Grădină

Calendarul grădinarului pentru luna aprilie. Ce lucrări importante se fac în grădină. Tratamente pomi, ce legume pot fi plantate

Începând cu luna aprilie, pomicultorii și legumicultorii ”turează motoarele” în livadă și grădină, această perioadă fiind plină de activități importante, ce pregătesc producția din acest an.

Lucrări în livadă. Ce stropiri se fac la pomii fructiferi în luna aprilie

Buton floral (25 martie – 10 aprilie) Captadin 0,15% + Chorus 0,07% – pentru ciuruirea bacteriană și micotică, moniliozele, deformarea frunzelor și făinarea

La apariția primelor flori (10-25 aprilie) tratamente cu Difcor 0,025%, Syllit 0,2%, Decis 25 WG 0,003% Atonik 0,1% – Ciuruirea bacteriană și micotică, monilioze, deformarea frunzelor și făinarea (la piersic), antracnoza (la cais), ouă de acarieni

Înflorirea în masă (25 aprilie – 10 mai) – Chorus 0,07% + Cropmax 0,2% Ciuruirea bacteriană și micotică, minilioze, deformarea frunzelor și făinarea (la piersic), viermele fructelor, minatoarele și defoliatoarele.

Tratamentele anuale pentru pomii fructiferi (actualizate 2023)

Lucrări în grădină

La începutul lunii aprilie pot fi plantate sau semănate ridichile de vară, dovleceii, spanacul, iar în spații protejate răsadurile de roșii și ardei.

Totodată, este momentul potrivit pentru cultivarea mărarului, a soiurilor de varză pentru producție timpurie, dar și a cartofilor, rădăcinoaselor (morcovi, pătrunjel sau păstârnac, dar și sămânța de ceapă).

Jumătatea lunii aprilie permite plantarea sau semănarea legumelor pe care le-am menționat anterior, la care puteți adăuga dovleci pentru copt, pepene galben și verde, porumb pentru fiert și varza pentru producție semitimpurie.

De asemenea, se mai poate planta gulia și conopida, dar și țelina sau cartofii preîncolțiți.

Pe 20-30 aprilie puteți adăuga semințe de flori în grădină sau jardiniere, precum și sfecla roșie, castraveți și fasole, floarea-soarelui, porumb, soia, fasole, cânepă.

Totodată, în luna aprilie se fac lucrări de fertilizare a solului, dar și erbicidarea preemergentă, pregătirea terenului și se recoltează eșalonat verdețurile (salată, spanac, ceapă verde, usturoi, sparanghel, ridichile de lună), care au fost însămânțate sau plantate în toamnă și se continuă semănatul eșalonat a grădinii cu verdețuri.

Fals sau adevărat? ”Bunicii noștri nu se stropeau pomii și erau plini de fructe”. Calendarul anual al grădinarului

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *