Grădină

Calendarul grădinarului pentru răsaduri. Când punem semințele de roșii, momentul optim pentru repicare și plantare

În luna februarie se dă, pentru grădinari, startul viitoarei culturi de roșii.

Astfel, cicul de semănare/repicare și plantare se face în următoarele intervale:

Semănarea semințelor: 1 – 15 februarie

Repicare: 25 februarie – 5 martie

Plantare:

 • luna aprilie – început de mai (în solarii neîncălzite)
 • luna mai (în câmp)

Cel mai calitativ substrat pentru răsaduri dispare de pe piață. Marea Britanie interzice din 2024 vânzarea de turbă către grădinari

Notă: Repicarea rasadurilor inseamna transferarea plantelor tinere din vasul de germinare sau din rasadnita in ghivece sau pahare mai mari. Aceasta este o etapa importanta in cresterea plantelor, deoarece permite plantelor sa se dezvolte si sa creasca mai bine, oferindu-le mai mult spatiu si nutrienti pentru a se dezvolta. Repicarea se face atunci cand radacinile plantelor au crescut indeajuns in vasul de germinare sau rasadnita.

Conform inginerilor agronomi, un rasad gata de plantare trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

 • sa aiba varsta cuprinsa intre 55 – 70 de zile la tomate , 60 – 80 de zile la ardei , 30- 35 de zile la castraveti si 60 zile la varza.
 • sa aiba inaltimea de 20 – 30 cm.
 • sa se vada bine primul buchet floral dar sa nu fie inflorit la plantare.
 • sa fie viguroase , calite si cu un sistem radicular bine dezvoltat.
 • sa fie liber de boli si daunatori – se aplica un tratament cu 7 zile inainte de plantare cu fungicid CAPTADIN 15g/10l apa + insecticid VERTAB 10ml/10l apa.

Cum se produc răsadurile de roșii, pas cu pas. Trucuri utile pentru o recoltă timpurie

Sfaturi pentru un rasad sanatos

 1. Alege un amestec de pamant bun pentru rasaduri: Asigurati-va ca utilizati un amestec de pamant pentru rasaduri care este usor si bogat in nutrienti, precum si potrivit pentru tipul de planta pe care o cresteti.
 2. Utilizati un vas de germinare adecvat: Folositi un vas de germinare curat si steril pentru a preveni bolile si pentru a permite radacinilor sa se dezvolte in mod corespunzator.
 3. Ofera lumina suficienta: Rasadurile au nevoie de lumina puternica pentru a se dezvolta si a se pregati pentru transplantare. Asigurati-va ca rasadurile sunt expuse la lumina naturala sau la o sursa de lumina artificiala.
 4. Udati in mod corespunzator: Rasadurile au nevoie de udare regulata pentru a evita uscarea solului. Nu udati prea mult sau prea putin, ci asigurati-va ca solul este umed in profunzime.
 5. Monitorizati temperatura si umiditatea: Rasadurile au nevoie de temperaturi adecvate si de o umiditate potrivita pentru a se dezvolta. Asigurati-va ca temperatura si umiditatea sunt potrivite pentru tipul de planta pe care o cresteti.
 6. Eliminati plantele slabite sau bolnave: Eliminati plantele care arata slab sau bolnav pentru a preveni raspandirea bolilor sau a daunatorilor la celelalte plante.

 

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.