Grădină

Calendarul anual al grădinarilor (actualizat 2024). Liste de lucrări pe luni, în livadă și grădină

Planificarea lucrărilor în livadă și grădină este întotdeauna cheia succesului, pentru a obține optimizarea rezultatelor scontate, în ceea ce privește activitățile agricole.

În funcție de condițiile meteo, grădinarii amatori și profesioniști trebuie să fie cu un pas înaintea vremii pentru recolte bogate, lipsite de probleme.

Luna ianuarie. Calendar de lucrări

În luna ianuarie, ar trebui să va axați pe două probleme principale în ceea ce privește grădinăritul: planificarea culturilor și testarea solului înainte de noul sezon agricol.

Luna februarie. Calendar de lucrări

În perioada de final de iarnă, când primăvara bate la ușă, ne putem concentra pe detalii legate de grădină și livadă, ce vor pregăti viitoarea recoltă din acest an.

Luna martie. Calendar de lucrări

Martie, prima lună oficială de primăvară, dă startul lucrărilor agricole în grădină și livadă. Această lună pregătește producția de fructe și legume din acest an fiind, totodată, și cea care scoate în mod oficial la treabă toți agricultorii amatori și profesioniști, în livezile sau grădinile pe care le gestionează.Luna aprilie. Calendar de lucrări

Începând cu luna aprilie, pomicultorii și legumicultorii ”turează motoarele” în livadă și grădină, această perioadă fiind plină de activități importante, ce pregătesc producția din acest an.

Luna mai. Calendar de lucrări

Luna mai reprezintă pentru grădinarii amatori sau profesioniști o perioadă importantă, plină de activități în aer liber, din perspectiva lucrărilor din livezi sau grădini, ce pregătesc producția din acest an.

Luna iunie. Calendar de lucrări

Prima lună de vară impune o serie de lucrări importante în grădină, anotimpul fiind asociat cu temperaturile ridicate și debutul perioadei de recoltare a fructelor și legumelor, în funcție de fiecare specie în parte.

Luna iulie. Calendar de lucrări

Luna iulie este plină de activități agricole, fiind plină de satisfacții pentru grădinari. Legumele precum roșiile, castraveții, fasolea, dovleceii și ardeii sunt gata de cules în această perioadă. De asemenea, fructele de vară precum căpșunile, zmeura și afinele sunt delicioase și proaspete acum.

Luna august. Calendar de lucrări                                 

Luna august, cea mai călduroasă din an, ne îndeamnă la găsirea unor locuri răcoroase și relaxante.

Cu toate acestea, grădinarii amatori vor profita de perioadele mai puțin calde în care, pe lângă recoltarea recoltelor, aflate în plină pârgă, vor aduce un plus în grădină prin diferite activități.

Luna septembrie. Calendar de lucrări

Lucrările de grădinărit din luna septembrie marchează un punct de cotitură major al anului, când lunile calde se contopesc cu cele reci, iar tonul și textura grădinii încep să se schimbe.Luna octombrie. Calendar de lucrări

Dincolo de operațiunile de curățare a terenurilor, la începutul lunii octombrie se poate planta ceapa și usturoiul pentru primăvară. Luați în calcul faptul că usturoiul bianual, așa cum sugerează și numele, necesită doi ani pentru a încheia ciclul său de dezvoltare complet.

Luna noiembrie. Calendar de lucrări

Luna noiembrie marchează începutul sezonului rece în grădină și livadă. Care sunt activitățile ce se pot desfășura în această lună.

Luna decembrie. Calendar de lucrări

Chiar dacă activitățile din grădină sau din jurul casei se află pe un trend descendent în luna decembrie, este bine totuși să avem în vedere și câteva operațiuni în aer liber, în afara celor de împodobire a casei și curții pentru Sărbătorile de iarnă.

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *