GrădinăPomicultură

Care este diferența dintre portaltoii pomilor fructiferi cumpărați de la pepiniere

O prezentare a dr. ing. Marius Viorel ROMAN, specialist în pomicultură, proprietarul Pepinierelor Roman, una dintre cele mai mari și diversificate ca soiuri din România, clarifică detalii legate de trei tipuri de portaltoi, respectiv:

  1. Mahaleb – vigoare mare și rezistență la secetă.

Se pretează a fi plantat la distanța de 5/4 sau 4/4 metri, cu o densitate de cca. 500 – 600 pomi/hectar.

Se poate planta individual, acolo unde ne dorim, pe lângă fructe și umbră.

Atenție, acest tip de portaltoi, nu suportă excesul de umiditate și solurile grele, fără drenaj natural, fiind risc de axfisierea rădăcinilor și uscarea prematură a pomilor.

2. Gisela 6 – portaltoi vegetativ de vigoare mijlocie, care se poate planta la distanța de 4/2 metri, cu densitate de cca. 1.250 pomi/ha.

Acest tip de portaltoi imprimă precocitate (intrarea pe rod rapidă, la cca. 2 – 3 ani de la plantare) și producții mari, de foarte bună calitate, iar fructele se pot recolta cu ușurință.

Se poate planta și fără sistem de susține.

  1. Gisela 5 – portaltoi de vigoare mică, care imprimă pomilor vigoare mică și intrare rapidă pe rod.

În plus, datorită densității foarte mari, producția de fructe este foarte mare, respectiv se pot depăși 20 tone la hectar, iar fructele se pot recolta cu ușurință, fiind vorba de pomi care nu depășesc 3 metri înălțime.

Acest tip de portaltoi poate oferii densități de cca. 2000 pomi/hectar, dar cele mai frecvente distanțe de plantare sunt de 4/1,5 metri ( 1666 pomi/hectar).

În cazul acestui tip de portaltoi, se recomandă obligatoriu sistem de susținere și sistem de fertirigare, fiind un portaltoi cu înrădăcinare slabă, sensibil la secetă și pretențios la hrană (în sensul că nu poate explora solul în adâncime și are nevoie să-i fie administrată hrană periodic, pentru o bună creștere și dezvoltare a pomilor și mai apoi o bună fructificare, cu fructe de bună calitate).

Îngrijirea pomilor după plantare

În această perioadă de plantări, Pepinierele Roman pun la dispoziția celor interesați o gamă mai multe specii pomicole, inclusiv o varietate mare de soiuri de cireș, precum: Early Lory, Sweet Lorenz, Grace Star, Ferovia, Karina, Summit, Donissen, Clasic, Kordia, Regina, etc.

Pentru relații/comenzi puteți suna la numerele:

0733925472 /  0725924293 / 0722519934

 

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *