Grădină

Calendarul grădinarului 2023. Ce lucrări se fac în luna martie în grădină și livadă

Martie, prima lună oficială de primăvară, dă startul lucrărilor agricole în grădină și livadă. Această lună pregătește producția de fructe și legume din acest an fiind, totodată, și cea care scoate în mod oficial la treabă toți agricultorii amatori și profesioniști, în livezile sau grădinile pe care le gestionează.

Lucrări în grădină în luna martie

În luna martie (denumită popular Mărțișor sau Germănar) puteți să vă bucurați de primii ghiocei dar, totodată, puteți semăna deja leuștean, ridichi de lună, mazăre, salată, spanac, usturoi, arpagic sau semințe de ceapă, morcov, patrunjel, mărar, varză, cartofi timpurii, dar și plante aromatice precum mentă, coriandru, fenicul, oregano. Pe plicurile de semințele cumpărate puteți vedea detalii referitoare la adâncimea de plantare, perioada optimă și alte recomandări pentru spații deschise sau protejate (solarii și sere).

Tot în această perioadă are loc repicarea răsadurilor, respectiv transferarea plantelor tinere din vasul de germinare sau din răsadniță în ghivece sau pahare mai mari. Aceasta este o etapă importantă în creșterea plantelor, deoarece le permite să se dezvolte mai bine, oferindu-le mai mult spațiu și nutrienți pentru a se dezvolta. Repicarea se face atunci cand rădăcinile plantelor au crescut îndeajuns.

Lucrări și tratamente în livadă în luna martie

Prima lună a primăverii este în cele mai multe cazuri, în special în plantațiile de mai mici dimensiuni și cea în care se fac tăierile pomilor fructiferi, ce au drept scop pregătirea producției de fructe pentru anul în curs.

Conform ing. agronom Adriana CORNACIU primul tratament care se aplică imediat după tăieri este cu un produs cupric care prin acțiunea fungicid – bactericidă de contact previne și combate boli precum: rapănul, focul bacterian, pătarea frunzelor, monilioza, ciuruirea frunzelor, cancerul deschis al pomilor. Totodată, tratamentul cicatrizeaza rănile produse în urma tăierilor efectuate. Recomandăm stropirea prin îmbăiere a întregului pom cu fungicidul CUPRIDIN 50 WP – 1,5 – 2,0 kg/ha( 20g/10litri apă).

În ceea ce privește tratamentele următoare din luna martie, Dr.Ing. Marius Viorel ROMAN de la Pepinierele Roman recomandă:

  • După efectuarea tăierilor (umflarea mugurilor) 1-10 martie: ulei horticol OVIPRON 1,5%, FUNGURAN 0,4%, MOSPILAN 0,05% pentru păduchii țestoși – păduchele de San Jose, ouă de afide și acarieni etc.
  • Dezmugurit (buton verde) (10-25 martie): Zeamă bordeleză 1,2% pentru ciuruirea bacteriană și micotică, monilioze, deformarea frunzelor și făinarea (la piersic), antracnoza (la cais), ouă de acarieni
  • Buton floral (25 martie – 10 aprilie): Captadin 0,15% + Chorus 0,07% pentru ciuruirea bacteriană și micotică, moniliozele, deformarea frunzelor și făinarea

Vezi aici întreaga schemă de tratament, pentru anul în curs și tabelul de concentrații al substanțelor.

Dacă aveți gazon, în luna martie puteți să începeți pregătirea lui pentru primăvară, prin scarificare și aerisire, astfel încât să poată primi mai mult oxigen și apă pentru a crește sănătos.

În general, lucrările din luna martie depind de multe factori, în principal de natură meteo, dar este important să începeți pregătirile pentru sezonul de grădinărit care urmează și să vă asigurați totodată că toate structurile aferente sunt în stare bună de funcționare.

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *