Calendarul grădinarilor 2024. Ce lucrări se fac în luna martie în livadă și grădină
Martie, prima lună oficială de primăvară, dă oficial startul lucrărilor agricole în grădină și livadă.
Această lună pregătește producția de fructe și legume din acest an fiind, totodată, și cea care scoate în mod oficial ”pe teren” toți agricultorii amatori și profesioniști, în livezi și grădini.
Lucrări și tratamente în livadă în luna martie
După toaletarea pomilor, primul tratament care se aplică imediat după este cu un produs cupric care prin acțiunea fungicid – bactericidă de contact previne și combate boli precum: pătarea frunzelor, monilioza, rapănul, focul bacterian, ciuruirea frunzelor.
Totodată, tratamentul cicatrizeaza rănile produse în urma tăierilor efectuate.
Recomandăm stropirea prin îmbăiere a întregului pom cu fungicidul CUPRIDIN 50 WP – 1,5 – 2,0 kg/ha( 20g/10litri apă).
În ceea ce privește tratamentele următoare din luna martie, Dr.Ing. Marius Viorel ROMAN de la Pepinierele Roman recomandă:
După efectuarea tăierilor (umflarea mugurilor) 1-10 martie: ulei horticol OVIPRON 1,5%, FUNGURAN 0,4%, MOSPILAN 0,05% pentru păduchii țestoși – păduchele de San Jose, ouă de afide și acarieni etc.
Dezmugurit (buton verde) (10-25 martie): Zeamă bordeleză 1,2% pentru ciuruirea bacteriană și micotică, monilioze, deformarea frunzelor și făinarea (la piersic), antracnoza (la cais), ouă de acarieni
Buton floral (25 martie – 10 aprilie): Captadin 0,15% + Chorus 0,07% pentru ciuruirea bacteriană și micotică, moniliozele, deformarea frunzelor și făinarea
Vezi aici întreaga schemă de tratament, pentru anul în curs și tabelul de concentrații al substanțelor, precum și alte resurse utile pentru lucrările din livezi de primăvară:
Cum facem analiza pomilor fructiferi înainte de începerea tăierilor
Lucrări în grădină în luna martie
În luna martie (denumită popular Mărțișor sau Germănar) vă bucurați de primii ghiocei dar, totodată, puteți semăna deja leuștean, ridichi de lună, mazăre, salată, spanac, usturoi, arpagic sau semințe de ceapă, morcov, patrunjel, mărar, varză, cartofi timpurii, dar și plante aromatice precum mentă, coriandru, fenicul, oregano.
Pe plicurile de semințele cumpărate puteți vedea detalii referitoare la adâncimea de plantare, perioada optimă și alte recomandări pentru spații deschise sau protejate (solarii și sere).
Tot în această perioadă are loc repicarea răsadurilor, respectiv transferarea plantelor tinere din vasul de germinare sau din răsadniță în ghivece sau pahare mai mari.
Aceasta este o etapă importantă în creșterea plantelor, deoarece le permite să se dezvolte mai bine, oferindu-le mai mult spațiu și nutrienți pentru a se dezvolta. Repicarea se face atunci când rădăcinile plantelor au crescut îndeajuns.
Lucrări gazon primăvară
Dacă aveți gazon, în luna martie puteți să începeți pregătirea lui pentru primăvară, astfel încât să poată primi mai mult oxigen și apă pentru a crește sănătos.
Procesul de revigorare a gazonului primăvara include operațiuni de scarificare, supraînsămânțare a zonelor unde nu este destul de des, dar și de fertilizare.