Grădină

CALENDARUL ANUAL al îngrijirii grădinii fără chimicale, bazat pe rețeaua trofică a solului

În lucrarea științifică ”Cum să faci echipă bună cu microbii. Ghidul grădinarului în rețeaua trofică a solului”, specialiștii în agricultură BIO J. Lowenfels și W. Lewis explică detaliat modul în care ceaiurile de compost îmbunătățesc reţeaua trofică a solului, pe anotimpuri.

Autorii pornesc de la ideea în care solul nu este o substanță inertă. Solul sănătos, plin de viață, conține nu doar râme și insecte, ci o multitudine uluitoare de bacterii, ciuperci și alte microorganisme, care  elimină necesitatea folosirii de chimicale în grădină, rezultând producții bio de legume sau fructe.

Când folosim îngrășăminte chimice, dăunăm vieții microbiene care susține plantele sănătoase și devenim din ce în ce mai dependenți de un arsenal de substanțe artificiale, adesea toxice.

Ce este ceaiul de compost

Ceaiul de compost, numit și „infuzie de compost” este o formă lichidă concentrată de compost, obținută prin înmuierea compostului în apă și lăsarea acestuia să se descompună în apă.

Acest proces permite eliberarea substanțelor nutritive și a microorganismelor benefice din compost în apă, creând astfel un lichid fertil care poate fi folosit ca îngrășământ organic pentru plante.

Ceaiul de compost poate fi aplicat direct pe sol sau folosit ca tratament foliar, oferind nutrienți esențiali pentru dezvoltarea plantelor și îmbunătățind sănătatea solului.

De asemenea, această soluție poate ajuta la stimularea creșterii plantelor și la crearea unui mediu favorabil pentru organismele benefice din sol, cum ar fi bacteriile și ciupercile care ajută la dezvoltarea rădăcinilor și la combaterea bolilor.

Ceaiul de compost la care se referă autorii este un concentrat de microbi benefici, aerobi, format din compost la care se adaugă apă declorizată, amestecul fiind aerat timp de o zi sau două prin barbotare (cu o pompă sau vânturare) .

Aceștia menționează că prin această metodă populaţia bacteriană creşte de la 1 milion într-o linguriţă de compost la 4 milioane într-o linguriţă de compost activ aerat.

Primăvara – pregătirea solului pentru cultură

Primăvara este momentul în care mai întâi îi daţi solului un impuls microbiologic. Ar trebui “pornită” movila de compost aşa încât să aveţi cantităţi mari de compost de-a lungul întregului sezon de creştere.

Întoarceţi mormanul de toamna trecută şi folosiţi resturile organice care s-au acumulat în timpul iernii şi câteva din frunzele de toamna trecută, precum și primele resturi de iarbă pentru a obţine un compost bacterian bun.

Mulciul ar trebui mutat primăvara, pentru a lăsa solul să se încălzească şi apoi pus înapoi şi suplimentat.

Folosiţi ceaiul de compost pe răsaduri atât pentru a iriga solul, cât şi prin stropire foliară. Trataţi toate seminţele şi transplanturile cu tipul potrivit de ciuperci micorizale.

Este necesar să corectaţi toate lipsurile din reţeaua trofică a solului înainte de a începe plantarea.

Cu două săptămâni înainte de apariţia frunzelor aeraţi peluza. Din nou, acest lucru nu trebuie făcut în fiecare an, dar trebuie neapărat luat în calcul în primul an după ce aţi stopat folosirea îngrăşămintelor chimice.

După aceea trebuie să aeraţi primăvara devreme cam o dată la 3 sau 4 ani, în funcţie de cantitatea de trafic din grădina dumneavoastră, de cantitatea de gheaţă care se acumulează în fiecare iarnă, dacă se întâmplă asta, şi de starea reţelei trofice a solului aşa cum este ea evidenţiată de râme, insecte şi de activitatea ciupercilor.

După aerare (sau cu două săptămâni înainte de apariţia frunzelor copacilor şi arbuştilor, dacă nu aţi aerat), aplicaţi pe teren o hrană microbiană organică potrivită, ca de exemplu făina de soia.

Este de asemenea momentul potrivit să stropiţi terenul cu un ceai de compost echilibrat sau uşor bacterian, în cantitate de cel puţin 23 l la 4000 m2.

Când terminaţi de făcut ceaiurile aruncaţi compostul rămas. Asiguraţi-vă că hrana microbiană organică din aceste zone este suficientă pentru a susţine populaţiile microbiene existente. Nu aveţi cum să ardeţi terenul aplicând aceste îngrăşăminte organice, aşa că nu vă faceţi probleme.

Strângeţi mulciul de sub copaci şi arbuşti şi din jurul plantelor perene şi reîmprospătaţi-l, dacă trebuie. Iată de ce ar trebui să păstraţi frunzele toamna atunci când cad: pot fi greu de găsit primăvara.

Dacă nu aveţi frunze sunt bune şi bucăţele de coajă de copac. Acum puteţi împrăştia compost şi să îl acoperiţi cu mulci pentru a controla buruienile.

Aplicaţi hrană fungică (acid humic şi fulvic, alge de apă rece, praf de fosfat) şi apoi udaţi bine fiecare copac, plantă perenă sau arbust cu ceaiul dumneavoastră fungic cel mai bun.

Stropiţi plantele perene cu ceai fungic cel puţin o dată după apariţia frunzelor.

Mai întâi trataţi toate seminţele şi altoaiele cu ciupercile micorizale potrivite. Dacă este posibil cufundaţi altoaiele în ceai de compost aerat activ înainte de plantare.

Stropiţi seminţele cu ceai de compost înainte de plantare şi udaţi bine solul după germinare.

Aplicaţi o proporţie de 1,8 kg făină de soia la fiecare 10 m2 îndată ce se dezgheaţă solul şi stropiţi cu o ceai bacterian.

Când plantaţi, faceţi găuri pentru seminţe sau deranjaţi doar stratul pe care acestea vor fi plantate. Folosiţi mult mulci verde după ce se încălzeşte solul.

Cât de util este zațul de cafea pentru culturile din grădină și livadă. Reguli obligatorii la aplicare

Vara – cum câștigați lupta cu buruienile

În timpul lunilor de vară trebuie să continuaţi cu programul de stropire şi udare început primăvara, mai ales în primul an după ce aţi oprit folosirea chimicalelor.

Activitatea microbiană ar trebui să aibă grijă de resturile rămase după tunsul peluzei.

Dacă microbii se acumulează în cantitate mare sau terenul nu e îndeajuns de înverzit, iar lipsa de apă nu este cauza acestei situaţii, atunci stropiţi cu sau împrăştiaţi ceai de compost.

Este necesară o a doua aplicare de făină de soia sau altă hrană microbiană.

Aplicarea de compost bacterial şi adăugarea frecventă de mulci verde vor ţine în frâu buruienile în grădinile de legume şi de plante anuale. Aplicaţi hrană microbiană o dată la două săptămâni, dacă este nevoie.

Compostul fungic şi mulciul ar trebui aplicate din plin în jurul copacilor, arbuştilor şi plantelor perene. Adunaţi toate rămurelele şi beţele care cad din aceste plante.

Aţi putea trece peste ele cu o motocositoare, doar să le cojiţi un pic şi să le faceţi să arate mai bine.

Orice plante care arată semne de boală sau stres ar trebui stropite imediat cu ceai de compost, urmat de udarea puternică a pământului cu aceeaşi soluţie.

Toamna – pregătirea terenului pentru sezonul următor

Chiar înainte de căderea frunzelor adunaţi resturile de iarbă pentru compostarea de toamnă, care ar trebui să înceapă în timp ce iarba este încă proaspătă şi verde.

Puteţi de asemenea să puneţi acest mulci verde pe straturile de plante anuale şi legume chiar dacă anotimpul se apropie de sfârşit.

Folosiţi ciuperci micorizale pe rădăcinile oricăror altoaie de toamnă.

Transformaţi frunzele care cad pe pajişti într-un mulci bun cu ajutorul motocositoarei (va trebui treceţi peste ele de mai multe ori). Lăsaţi-le pe loc. Aceasta va oferi un echilibru fungic soluţiilor bacteriene pe care le-aţi aplicat pe pajişte.

Adunaţi restul frunzelor, culegeţi-le pe toate pe care le puteţi culege. Frunzele maronii sunt întotdeauna prea puţine atunci când vine vorba despre compostul de primăvară şi vară. Construiţi mormanul de compost şi depozitaţi ce rămâne.

Aplicaţi mulci pe straturile de legume şi flori din grădină. După căderea frunzelor asiguraţi-vă că toţi arbuştii, copacii şi plantele perene sunt mulcite corect şi, dacă este posibil, folosiţi mai întâi compost fungic.

În primul an de folosire a reţelei trofice a solului stropiţi 92 l de ceai de compost la 4000 m2, asigurându-vă că aţi acoperit şi mulciul şi frunzele.

Acţiunea microbiană ar trebui să descompună aproximativ jumătate din masa de frunze cam într-o lună, dacă este cald (şi până la sfârşitul primăverii, chiar dacă este frig).

Aplicaţi o hrană microbiană bună de tipul potrivit. Lăsaţi microbii să adoarmă cu stomacul plin, să se trezească devreme şi să înceapă ciclicizarea nutrienţilor.

Aceasta vă va permite să supravegheaţi solul în timpul lunilor de iarnă aşa încât să fie pregătit în primăvara.

Iarna – studiu și pregătire pentru sezon

Petreceţi-vă iarna citind despre reţeaua trofică a solului, navigând pe internet şi căutând prin biblioteci cu acest subiect în minte. Este o ştiinţă nouă şi aplicaţiile sale pentru grădinarul domestic se extind continuu.

Sunt introduse tot timpul produse noi, ca de exemplu bacterii şi nematode prădătoare specializate care distrug dăunători şi patogeni. Apar pe piaţă tot felul de producători de noi ceaiuri de compost, pulverizatoare şi ingrediente nutritive.

Se găsesc o mulţime de lucruri care să vă ajute să faceţi echipă cu microbii şi trebuie să ţineţi pasul cu ultimele noutăţi.

Bineînţeles, doar pentru că este iarnă nu ar trebui să opriţi folosirea ceaiurilor de compost.

Puteţi avea o reţea trofică a solului “abreviată” care să lucreze pentru plantele de interior; asiguraţi-vă că solurile de ghiveci conţin cantităţi ample de hrană organică pentru a susţine viaţa microbiană pe care o adăugaţi.

În cele din urmă, în funcţie de zona în care locuiţi, puteţi lucra cu mormanul de compost şi iarna. Întoarceţi-l de câteva ori. Ştiţi zicala: câteva întoarceri în plus te fac un grădinar mai bun.

Cine sunt autorii cărții

În lucrarea ”Teaming with Microbes: A Gardener’s Guide to the Soil Food Web” adepții tehnicilor de grădinărit organic dar și grădinarii de weekend, care doresc pur și simplu să cultive plante sănătoase, viguroase, fără a recurge la substanțe chimice, pot afla tehnici de a crea un sol bogat, hrănitor și viu.

Jeff Lowenfels este membru al grupului Garden Writers din American Hall of Fame şi scrie săptămânal articole pentru Anchorage Daily News din 1977. Născut în New York, lucrează acum ca avocat în Alaska şi este un susţinător de frunte al grădinăritului folosind conceptele reţelei trofice a solului.

Wayne Lewis este de o viaţă grădinar în Alaska. El a lucrat cu Jeff la multe proiecte în ultimii 20 de ani, incluzând programul naţional ”Plantaţi o brazdă pentru cei înfometaţi”, care încurajează grădinarii să doneze o parte din recoltele lor organizaţiilor caritabile din comunităţile lor.

Biochar – Transformarea reziduurilor organice într-o resursă valoroasă pentru agricultură. Cum îmbunătățește randamentul roșiilor

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *