 zile între ele iar la fiecare soluție preparată se adaugă adjuvantul SOLVANT 0,01 – 0,05 % pentru o mai bună eficiență.

Să aveți recolte bogate!

inginer agronom Adriana Cornaciu

Absolventă a Facultatii de Agronomie, consultant/expert în domeniul agricol, reprezentant al SOLAREX, lider național în distribuția de produse pentru agricultură.

2 comentarii la „Boala petelor de bronz, viroza care ne poate distruge legumele

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *