Calendarul anual al viticultorului. Care sunt lucrările pe luni, pentru struguri și vin de calitate
Pentru a avea o imagine cât mai completă asupra volumului imens de muncă din viticultură, prezentăm o enumerare pe luni a principalelor lucrări care se execută în vie de-a lungul unui an calendaristic.
IANUARIE
- Se procură materialele și substanțele necesare (insectofungicide, picheți, tutori, materiale de legat, etc.)
• Se repară uneltele necesare efectuării lucrărilor viti-vinicole;
• Se procură îngrășămintele chimice;
• Se controlează vița altoită stratificată în depozit;
• Se controlează rezistența vinului la aer, dacă se brunifică, se tratează cu dioxidul de sulf necesar;
• Se face primul pritoc al vinului nou și se umplu golurile din vasele cu vin.
FEBRUARIE
- Se continuă lucrările care nu s-au terminat în luna trecută;
• Se execută controlul viabilității mugurilor și coardelor;
• Se începe instalarea spalierului în plantațiile nou înființate;
• Se stabilește necesarul de viță pentru noile plantații, acestea se procură și se stratifică provizoriu în nisip în vederea plantării;
• Se verifică și se repară sistemul de susținere din viile pe rod.
Soluții de pe vremea străbunicilor. Cum previi gustul și mirosul de mucegai al vinului
MARTIE
- În funcție de mersul vremii, are loc dezgropatul timpuriu, dezmușuroitul sau debilonatul butucilor;
• Se încep lucrările de tăiere și copcit;
• Se începe cercuitul și legatul coardelor pe mijlocul de susținere;
• Se pregătește terenul în vederea înființării noilor plantații și se începe plantarea;
• Se completează golurile din plantațiile de vie;
• Se execută nivelatul pe rând în vederea erbicidării;
• Se administrează îngrășămintele minerale;
• Se face plinul vaselor cu vin și al doilea pritocit la vinul roșu;
• Se fac tratamentele fitosanitare recomandate a se efectua în perioada de repaus.
APRILIE
- Se termină lucrările de tăiere și copcit;
• Se finalizează cercuitul și legarea coardelor;
• Se încheie plantarea viței de vie;
• Se execută mobilizarea solului între rânduri și pe rând;
• Se face igienizarea pivniței și a cramei, se completează golurile din vasele cu vin.
MAI
- Se controlează mușuroaiele în plantațiile noi înființate și se sparge crusta;
• Se plivesc lăstarii nefolositori;
• Se încep primele tratamente împotriva manei și a făinării;
• Se executa afânarea superficial a solului și administrarea îngrășămintelor faziale;
• Se face ciupitul lăstarilor înainte de înflorit și, dacă este necesar, se execută legarea acestora;
• Se continuă controlul moșoroaielor în plantațiile nou înființate.
IUNIE
- Se execută primul copcit în viile tinere;
•Se continuă efectuarea tratamentelor împotriva manei și a făinării, legarea lăstarilor la sârma a II-a a spalierului;
• Se execută primul copilot la 5-6 frunze;
• Se continuă efectuarea prășilelor necesare și administrarea fazială a îngrășămintelor;
• La soiurile de struguri pentru masă se execută rărirea și cizelarea inflorescențelor;
• Uneori se face inelarea pentru a favoriza creșterea mai rapidă a boabelor și maturarea mai timpurie a strugurilor;
• Se face erbicidarea pentru distrugerea buruienilor perene.
IULIE
- Se continuă tratamentele împotriva bolilor și dăunătorilor;
• Se execută al doilea copcit la vițele tinere;
• Se continuă legatul lăstarilor și copilitul;
• Se cârnesc soiurile de struguri pentru masă cu maturarea extratimpurie și timpurie;
• Se continuă lucrările de prășit a viței și îngrijire vinului;
• Se începe recoltarea strugurilor pentru masă cu maturarea timpurie.
AUGUST
- Se execută ultimele prășile și ultimul legat al lăstarilor;
• Se execută ultimele tratamente în plantațiile viticole;
• Se desfrunzesc parțial soiurile de struguri pentru masă;
• Se încheie cârnitul lăstarilor;
• Se face evaluarea recoltei de struguri și se începe urmărirea evoluției coacerii strugurilor;
• Se recoltează strugurii de masă din soiurile cu coacere timpurie și mijlocie;
• Se pregătesc cele necesare pentru recoltarea și preluarea strugurilor.
SEPTEMBRIE
- În funcție de posibilități, se face desfundarea terenului în vederea înființării noilor plantații de viță;
• Se continuă recoltarea strugurilor pentru masă;
• Se continuă urmărirea evoluției coacerii soiurilor de struguri pentru vin;
• Se începe recoltarea soiurilor pentru vin, începând cu soiurile albe, urmate la 10-15 zile de soiurile roșii și la 20-25 zile de cele aromate.
POZE VECHI Cum au evoluat în timp mustăriile, o tradiție de secole în România
OCTOMBRIE
- Se încheie recoltarea strugurilor și vinificarea acestora;
• Se administrează îngrășămintele organice și cele minerale cu fosfor și potasiu și se încorporează în sol prin arătură adâncă de toamna;
• În funcție de condițiile climatice și forma de conducere, are loc îngropatul sau mușuroitul vițelor.
NOIEMBRIE
- Se încheie fertilizarea și arătura adâncă;
• Se termină îngropatul, mușuroitul și bilonarea vițelor;
• Se execută tăierea de ușurare, îngropatul și recoltatul coardelor altoi;
• Se îngrijesc strugurii supuși păstrării;
• Se urmărește decurgerea în bune condiții a procesului de vinificație.
Schemă de tratament la vița de vie în perioada de repaus vegetativ
DECEMBRIE
- Se continuă transportul și administrarea gunoiului de grajd în cazul în care fertilizarea nu s-a putut efectua la timp;
• Se face primul pritocit al vinului tânăr;
• Se procură materialele necesare (stâlpi, araci, sârme, ancore, etc.)
Puțini cunosc cu adevărat imensul volum de muncă și sacrificii necesar pentru a putea avea pe masă aptisantul fruct al viței de vie și miraculosul pahar de vin. De aceea dedic această carte tuturor celor care trudesc în viticultură, care se luptă zi de zi cu înghețul ploaia, grindina, seceta, mana, făinarea, putregaiul cenușiu și cu dificultățile economice și financiare, menționează autorii Alin Dobrei, Liliana Rotaru, Mihai Mustea în cartea ”Cultura Viței de Vie”, publicată de Editura Solness din Timișoara în anul 2005.