Grădină

Calendarul grădinarului pentru răsaduri. Când punem semințele de roșii, momentul optim pentru repicare și plantare

Luna februarie este cea în care se dă, pentru grădinarii amatori și profesioniști, startul viitoarei culturi de roșii.

Astfel, ciclul de semănare/repicare și plantare se face în următoarele intervale:

Semănarea semințelor: 1 – 15 februarie

Repicare: 25 februarie – 5 martie

Plantare:

 • luna aprilie – început de mai (în solarii neîncălzite)
 • luna mai (în câmp)Cel mai calitativ substrat pentru răsaduri dispare de pe piață. Marea Britanie interzice din 2024 vânzarea de turbă către grădinari

Ce reprezintă repicarea răsadurilor

Repicarea răsadurilor înseamnă transferarea plantelor tinere din vasul de germinare sau din răsadniță în ghivece sau pahare mai mari.

Aceasta este o etapă importanta în creșterea plantelor, deoarece permite plantelor sa se dezvolte si sa crească mai bine, oferindu-le mai mult spațiu si nutrienți pentru a se dezvolta.

Repicarea se face atunci când rădăcinile plantelor au crescut îndeajuns în vasul de germinare sau răsadniță.

Când este gata de plantare răsadul

Conform inginerilor agronomi, un răsad gata de plantare trebuie sa îndeplinească următoarele condiții:

 • sa aibă vârsta cuprinsă între 55 – 70 de zile la tomate, 60 – 80 de zile la ardei, 30 – 35 de zile la castraveți si 60 zile la varză.
 • sa aibă înăltimea de 20 – 30 cm.
 • sa se vadă bine primul buchet floral dar sa nu fie înflorit la plantare.
 • sa fie viguroase, călite si cu un sistem radicular bine dezvoltat.
 • sa fie liber de boli si dăunători – se aplica un tratament cu 7 zile înainte de plantare cu fungicid CAPTADIN 15g/10l apa + insecticid VERTAB 10ml/10l apă.

Cum se produc răsadurile de roșii, pas cu pas. Trucuri utile pentru o recoltă timpurie

Sfaturi pentru un răsad sănătos

 1. Alege un amestec de pământ bun pentru răsaduri: Asigurați-vă că utilizați un amestec de pământ pentru răsaduri care este ușor și bogat în nutrienți, precum și potrivit pentru tipul de planta pe care o creșteți.
 2. Utilizați un vas de germinare adecvat: Folosiți un vas de germinare curat și steril pentru a preveni bolile și pentru a permite rădăcinilor să se dezvolte în mod corespunzător.
 3. Oferă lumină suficientă: Răsadurile au nevoie de lumină puternică pentru a se dezvolta și a se pregăti pentru transplantare. Asigurați-vă că răsadurile sunt expuse la lumina naturală sau la o sursa de lumină artificială.
 4. Udați în mod corespunzător: Răsadurile au nevoie de udare regulată pentru a evita uscarea solului. Nu udați prea mult sau prea puțin, ci asigurați-vă că solul este umed în profunzime.
 5. Monitorizați temperatura și umiditatea: Răsadurile au nevoie de temperaturi adecvate și de o umiditate potrivită pentru a se dezvolta. Asigurați-vă că temperatura și umiditatea sunt potrivite pentru tipul de plantă pe care o creșteți.
 6. Eliminați plantele slăbite sau bolnave: Eliminați plantele care arată slab sau bolnav pentru a preveni răspândirea bolilor sau a dăunătorilor la celelalte plante.

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *