Există multe situații în care, atunci când eliminați coaja usturoiului, observați pete pe acesta, de culoare galbenă, cu marginile brunificate.
Problema este legată de putregaiul usturoiului, cauzat de Fusarium oxysporum, o infecție fungică extrem de răspândită la nivel global, inclusiv în Europa.
Cercetările arată că aceasta este cea mai frecvent detectată boală post-recoltare, astfel:
În UE, producția celor patru principale țări producătoare (Spania, Italia, România și Franța) se ridică la 40.120 de tone pe an, aproape jumătate din producția totală a continentului european
Simptomele includ pete cu tendință de putrezire, de o nuanță galben-brună.
Plantele afectate pot prezenta sau nu simptome pe câmp sau la recoltare, dar bulbii, ulterior, pot ajunge să putrezească în momentul depozitării.
Pe câmp, plantele pot prezenta o rasărire redusă, însoțită de necroza frunzelor. Decolorarea se extinde către baza frunzei, care ulterior se va ofili.
Alte semne includ dimensiuni reduse ale cățeilor de usturoi, putrezirea bulbilor ce capătă o nuanță maro și au o dezvoltare slabă, determinată de deteriorarea tulpinii și a frunzelor.
Tulpinile pot căpăta o nuanță violet-roșie sau pur și simplu se decolorează.
În perioada de depozitare, cățeii de usturoi afectați devin spongioși, moi, maronii și apoși, atunci când sunt tăiați.
Uneori, poate apărea o creștere a unei ciuperci albicioase, roz deschis sau roșiatică (miceliu) care acoperă cavitățile putrezite.
Pe căței de usturoi se formează fisuri adânci, urmate de descompunerea țesutului, care se usucă, făcându-i să pară încrețiti și mici, iar bulbii infectați devin moi, maronii și au o consistență apoasă.
Metoda simplă și de efect a bunicii. Cum se păstrează usturoiul aromat pe termen lung
Fusarium este o ciupercă de sol și poate persista în pământ timp îndelungat.
Transmiterea se poate realiza prin solul infestat sau prin prezența acestuia pe unelte, echipamente sau prin intermediul resturilor infectate, semințelor contaminate sau a apei care se scurge.
Patogenul pătrunde în plantă prin tulpină sau țesutul rănit, iar boala se dezvoltă de la baza bulbilor și progresează către vârfurile cățeilor de usturoi.
Infecția poate apărea în orice moment pe câmp sau în perioada de depozitare, fiind favorizată de temperaturi ridicate (20-30°C) și umiditate crescută. sursa
Ploile înainte de recoltare pot multiplica agentul patogen.
Pentru managementul acestei infecții, se recomandă evitarea rotațiilor culturilor de usturoi cu alte soiuri din familia Allium (ceapă și praz) dar și cu cereale, care pot fi afectate de această ciupercă.
De asemenea, este importantă depozitarea usturoiului în condiții de temperatură scăzută și umiditate redusă, cu o bună ventilație.
Totodată, trebuie să se evite depozitarea cățeilor de usturoi deteriorați, pentru a nu se răspândi infecția.
Foto, conform MDPI:
(a) leziuni brune cu aspect deshidratat în diferite zone ale cățelului de usturoi;
(b) leziuni de putregai care pătrund în interior;
(c) cățel de usturoi cu leziuni brune și acoperit cu miceliu alb;
(d) căței de usturoi uscați și stafidiți, în stadii avansate ale bolii.
În acest ghid, vom explica o metodă simplă, dar eficientă, prin care poți înmulți o…
După stabilizarea în sol, tutorii pot împiedica dezvoltarea - pomii trebuie se legene liber în…
Folosirea frunzelor toamnei în aceste moduri transformă un simplu proces natural într-o oportunitate de a…
Dacă doriți să înființați o livadă de mai mari sau mici dimensiuni, să plantați într-un…
În lunile septembrie, octombrie sau noiembrie, în funcție de zona geografică, atunci când temperaturile pe…
Încercăm să vă reamintim să nu neglijați efectuarea tratamentelor fitosanitare de toamnă la pomii fructiferi.…