GrădinăLegumicultură

Care este perioada optimă de recoltare la ardei și gogoșari, în funcție de maturitatea fiziologică și comercială

Începând cu luna iulie și până la apariția brumei ardeii grași, ardei iuți, ardeii Kapia și gogoșarii pot fi recoltați treptat de pe plante.

În multe situații gospodinele așteaptă ca recoltarea să coincidă cu perioada în care au timp să facă anumite preparate pentru iarnă sau amână, de exemplu, recoltarea până la apariția ghebelor pentru zacuscă.

În continuare vom prezenta câteva diferențe legate de timpul optim de recoltare la diferite tipuri de ardei (gras, iute, Kapia) și gogoșari, în funcție de maturitatea comercială și fiziologică:

Ardei Gras

Maturitate Comercială: Ardeii grași sunt gata pentru recoltare când au atins culoarea specifică a varietății respective și sunt fermi la atingere. Culoarea ardeilor grași poate fi verde, galbenă, roșie sau oricare alta, specifică soiului.

Maturitate Fiziologică: La maturitatea fiziologică, ardeii grași s-au dezvoltat în totalitate pe plantă și pot fi recoltați chiar și înainte ca aceștia să devină complet roșii sau în culoarea finală.

Timpul optim de recoltare: Ardeii grași pot fi recoltați într-un interval larg de timp, începând de la momentul în care devin suficient de mari pentru consum și continuând până când ating culoarea și gustul dorite. Aceasta poate fi în timpul stadiului verde, galben sau roșu, în funcție de preferințe.

Ardei Iute

Maturitate Comercială: Ardeii iuți sunt adesea recoltați când au atins culoarea specifică a varietății respective (roșie, verde, galbenă etc.) și au nivelul de iuțime dorit.

Maturitate Fiziologică: La maturitatea fiziologică, ardeii iuți au atins dezvoltarea completă și pot fi recoltați, indiferent de nivelul de iuțime. În funcție de preferințe, unii oameni preferă să aștepte până când aceștia devin mai iuți înainte de recoltare.

Timpul optim de recoltare: Ardeii iuți pot fi recoltați atunci când ating dimensiunea și culoarea specifică soiului. Unii grădinari preferă să aștepte până când aceștia devin complet roșii sau au culoarea finală, în timp ce alții îi preferă mai devreme, când sunt încă verzi.

Cum se usucă corect ardeii iuți pentru iarnă. 5 idei de combinații picante pentru mâncare

Ardei Kapia

Maturitate Comercială: Ardeii Kapia sunt gata pentru recoltare atunci când au atins culoarea roșie specifică varietății și sunt ferme la atingere. Aceștia au un gust dulce și sunt utilizați în multe preparate culinare.

Maturitate Fiziologică: La maturitatea fiziologică, ardeii Kapia au ajuns la dezvoltarea completă și pot fi recoltați. Așteptarea până când aceștia devin roșii îi face mai gustoși.

Timpul optim de recoltare: Ardeii Kapia sunt recoltați atunci când au atins culoarea roșie specifică soiului și au un gust dulce. Acest lucru poate varia în funcție de varietate și de condițiile de creștere, dar de obicei, când aceștia au devenit complet roșii, sunt gata pentru recoltare.

Delicii tentante: ardeii ”acadea de ciocolată”, o combinație unică de arome și culori

Gogoșari

Maturitate Comercială: Gogoșarii sunt gata pentru recoltare când au atins culoarea roșie specifică și au o textură fermă. Ei sunt utilizați în principal pentru murături și conserve.

Maturitate Fiziologică: La maturitatea fiziologică, gogoșarii au ajuns la dezvoltarea completă și pot fi recoltați. În funcție de preferințe, unii oameni preferă să aștepte până când aceștia devin complet roșii înainte de recoltare, pentru a obține un gust mai bun.

Timpul optim de recoltare: Gogoșarii pot fi lăsați pe plantă până când devin complet roșii. Aceasta indică maturitatea deplină. De obicei, sunt utilizați în murături și conserve, așa că sunt recoltați când sunt suficient de maturi pentru aceste scopuri.

Momentul optim pentru recoltarea ardeilor grași, ardeilor iuți, ardeilor Kapia și a gogoșarilor depinde de varietatea specifică, condițiile de creștere și preferințele personale ale cultivatorului.

Este important să observați fiecare plantă în parte și să recoltați în funcție de aspectul și gustul specific pe care îl doriți în produsele dumneavoastră.

De asemenea, este bine să verificați specificațiile fiecărui soi, deoarece acestea pot oferi informații precise despre momentul optim de recoltare pentru fiecare soi.

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

One thought on “Care este perioada optimă de recoltare la ardei și gogoșari, în funcție de maturitatea fiziologică și comercială

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *