ExterioareGrădinăLegumiculturăUtil

Care este diferența dintre seră și solar. Cum se pot proteja împotriva vântului

Sera si solarul sunt doua tipuri de structuri utilizate in agricultura pentru a creste plante intr-un mediu controlat, insa exista cateva diferente cheie intre ele.

Sera este o structura închisă, din sticlă sau policarbonat, care permite controlul temperaturii, umiditatii si altor factori de mediu.

Sera este folosita pentru cultivarea plantelor in zone cu clima rece sau cu schimbari bruste de temperatura, pentru a le proteja de temperaturi extreme, daunatori si factori externi.

In plus, sera ofera o protectie mai buna impotriva vantului si a ploii decat solarul.

Dezavantajele constau în posibilitatea ca grindina să afecteze sticla sau policarbonatul și în costurile inițiale mai mari.

Pe de alta parte, solarul este o structura formata dintr-un cadru si un acoperis transparent (acoperite de obicei cu o folie specială, tratată anti UV).

Solarul este folosit pentru a cultiva plante in aer liber si este amplasat direct pe sol.

Solarul este mai simplu si mai economic decat sera si este potrivit pentru cultivarea plantelor care rezista la temperaturi ridicate si la lumina solara directa.

In concluzie, principalele diferente intre sera si solar sunt legate de gradul de protectie impotriva factorilor externi si de mediu.

Sera este o structura inchisa, care permite controlul mai precis al conditiilor de mediu si ofera o protectie mai buna impotriva factorilor externi, in timp ce solarul este o structura, potrivita pentru cultivarea plantelor in aer liber, dar cu un grad mai mic de protectie si control al factorilor de mediu.

Montarea unui solar în grădină

Pentru a proteja solariile impotriva vantului, se pot lua urmatoarele masuri:

  1. Amplasarea solariilor intr-un loc protejat sau inconjurat de obstacole naturale sau artificiale care sa reduca efectele vantului.
  2. Instalarea de garduri sau plase de umbrire in jurul solariilor pentru a reduce viteza vantului si a proteja plantele.
  3. Folosirea de structuri rigide sau semi-rigide, cum ar fi sere sau tunele, care sa ofere o protectie mai mare impotriva vantului.
  4. Asigurarea solariilor cu dispozitive de ancorare solide pentru a preveni deplasarea sau rasturnarea acestora in caz de vant puternic.
  5. Utilizarea plantelor cu frunze dense sau cu crestere joasa in jurul solariilor pentru a actiona ca o bariera naturala impotriva vantului.

Este important sa luati in considerare intensitatea si frecventa vantului din zona in care va fi amplasat solarul si sa alegeti cele mai potrivite metode de protectie.

Omida fructelor și legumelor. Tratamente și recomandări

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

10 comentarii la „Care este diferența dintre seră și solar. Cum se pot proteja împotriva vântului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *