Care este momentul optim pentru plantarea răsadurilor în solar și grădină. Factori interni și externi ce fac diferența
Perioada cuprinsă între mijlocul lunilor aprilie și mai este, în general, cea în care se plantează răsadurile în solarii și grădină.
Dincolo de acest interval de referință, înființarea culturii în spațiul destinat acesteia trebuie să ia în calcul mai mulți factori, interni și externi.
Aceștia vor face diferența pe parcursul creșterii plantelor și în perioada de fructificare.
Răsadurile la linia de start
Cultivarea răsadurilor în zone protejate de fluctuații de temperatură este ca și cum sportivii s-ar antrena doar în sală, dar meciurile se joacă afară.
Acesta este un mediu controlat, care asigură lumina, apa și nutrienții necesari în cantități optime, spre deosebire de mediul natural din grădină.
Lumina trebuie adesea suplimentată pentru a preveni alungirea răsadurilor, udarea trebuie să fie zilnică, iar compostul de calitate pentru răsaduri are un aport limitat de nutrienți.
Din acest motiv, este important să fim atenți la anumite semne pentru a determina când sunt plantele gata să fie mutate afară:
- Dimensiunea: Odată ce planta a crescut mai lată și de aproximativ două ori mai înaltă decât ghiveciul său (20 cm), ea se va chinui să primească suficientă apă. Veți observa că solul se usucă mai repede deoarece planta absoarbe apa mai rapid, iar frunzele mai mari pierd mai multă umiditate, mai ales dacă sunt crescute sub lumina artificială.
- Solul: După aproximativ 8 săptămâni, planta a epuizat majoritatea nutrienților din ghiveciul mic, iar creșterea poate încetini.
- Rădăcinile: Ținând planta cu susul în jos, cu tulpina între degete, puteți scoate ghiveciul și examina rădăcinile. Dacă acestea încep să se alingească în jurul marginii ghiveciului, atunci planta riscă să devină „îngrămădită” de ghiveci și are nevoie de mai mult spațiu.
- Frunzele: Observați planta și verificați dacă frunzele își pierd culoarea verde vie normală, se răsucesc sau se lasă în jos. Frunzele îngălbenite indică o deficiență de nutrienți și ideal este să mutați planta înainte de apariția acestui stadiu.
Factori externi care influențează momentul plantării
Din păcate, vremea nu coincide întotdeauna cu perioada dorită a transplantării răsadurilor în exterior.
Iată factorii care trebuie luați în considerare:
- Temperatura: Temperaturile de afară vor afecta plantele obișnuite cu mediul controlat din interior, cu lumină, căldură și apă regulate. Prin urmare, cel mai bun moment pentru mutarea plantelor nu este în zilele însorite, când cerul senin face ca temperatura nopții să scadă brusc. Este ideal, dacă se poate, să alegeți zile înnorate, când variația de temperatură este mai mică.
- Vântul și expunerea: Plantele cultivate în interior sau sub adăpost nu sunt „călite” la curenții de aer de exterior. Evitați zilele cu vânt și zonele expuse sau folosiți paravane în jurul plantelor (atât timp cât nu le umbresc). Vezi aici detalii despre călirea răsadurilor.
- Solul umed și greu: Este important să amânați plantarea dacă solul este plin de apă, mai ales în cazul solurilor argiloase, deoarece acest lucru privează rădăcinile de aerul de care au nevoie și poate menține temperatura solului prea scăzută.
- Boli și dăunători: La sfârșitul primăverii și începutul verii se observă adesea creșteri bruște ale numărului de dăunători, cum sunt afidele.
- Timpul dumneavoastră: Nu este niciodată o idee bună să mutați plantele când sunteți pe punctul de a pleca pentru câteva zile. Este mult mai bine să alegeți o perioadă când veți fi prin preajmă pentru a le monitoriza nivelul apei și pentru a vedea dacă sunt atacate de dăunători.
Cum salvăm răsadurile de roșii alungite cu un ventilator. Cauze, trucuri și soluții inedite
Sfat util
Vă recomandăm să cultivați mai multe răsaduri decât aveți loc în grădină și să păstrați o parte din ele de rezervă.
Astfel, dacă un îngheț tarziu sau alți factori neașteptați vă afectează plantele, le veți putea înlocui.
Studiu de caz. Importanța repicării răsadurilor și plantelor în general