GrădinăLegumicultură

Boli și tratamente pentru cultura de varză. De ce se pătează frunzele

Dragi legumicultori!

În acesta perioadă cultura de varză este în plină perioadă de vegetație și pot apărea câteva boli care o pot afecta și anume:

PUTREGAIUL USCAT – pe frunze apar pete decolorate cu puncte mici și negre. Frunzele afectate se usucă.

PUTREGAIUL ALB– atacul este recunoscut după apariția unor pete gri-maronii spre maro-portocaliu, cu aspect apos, mucilaginos – alburiu, localizate pe nervurile frunzelor sau pe frunzele de la bază. Netratată la timp boala afectează toată planta, inclusiv căpățâna după recoltare.

MANA – primele simptome sunt reprezentate de apariția pe frunze a unor pete neregulate, de culoare galbenă care ulterior se brunifică. Pe partea inferioară în dreptul acestor pete apare un puf alb-cenușiu. Frunzele putrezesc sau se usucă iar creșterea plantei este oprită.

ALTERNARIOZA – pe frunze și pețioli apar pete circulare de de culoare brună care se măresc și sunt înconjurate de o bordură galbenă, iar țesuturile afectate se usucă și cad.

Poate fi cultivată varza de Bruxelles în România? Ghid complet pentru grădină sau o mică afacere

Metode de combate a bolilor la varză

Pentru combaterea acestor boli recomandăm următoarele fungicide:

– DIFCOR 250 EC – 0,5 l/ha (5ml/10l apă).

– LUNA EXPERIENCE – 0,9 l/ha (10ml/10l apă).

Un tratament eficient se poate face cu Pachet Evalia Legume, ce conține pe lângă două fungicide și un îngrășământ foliar.

IMPORTANT! Deoarece varza are frunzele lucioase se recomandă că la fiecare soluție preparată să se adauge adjuvantul SOLVANT, pentru a se lipi mai bine pe frunze.

Aveți grijă de culturile dumneavoastră!

Cum alegi varza pentru murat. Soiuri recomandate, în funcție de culoare și textură

inginer agronom Adriana Cornaciu

Absolventă a Facultatii de Agronomie, consultant/expert în domeniul agricol, reprezentant al SOLAREX, lider național în distribuția de produse pentru agricultură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *