GrădinăLegumicultură

Care sunt diferențele importante dintre fertigare și fertilizarea foliară

Fertilizarea radiculară și cea foliară sunt două metode diferite de aplicare a îngrășămintelor, pentru a asigura necesarul de substanțe nutritive pentru plante.

Fertilizarea radiculară presupune aplicarea îngrășămintelor direct în sol, în apropierea rădăcinilor plantelor. Această metodă oferă un aport mai consistent de nutrienți pe o perioadă mai îndelungată, comparativ cu fertilizarea foliară. Nutrienții sunt absorbiți de plante prin rădăcini, fiind necesare cantități mai mari de îngrășăminte pentru a acoperi nevoile plantelor.

Fertilizarea foliară implică aplicarea îngrășămintelor direct pe frunzele plantelor. Această metodă permite plantelor să absoarbă nutrienții mai rapid decât în cazul fertilizării radiculare. Este utilă în cazurile în care plantele au dificultăți în absorbția nutrienților prin rădăcini sau când este necesară o absorbție rapidă a nutrienților.Fertilizarea Radiculară (fertigarea)

Fertilizarea radiculară se referă la aplicarea îngrășămintelor direct în sol, în zona rădăcinilor plantelor.

Aceasta poate fi realizată prin adăugarea îngrășămintelor solide sau lichide în sol sau prin udarea plantelor cu o soluție nutritivă.

Nutrienții sunt absorbiți de rădăcini și distribuiți în întregul sistem al plantei.

Fertilizarea radiculară este cea mai comună metodă de fertilizare utilizată în agricultură, deoarece oferă plantei o aprovizionare constantă cu nutrienți pe parcursul întregului ciclu de creștere.

Fertigarea este la ora actuala cea mai folosita metodă de fertilizare radiculară la legume, pomi fructiferi și vița de vie.

Fertigarea constă în aplicarea îngrașămintelor concomitent cu apa de irigat, folosind sistemul de irigare prin picurare.

Avantajele aplicării îngrășămintelor prin fertigare:

 • frunzele plantelor se mențin uscate, evitându-se crearea de condiții favorabile dezvoltării bolilor și dăunătorilor;
 • se asigura cerințele nutriționale ale plantelor de-a lungul perioadei de vegetație;
 • aplicare uniformă la rădăcină;
 • permite adaptarea cantității de îngrășământ aplicată;

Fertigarea este cel mai mult utilizată în legumicultură.

Vă recomandam utilizarea îngrășămintelor de tip gel – Geliasol pe faze de vegetație:

 • în perioada de dezvoltare vegetativă intensă și mărirea fructelor – sunt cerințe mari de azot , potasiu, calciu și microelemente.
 • la transplantare legumele au cerințe mari de fosfor, potasiu și calciu. Recomandăm Geliasol 13-66-13+ME , Geliasol 17-10-56+ME , Geliasol 13-63-0 + 11 CaO+ME.

În perioada de maturare a fructelor sunt cerințe mari de calciu, fosfor, potasiu și microelemente.

Recomandăm: Geliasol 13-66-13+ME , Geliasol 17-10-56+ME, Geliasol 25-25-25+ME, Geliasol 13 – 63 -0 +11 CaO +ME.

Dozele de aplicare la gama Geliasol sunt: 2,0 -5,0 kg/ha , 0,3 – 1,0 g/litru de apă.Fertilizarea foliară

Fertilizarea foliară se referă la aplicarea îngrășămintelor direct pe frunzele plantelor. Aceasta se realizează prin pulverizarea unei soluții nutritive pe partea superioară și inferioară a frunzelor.

Această metodă are avantajul de a permite plantelor să absoarbă rapid nutrienții, deoarece aceștia sunt absorbiți direct prin stomatele (porii) din frunze.

Fertilizarea foliară este utilă în situațiile în care solul are o capacitate redusă de a furniza suficienți nutrienți sau când plantele prezintă simptome de deficiență nutritivă.

Utilizarea fertilizantilor foliari ne ajută, cu costuri mici, să obținem rezultate deosebite în sporirea cantitativă și calitativă a producției la toate culturile: legume, pomi fructiferi, vița de vie, grâu, porumb , floarea soarelui, rapiță etc.

Atunci când alegem un îngrășământ foliar trebuie să ținem cont de compoziția, eficiența lui și perioada de aplicare.

Avantajele fertilizării foliare:

 • absorbția rapidă a elementelor nutritive prin frunze;
 • trecerea mai ușor a plantelor peste perioade de stres: diferențe de temperatură, îngheț, secetă, umiditate prea mare, grindină.
 • completarea nutriției plantelor în momentele cu cerințe maxime;
 • prevenirea și corectarea carențelor de nutriție;
 • se pot aplica odată cu tratamentele pentru boli și dăunători;

În primele faze de vegetație atât legumele cât și pomii fructiferi și vița de vie au consum mare de azot și microelemente pentru dezvoltarea aparatului foliar.

Îngrășăminte foliare recomandate sunt Aminofeed Super – 2,0 – 3,0 l/ha, Solar Verde – 3,0 – 7,0 l/ha, Solfert 30-10-10 +ME – 3,0 – 4,0 kg/ha.

Tot în primele faze de vegetație plantele au un consum mare de fosfor, potasiu și magneziu pentru dezvoltarea sistemului radicular și a aparatului foliar.

Recomandăm stropiri cu Solfert 11-52-5 +ME – 3,0 – 4,0 kg/ha, Solfert 10-5-40 +ME- 3,0 – 4,0 kg/ha, Agriphite 600 EC -2,0 – 6,0 l/ha, Solar Bor – 2,0 l/ha.

Toate aceste foliare conțin și microelemente necesare plantelor: Magneziu, Zinc, Fier, Cupru, Bor, Sulf.

În perioada de creștere activă a plantelor și fructelor este bine de aplicat foliare de tip NPK echilibrate + microelemente.

Iată câteva exemple : Solfert 20-20-20 +ME 3,0 – 4,0 kg/ha, Solfert Alga 18-19-20 +ME – 3,0 – 4,0 kg/ha, Solar Gel 23-23-23 +ME – 3,0 – 4,0 kg/ha.

La pomii fructiferi și vița de vie în perioada formarii și creșterii fructelor, la legume în perioada creșterii intensive este nevoie de o mare cantitate de calciu.

Calciul întărește pereții celulari, reduce incidența putregaiului cenușiu și a altor boli fungice, crește rezistența la transport și păstrare, previne crăparea fructelor.

Recomandăm stropiri cu foliar Solar Calciu – 3,0 – 5,0 l/ha.

Efectul de creștere rapidă a rădăcinilor, tulpinilor, organelor florale și fructelor duce la creșterea calitativă și cantitativă a recoltei.

Să aveți recolte bogate!

inginer agronom Adriana Cornaciu

Absolventă a Facultatii de Agronomie, consultant/expert în domeniul agricol, reprezentant al SOLAREX, lider național în distribuția de produse pentru agricultură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *