Grădină

Calendarul grădinarului pentru luna aprilie. Ce lucrări importante se fac în livadă și grădină

Începând cu luna aprilie, pomicultorii și legumicultorii încep din plin lucrările agricole, această perioadă fiind plină de activități importante, ce pregătesc producția din acest an.

Iată un calendar al grădinarului pentru această lună:

Lucrări în grădină luna aprilie

La începutul lunii aprilie pot fi plantate sau semănate ridichile de vară, dovleceii, spanacul, iar în spații protejate răsadurile de roșii și ardei.

Totodată, este momentul potrivit pentru cultivarea mărarului, a soiurilor de varză pentru producție timpurie, dar și a cartofilor, rădăcinoaselor (morcovi, pătrunjel sau păstârnac, dar și sămânța de ceapă).Jumătatea lunii aprilie permite plantarea sau semănarea legumelor pe care le-am menționat anterior, la care puteți adăuga dovleci pentru copt, pepene galben și verde, porumb pentru fiert și varza pentru producție semitimpurie.

De asemenea, se mai poate planta gulia și conopida, dar și țelina sau cartofii preîncolțiți.

Pe 20-30 aprilie puteți adăuga semințe de flori în grădină sau jardiniere, precum și sfecla roșie, castraveți și fasole, floarea-soarelui, porumb, soia, fasole, cânepă.

Tratamente fitosanitare în livadă, împotriva bolilor și dăunătorilor. Ce stropiri se fac la pomii fructiferi în luna aprilie

Buton floral (25 martie – 10 aprilie) Captadin 0,15% + Chorus 0,07% – pentru ciuruirea bacteriană și micotică, moniliozele, deformarea frunzelor și făinarea

La apariția primelor flori (10-25 aprilie) tratamente cu Difcor 0,025%, Syllit 0,2%, Decis 25 WG 0,003% Atonik 0,1% – Ciuruirea bacteriană și micotică, monilioze, deformarea frunzelor și făinarea (la piersic), antracnoza (la cais), ouă de acarieni

Înflorirea în masă (25 aprilie – 10 mai) – Chorus 0,07% + Cropmax 0,2% Ciuruirea bacteriană și micotică, minilioze, deformarea frunzelor și făinarea (la piersic), viermele fructelor, minatoarele și defoliatoarele.

Îngrijirea gazonuluiDacă aveți gazon, aprilie este momentul potrivit pentru a-l pregăti pentru sezonul de creștere.

Acest lucru include tundere, aerare, supraînsămânțare și fertilizarea gazonului, pentru a încuraja o creștere densă și sănătoasă.

Când putem scoate florile afară

Florile pot fi scoase afară în primăvară atunci când temperaturile exterioare au devenit suficient de calde și riscul de îngheț a trecut.

În general, acest lucru se întâmplă atunci când temperaturile de noapte rămân constant peste 10 grade Celsius și când pericolul de înghețuri trecătoare este minim.

Este important să monitorizați prognoza meteo locală și să vă asigurați că nu există niciun pericol de îngheț care să afecteze plantele delicate.

De asemenea, este bine să le aclimatizați treptat la condițiile exterioare, expunându-le la soare și vânt pentru perioade scurte.

Alte lucrări în luna aprilie

  • Se recoltează eșalonat verdețurile (salată, spanac, ceapă verde, usturoi, sparanghel, ridichile de lună), care au fost însămânțate sau plantate în toamnă și se continuă semănatul eșalonat a grădinii cu verdețuri.
  • Pregătirea terenului prin fertilizarea solului cu compost sau gunoi de grajd descompus și erbicidarea preemergentă,
  • Greblarea și afânarea solului pentru a îmbunătăți aerisirea și drenajul.
  • Amenajarea straturilor de flori și legume.

Echipa populare.ro vă urează spor la grădinărit!

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *