Grădină

Calendarul grădinarului. Ce lucrări se fac în grădină și livadă în ianuarie

În luna ianuarie, ar trebui să va axați pe două probleme principale în ceea ce privește grădinăritul: planificarea culturilor și testarea solului înainte de noul sezon agricol.

Testarea pH-ului solului se poate face în doar câteva minute cu ajutorul unui kit specializat.

În funcție de rezultate, există modalități de a vă îmbunătăți solul dacă acesta necesită intervenții, folosind ghiduri de grădinărit, care vă vor ajuta să vă îndreptați în direcția corectă atunci când vine vorba de îngrijirea solului.

Laboratoare care fac analiza solului în România. Cât costă rezultatele

Lucrări pe care le puteți face în grădină în luna ianuarie:Planificarea grădinii pentru primăvara: începeți să lucrați la planul de primăvară pentru grădină, prin măsurarea locului de cultivare și faceți necesarul de semințe și răsaduri de flori și legume pe care doriți să le plantați. Ghid privind planificarea grădinii

Îngrijirea pomilor fructiferi: în luna ianuarie, puteți începe să pregătiți pomii fructiferi pentru sezonul de creștere. Verificați dacă sunt în stare bună și îndepărtați ramurile bolnave sau uscate, doar dacă afară sunt mai mult de -5 grade Celsius. De asemenea, puteți aplica fertilizantul potrivit (gunoi de grajd putrezit) pentru a întări sistemul radicular al pomilor.

Curățarea grădinii: în luna ianuarie, este bine să curățați grădina de frunzele și ramurile căzute, pentru a permite aerisirea solului și pentru a preveni formarea mucegaiului. De asemenea, este recomandat să îndepărtați plantele moarte sau bolnave, pentru a preveni răspândirea bolilor și a dăunătorilor.

Plantarea florilor de primăvară: în luna ianuarie, puteți începe să plantați florile de primăvară, cum ar fi narcisele, lalelele, crizantemele și ghioceii. Asigurați-vă că alegeți plantele potrivite pentru zona dvs. climatică și că respectați distanțele de plantare recomandate.

Îngrijirea gazonului: în luna ianuarie, continuați să îndepărtați frunzele de pe gazon și puteți aplica un fertilizant pentru a-l ajuta să crească puternic și sănătos în sezonul cald. Evitați să mergeți pe gazon când iarba este acoperită cu îngheț sau este plină de apă.

Îngrijirea plantelor de interior: în luna ianuarie, este important să îngrijiți plantele de interior, pentru a le menține în formă bună. Asigurați-vă că le oferiți lumina și apa necesare și că îndepărtați frunzele uscate sau bolnave. De asemenea, puteți fertiliza florile cu un îngrășământ specific pentru plante de interior.

Gradina ornamentală:

Scuturați zăpada de pe arbuști, pentru a evita deteriorarea plantelor.

Luați butași de rădăcină de la plante perene, pentru creșteri noi în primăvară.

Mulciți zonele de margine, dacă nu ați făcut-o deja toamna.

Mutați pomii și arbuștii de foioase, dacă este necesar.

Asigurați-vă că învelișurile de protecție au rămas la locul lor peste plantele sensibile la îngheț.

În ce condiții poate fi reutilizat pământul din ghivecele de flori. Lucruri importante de care trebuie să țineți cont

Alte lucrări pe durata lunii ianuarie:Ventilați sera în mod regulat, pentru a evita acumularea de umiditate.

Curățați ghivecele și tăvițele florilor.

Verificați tutorii pomilor fructiferi.

Verificați uneltele de grădinărit și ascuțiți foarfecii.

Curățați etichetele plantelor.

Verificați recipientele de compost pentru exces de umiditate și întorceți-le în mod regulat.

Sfaturile specialiștilor: Care sunt perioadele optime de tăieri la pomii fructiferi

 

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *