Calendarul grădinarului. Ce lucrări se fac în grădină și livadă în luna mai
Luna mai, cunoscută în tradiția românească și ca florar sau cireșar, este asociată cu reînnoirea și creșterea, deoarece acum începe sezonul de înflorire a florilor și de pornire deplină a vegetației.
Zicale românești precum ”mai e rai” sau ”dacă nu plouă în mai, nu se mănâncă mălai” exprimă simbolistic, în termeni populari, atât frumusețea acestei luni, cât și temerile țăranilor cu privire la importanța precipitațiilor, care ajută culturile să se dezvolte în această perioadă.
De aceea, luna mai reprezintă pentru grădinarii amatori sau profesioniști o perioadă importantă, plină de activități în aer liber, din perspectiva lucrărilor din livezi sau grădini, ce pregătesc producția din acest an.
Lucrări în grădină
În această lună se trece la plantarea răsadurilor atât în spații protejate (sere, solarii) cât și în grădină.
În prima parte a acesteia se pot planta răsaduri sau semințe de castraveți, fasole, porumb, dar și roșiile, ardeii, gogoșarii, dovleceii și vinetele și căpșunile.
Spre sfârșitul lunii mai (în perioada 20-30.05) se trece la plantarea verzei pentru producția de vară, a guliilor sau mărarului, care au nevoie de mai multă căldură pentru a se dezvolta.
Totodată, se pot iniția și culturile de conopidă sau broccoli pe terenul umed, la o temperatură de 7-10 grade Celsius. Dacă nu a plouat, udați terenul și repetați operațiunea și după plantare.
Îngrijirea gazonului
Luna mai este momentul potrivit pentru tunderea gazonului și pentru aplicarea de îngrășăminte speciale de creștere, pentru a-l menține verde și sănătos.
Vezi aici ce lucrări se fac primăvara la gazon
Ce poți face cu iarba tăiată, după ce tunzi gazonul
Combaterea buruienilor și irigarea
În această perioadă, trebuie efectuate lucrări de eliminare a buruienilor, pentru a preveni competiția cu plantele cultivate și pentru a asigura o dezvoltare armonioasă a acestora. Totodată, întrucât temperaturile cresc, este important să se asigure o udare regulată a plantelor, dacă nu plouă suficient.
Ce stropiri se fac la pomii fructiferi în luna mai
În funcție de stadiul în care se află pomii fructiferi, în perioada lunii mai se vor face următoarele tratamente:
Înflorirea în masă Chorus 0,07% (fungicid) + Isabion 0,15% (fertilizant) – Ciuruirea bacteriană și micotică, monilioze, deformarea frunzelor și făinarea (la piersic), viermele fructelor, minatoarele și defoliatoarele. Specialiștii de la Pepinierele Roman menționează că acest tratament nu afectează albinele.
Scuturarea florilor (peste 90% flori scuturate) Score 0,02% + Folpan 0,2% + Mospilan 0,03% + Agrobion 0,75%: Ciuruirea bacteriană și micotică, monilioze, deformarea frunzelor și făinarea (la piersic), antracnoza (la cais), moliile și viermele fructelor, minatoarele și defoliatoarele.
Fruct format (căderea corolei) Signum 0,05% + Captadin 0,15% + Movento 0,2% + Isabion 0,15% Ciuruirea bacteriană și micotică, monilioze, deformarea frunzelor și făinare (la piersic), antracnoza (la cais), moliile și viermele fructelor, defoliatoare, minatoare etc.
Schemă de tratament universal pentru plantații mixte de pomi fructiferi (actualizată 2023)