GrădinăPomicultură

Care este raportul optim dintre unghiul de creștere al ramurilor și fructificare. Cum putem maximiza simplu producția

Polaritatea este un fenomen important în pomicultură, care are o influență semnificativă asupra creșterii și fructificării pomilor și se referă proprietatea plantelor de a forma două puncte opuse de diferențiere ale localizării unor funcții și organe ale plantei.

Putem observa aceasta la pomii fructiferi tineri, la care ramurile ce se dezvoltă în direcție verticală sunt cele mai viguroase. Acest lucru se datorează faptului că la acestea polaritatea se manifestă cu cea mai mare putere.

Pe măsură ce pomii îmbătrânesc, polaritatea se manifestă mai slab, iar ramurile care se dezvoltă în direcții apropiate de orizontală devin mai viguroase și mai productive.

Cum influențează unghiul ramurii fructificareaUnghiul de creștere al ramurilor are o influență directă asupra fructificării.

Cu cât unghiul între linia verticală și poziția unei șarpante este mai mare, cu atât și ramurile ce cresc pe acesta își schimbă vigoarea descrescândă, adică cele de sus cresc din ce în ce mai slab, iar cele de jos tot mai viguros.

Astfel, ramurile care se dezvoltă în direcții orizontale sunt mai puternice și mai rezistente, iar fructele se dezvoltă mai bine pe ele (foto sus).

Sfaturile specialiștilor: Care sunt perioadele optime de tăieri la pomii fructiferi

Sfaturi pentru a îmbunătăți fructificarea pomilor prin controlul unghiului de creștere al ramurilor:

  • Direcționați șarpantele și subșarpantele spre unghiul optim, prin tăieri de formare sau de fructificare.
  • Asigurați-vă că ramurile sunt suficient de puternice, pentru a susține greutatea fructelor. Pentru a evita aceasta folosiți normarea rodului, prin eliminarea unei părți din acesta.

Exemple de lucrări de tăiere care pot fi efectuate pentru a îmbunătăți fructificarea prin controlul unghiului de creștere al ramurilor:  • Tăierea de formare: tăieri efectuate în primii ani de viață ai pomilor, pentru a determina forma și structura coroanei.
  • Tăierea de fructificare: tăieri efectuate anual, pentru a menține coroana echilibrată și pentru a elimina ramurile bolnave, uscate sau rupte.

În cazul tăierilor de fructificare, pomicultorii pot utiliza următoarele tehnici pentru a direcționa ramurile în direcțiile dorite:

  • Tăierea de scurtare: se taie o porțiune din ramură, lăsând o porțiune de lemn de 2-3 muguri.
  • Tăierea de subțiere: se taie complet o ramură sau o parte a unei ramuri.

Prin efectuarea acestor tăieri, pomicultorii pot controla unghiul de creștere al ramurilor și pot îmbunătăți semnificativ fructificarea pomilor.

Procedeele complementare tăierii pomilor fructiferi. Ce presupun dresarea, înclinarea, arcuirea ramurilor

Cum putem forma unghiul dorit al ramurilor

Metoda este foarte simplă și poate fi aplicată în livadă în perioada primăvară-toamnă, în special la pomii fructiferi tineri.

Nu aveți nevoie decât de electrozi de sudură sau de o sârmă mai groasă, din care să confecționați astfel de suporți (foto) pentru înclinarea ramurilor.

De asemenea, la pomii mai mari pot fi găsite soluții de aplecare cu ajutorul unor chingi, care vor deschide unghiul în care ramura va sta.

Este recomandat să acționați fără a brusca ramurile, pentru a evita ruperea acestora și să nu faceți prima aplecare a crengilor în perioadele geroase, deoarece ramurile pot deveni casante.

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *