Grădină

Calendarul de toamnă al grădinarului. Ce lucrări se fac în livadă și grădină în luna octombrie

Dincolo de operațiunile de curățare a terenurilor, la începutul lunii octombrie se poate planta ceapa și usturoiul pentru primavară.

Luați în calcul faptul că usturoiul bianual, așa cum sugerează și numele, necesită doi ani pentru a încheia ciclul său de dezvoltare complet.

În primul an, usturoiul bianual formează un singur bulb de dimensiuni mai mici, mai puțin dezvoltat și care nu divizează în mai mulți căței. Acest bulb va deveni apoi baza pentru creșterea și dezvoltarea usturoiului în al doilea an.

De asemenea, puteți semăna lobodă ori spanac, ce vor ieși la primavară.

Cum plantăm ceapa în toamnă

Lucrările care trebuie efectuate pentru a obtine o cultură de ceapă de bună calitate:

  • arat la 25 cm sau săpat la cazma;
  • se mărunțește bine solul;
  • plantarea se face în perioada 15 septembrie – 15 octombrie, astfel încât plantele sa aibă timp să se înradacineze pana la venirea înghețului la sol.
  • plantarea se face la adâncimea de 3-4 cm, distanta între rânduri de 25 cm iar între plante pe rând 7 – 12 cm, în functie de varietate.

În primavară vom aplica tratamente in funcție de problemele care apar (boli, dăunatori).

PONT Pătrunjel verde

Pentru a avea pătrunjel proaspăt toată iarna pregătiți pentru stratul pe care aveți verdețurile o miniseră (din arcade pe care le puteți cumpăra din magazine de bricolaj gen DEDEMAN), pe care apoi o înveliți cu folie de tip agril.

Investiția este minimă (o arcadă costă aprox. 5 lei, iar folia antiîngheț 1 leu/metru) pentru perioada rece.

În perioada premergătoare primelor înghețuri protejați stratul cu o astfel de structură și veți beneficia de verdeață și iarna.

În eventualitatea în care aveți un solar mutați pătrunjelul cu tot cu rădăcină în interior și completați cu semințe în spațiile dintre plante. Nu uitați să udați periodic!

Ce stropiri se fac la pomii fructiferi în luna octombrie

După căderea frunzelor (toamna, lunile octombrie – noiembrie) se stropesc livezile de pomi fructiferi cu Sulfat de cupru (piatră vânătă) 3% – ciuruirea bacteriană și micotică, monilioze, deformarea frunzelor și făinare (la piersic).

Pregătirea pentru perioada de repaus vegetativ a pomilor este deosebit de importantă din perspectiva producției de anul viitor, precum și a faptului că dăunătorii iernează sub scoarța pomilor și în pământul din jurul rădăcinilor, urmând să se activeze în momentul în care vine căldura.

În zilele noastre, efectivele de fungi și alți dăunători este atât de mare încât sunt obligatorii intervenții la nivelul culturilor, chiar și la un nivel scăzut.

Tratament 1 cu zeamă bordeleză

Astfel, începând cu luna octombrie, după recoltare, pomilor li se aplică un tratament cu zeamă bordeleză în concentrație de 1,2 %, pentru prevenirea unor boli frecvent întâlnite.

Cuprul întăreste sistemul natural de aparare al pomilor, are efect antiseptic și distruge în totalitate sistemul enzimatic al patogenilor.

Zeama bordeleză este un fungicid de contact, adică nu pătrunde în ţesutul plantelor.

Aceasta se va aplica de jos în sus, stropind pământul din jurul pomilor și ulterior se va pulveriza pe întreaga plantă: ramuri, frunze, tulpină, fiind activă circa două săptămâni după aplicare.

Tratamentul 2 cu piatră vânătă

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *