GrădinăPomicultură

Care este data de la care nucii nu mai pot fi tăiați în România. Amenzile sunt usturătoare

Legislația română prevede o serie de restricții legate de tăierile pomilor fructiferi, în general, și ale nucilor, în special.

Acestea au scopul de a proteja această specie cu o longevitate foarte mare, care pot rodi și peste 200 de ani.

Restricțiile sunt aplicate în România încă din data de 6 aprilie 1934, legile fiind adaptate în timp, dar păstrează aceleași caracteristici generale.




Și în prezent nucii sunt protejați prin lege în România din mai multe motive, printre care:

Importanța economică a nucilor. Nucile sunt o sursă importantă de hrană și de venit pentru multe persoane. Fructele nucului sunt bogate în nutrienți și au o valoare economică ridicată. Lemnul de nuc este, de asemenea, un material valoros, utilizat în construcții, mobilă și artă.

Importanța ecologică a nucilor. Nucii sunt arbori cu o longevitate mare, care pot ajunge la vârste de sute de ani. Aceștia contribuie la îmbunătățirea calității aerului și a solului, prin absorbția dioxidului de carbon și prin eliberarea de oxigen și nutrienți. De asemenea, nucii oferă adăpost și hrană pentru o varietate de animale.

Efecte asupra solului: Nucii au beneficii semnificative asupra calității solului. Rădăcinile lor contribuie la prevenirea eroziunii solului, iar frunzele și resturile vegetale căzute îmbogățesc solul cu substanțe nutritive. Prin protejarea nucilor, se promovează menținerea sănătății solului și a fertilității acestuia.

Ce prevede legislația actuală. Cât este amenda

Legea pomiculturii nr. 348/2003 reglementează care sunt criteriile actuale, care stau la baza depunerii documentației în vederea autorizării taierii nucilor:

  • pomii sunt îmbătrâniți și prezintă ramuri uscate în proporție de 60% din coroană;
  • pomii sunt amplasați într-un perimetru unde urmează să se construiască obiective de interes național sau de interes al comunității locale;
  • pomii sunt amplasați pe aliniamentele drumurilor naționale și se pune în pericol siguranța circulației rutiere.

Pentru a obține autorizația trebuie să depuneți o cerere la Direcțiile teritoriale pentru agricultură. Specialiștii vor decide, ulterior, dacă nucii pot fi tăiați sau doar toaletaţi.




Cei care taie nucii fără autorizație riscă amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei. Reglementarea este valabilă atât pentru persoanele fizice, cât si pentru cele juridice.

Când a luat Guvernul român primele măsuri de protecție a nucilor

Autoritățile române au luat măsuri începând cu anul 1934 de a interzice tăierile acestei specii pomicole.

Mai jos regăsiți mai multe articole publicate în presa din anii 1934-1935, ce popularizau această decizie (N.R. articolele au fost adaptate la ortografia actuală):

Ziarul Argus, din luna iunie 1935 publica articolul:

Masuri pentru protecţia nucului

V. Sassu ministrul Agriculturii a semnat o decizie prin care se prohibeşte tăiatul şi transportul lemnului de nuc. În sesiunea parlamentară viitoare se va prezenta un proiect de lege pentru protecţia lemnului de nuc. În Ungaria, Cehoslovacia şi Polonia există asemenea legi de protecţie a lemnului de nuc. Lemnul de nuc românesc e extrem de căutat pe pieţele străine, oferindu-se preţuri mari. Ţăranii tentaţi de aceste preţuri taie nucii fără nici un fel de normă şi astfel se distruge o importantă avuţie naţională.



3 rețete tradiționale de varză murată, vechi de peste 100 de ani. Se puneau nuci verzi în butoi

Circulară emisă de Prefectura Mureș

Prefectura Judeţului Mureş. No. 7259—1934. Ordin circular.

In conex cu circulara noastră No.20600 din 10 Aug. 1933 Vă avizăm că Ministerul Agriculturii si Domeniilor prin ordinul No. 63724 din 21 Martie 1934 fiind informat că în urma unor angajamente încheiate pentru exportul lemnului de nuc, prin sate umblă agenţi şi îndeamnă proprietarii la tăierea nucilor şi vânzarea lemnului — prin hotărârea delegaţiei economice a guvernului s-a oprit exportul lemnului de nuc, motivat de faptul că prin acest export se distrug plantaţiile de nuci existente.

Vă rugăm să luaţi măsurile cuvenite prin organele administrative şi a jandarmeriei ca nucii productivi sub nici un motiv să nu se taie. Tg.-Mureş, la 22 Martie 1934. Prefect, p. Şef. serv adm. Fr. Porubski Pop. Prefectura Judeţului Ciuc. Serviciul Administraţiei Generale.

Plante perene care cresc sub nuci. Cum acționează Juglona, toxina care elimină concurența din jur

În același context, ziarul Viitorul, din luna mai 1934, publica articolul:

Nu se mai taie nici un trunchi de copac. Se urmăreşte distrugerea livezilor noastre de nuci

Ministerul agriculturii fiind sesizat din multe părţi ale ţării că misiți angajaţi de diferite firme străine cutreieră satele cumpărând de la ţărani trunchiuri de nuc pentru care plătesc preţuri foarte mari. Cu aceasta se urmăreşte distrugerea livezilor noastre de nuci care în ultimul timp fac o mare concurenţă pe pieţele străine cu produsele lor care sunt foarte căutate.

Guvernul fiind sesizat a hotărât începând de la 6 Aprilie să fie oprită orice tăiere de nuci precum şi exportul acestui lemn. Cum străinii caută să distrugă nucii noştri şi să înfrângă astfel concurența pe care nucile româeşti o fac pe piata mondială, se impunea o astfel de măsură.

Până acum s’au tăiat mii de arbori de nuc. Printr’o dispoziţie categorică transmisă telegrafic tuturor prefecturilor de judeţ din ţară, s’a oprit complet tăierea trunchiurilor de nuc.

Singur materialul tăiat înainte de 6 Aprilie în cantitate de 3300 m. c. de prima societate Română de Explosive, a fost admisă să se depoziteze în gări şi expedia în Cehoslovacia. Pentru a se pune stavilă acestor abuzuri în această privinţă şi pentru ca în spatele Soc. S. E. R.I.A. să nu se ascundă diferiţi misiţi şi intermediari, ministerul agriculturi roagă insistent pe toţi domnii prefecţi a da dispoziţiunile cele mai severe ca un singur arbor de nuc să nu se mai taie, iar trunchiurile tăiate ce se transportă și depozitează în gări pentru Societatea S. E. R. I. A. să fie identificate dovedindu-se dacă tăierea pomilor nu s’a făcut ulterior datei de 6 Aprilie a.c.

In acest scop pentru fiecare ridicare de trunchiuri tăiate dintr’o comună, se va întocmi un proces verbal semnat în afară de locuitorul de la care s’a tăiat pomii, de delegatul Soc. S. E. R. I. A. împreună cu primarul, şeful de post şi perceptorul comunei, făcându-se dovada că trunchiurile aparţin societăţii amintite şi au fost tăiate înainte de 6 Aprilie a.c.

Interesele superioare ale ţării cer ca orice tăiere a nucilor să înceteze în mod definitiv, până la regulamentarea acestei probleme printr’un proiect de lege, pe care guvernul îl va întocmi și supune parlamentului în sesiunea de toamnă a acestui an.

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *