Bolile viței de vie ce diminuează calitatea vinului. Strategii de prevenire și combatere
Cele mai periculoase boli ale viței de vie. Prevenire și combatere.
– MANA (Plasmopara viticola) – este cauzată de o ciupercă care atacă toate organele viței de vie : frunze, lăstari tineri, ciorchini, inflorescențe, flori, boabele de struguri și cârcei.
Semnele atacului se observă pe partea superioară a frunzelor unde apar pete gălbui iar pe partea inferioară în aceste locuri apare un puf albicios.
Atacul asupra ciorchinilor va face ca strugurii să nu acumuleze suficiente zaharuri rezultând un vin de calitate inferioară. Ciorchinii atacați rămân mici iar boabele se zbârcesc și cad cu ușurință.
– FĂINAREA (Uncinula necator) – este cauzată de o ciupercă care atacă toate organele plantei pe care apare un puf făinos de culoare alb-cenușie.
Florile avortează, strugurii tineri se brunifică și cad, boabele se crapă lăsând să se vadă semințele iar vinurile obținute din strugurii atacați de boală sunt de proastă calitate.
– PUTREGAIUL CENUȘIU (Botrytis cinerea) – pe frunze apar pete gălbui care devin roșiatice cu un mucegai pulverulent, pe lăstari apar pete brune sau cenușii, pe boabe apar pete mici cu țesut moale care se măresc repede, boabele se înmoie, crapă, se zbârcesc și se acoperă cu un mucegai abundent brun-cenușiu și pulverulent.
Antocianinele: Care sunt beneficiile ascunse de natură în fructele de culoare mov
Pentru prevenirea și combaterea acestor boli recomandăm tratamente cu următoarele fungicide:
– DITAN – 2,0 kg/ha (20g/10l apă).
– MICROTHIOL SPECIAL – 0,2 – 0,3 % (30g/10l apă).
– TOPSEN EXTRA – 0,75 kg/ha (5g/10l apă).
– PYRUS 400SC – 1,5 l/ha ( 20ml/10l apă).
– TALENDO – 0,225 l/ha ( 2,5 ml/10l apă).
Tratamentele se fac utilizând produsele alternativ, prin stropire la interval de 7-10 zile între ele și la fiecare soluție preparata adaugați adjuvantul SOLVANT – 0,01-0,05% pentru o eficiență mai mare.
Aveți grijă de vița de vie!
Care sunt cele 14 produse de bază la care se reduc prețurile în magazine. Vor avea etichetă vișinie
Pingback: 7 metode prin care se păstrează mustul peste iarnă – Atlas pentru casă și grădină
Pingback: Rețeta tradițională de obținere a mustului uscat. Cum poți savura mustul și în afara sezonului – Atlas pentru casă și grădină
Pingback: Cum protejăm vița de vie împotrivă manei, boala care duce la pierderi de recoltă de până la 80% – Atlas pentru casă și grădină