GrădinăLegumicultură

Care sunt condițiile obligatorii de pregătire a cepei după recoltare, pentru depozitare pe termen lung

Deși cultivarea cepei nu este un proces complicat, pregătirea corectă a cepei după recoltare este esențială pentru a vă asigura că vă puteți bucura de aceasta pentru lunile următoare.

Ceapa pregătită corespunzător are rădăcinile, coaja și foile exterioare uscate, iar în interior este  suculentă și tare.

Pregătirea corectă a cepei înseamnă o perioadă de valabilitate de până la 180 de zile pentru soiurile de ceapă ce au caracteristica de depozitare îndelungată.

De ce este importantă pregătirea cepei

Dacă intenționați să depozitați ceapa pentru utilizare pe timp de iarnă, pregătirea acesteia după recoltare este un pas absolut necesar în acest proces.

Fără o uscare adecvată, bulbii de ceapă devin moi. Foile externe uscate și complet sănătoase îi protejează și împiedică agenții patogeni să intre în bulb, provocând putregai și dezvoltând un miros urât.

Uscarea cepei vă permite, de asemenea, să o păstrați ulterior la temperatura camerei, nefiind necesar să ocupați loc în frigider.

Ceapa întărită complet, păstrată pe un raft într-o cameră răcoroasă și întunecată sau atârnată în pungi din plasă are cea mai mare durată de depozitare.

Pentru grădinarii care intenționează să mănânce ceapa în câteva săptămâni de la recoltare, depozitarea la frigider este o opțiune bună. Acest lucru este valabil și pentru ceapa recoltată înainte de a fi pe deplin matură.

Cum pregătim ceapa pentru depozitare pe termen lung după recoltare

Uscarea, primul pas

După ce recoltați ceapa, lăsați-o să se usuce în aer liber timp de aproximativ o săptămână. Alegeți un loc bine ventilat, ferit de soare direct și umiditate ridicată. Întoarceți-o în timpul procesului, dacă este posibil, o dată sau de două ori, fără să o loviți. Unii grădinari lasă ceapa direct pe strat, dacă nu se anunță perioade cu ploi. Lăsați rădăcinile mici din partea de jos a cepei intacte. Nu le tăiați în această etapă, deoarece acest lucru ar putea favoriza putregaiul.

Curățarea de pământ

După ce ceapa s-a uscat, îndepărtați pământul sau murdăria de pe bulbi. Puteți face acest lucru prin eliminarea ușoară a stratului exterior cu mâinile sau cu o perie moale. Nu îndepărtați sau tăiați frunzele superioare ale cepei, deoarece acestea ajută la menținerea prospețimii.

Sortați și alegeți doar ceapa sănătoasă

După curățare, puteți sorta ceapa în funcție de mărime și stare. Alegeți doar ceapa sănătoasă, fără lovituri sau semne de putrezire. Eliminați orice bulbi deteriorați sau stricați.

Etapa de maturare

După sortare, puneți ceapa într-un loc răcoros și întunecat pentru a o matura în continuare. Un subsol sau o pivniță bine ventilată ar fi locații ideale. Asigurați-vă că nu există umiditate ridicată sau fluctuații de temperatură semnificative.

Depozitare

După ce ceapa s-a maturat, puteți depozita bulbii în saci sau lăzi de plastic perforate, pentru a permite circulația aerului. Totodată, puteți folosi o cutie de carton cu găuri în lateral sau împletită în cununi. Evitați ambalarea unei cantități mari sau etanșă a cepei, deoarece acest lucru poate promova umiditatea și putrezirea. Temperatura ideală pentru depozitare este între 8 și 12°C. Dacă bulbii sunt expuși la lumină pentru o perioadă lungă de timp, ar putea încolți frunze verzi noi. Cel mai bine este o locație întunecată, uscată și bine ventilată. Păstrați-o departe de lumina directă a soarelui și de sursele de căldură.

Verificare periodică

Periodic, verificați ceapa depozitată pentru a identifica bulbii stricați sau care încep să se strice. Eliminați imediat bulbii afectați, pentru a preveni răspândirea.

Alte sfaturi de pregătire a cepei pentru depozitare pe termen lung

  • Nu depozitați ceapa lângă cartofi. Cartofii eliberează umiditate pe măsură ce trece timpul, ceea ce poate genera puncte moi la ceapă.
  • Dacă observați un miros neplăcut provenind de la ceapa depozitată, căutați în ladă pentru a o găsi cea moale și îndepărtați-o. Ea va afecta orice altă ceapă pe care o atinge.
  • Pentru o depozitare optimă pentru iarnă, încercați să selectați și să creșteți un soi care este recomandat pentru o capacitate bună de depozitare.
  • Straturile exterioare ale cepei uscate corespunzător vor fi groase, fără umiditate, cu foi casante. Dacă nu sunt, consumați-o în 30 de zile.

Când să culegeți ceapa

Există multe tipuri de ceapă pe care le poți cultiva în grădina ta.

Dacă intenționați să vă depozitați ceapa pentru utilizare pe timp de iarnă, așteptați până când bulbii s-au maturizat complet, aproximativ o treime din frunze s-a uscat și acestea s-au îndoit.

Din acest moment nu mai udați straturile timp de 3-6 zile. Dacă este posibil, așteptați câteva zile dacă se întâmplă să plouă în acea perioadă.

Ce plantăm în grădină pe terenul liber, după ce scoatem ceapa și usturoiul. Cum stabilim momentul optim pentru recoltare

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *