Care sunt etapele de restaurare și vopsire a obiectelor din lemn

Indiferent dacă doriți să reparați un foișor, să restaurați un cufăr vechi din lemn sau să protejați de intemperii un gard, la un moment dat o să vă confruntați cu dilema ordinii operațiilor, prin care să reduceți influența factorilor externi asupra acestui material.

De ce se degradează lemnul

Binecunoscut ca un material de construcție natural, foarte utilizat, lemnul este mai puțin rezistent atunci cand vine vorba despre factorii externi care în afectează, în special atunci când se află în aer liber.

De aceea recomandările sunt legate de menținerea periodică a acestuia prin curățare și aplicarea de substanțe de protecție.

Principalii factori care conduc la degradarea lemnului sunt ploile, zăpada, ciclul îngheț – dezgheț, soarele, praful, ciupercile, cariile de lemn, insectele.


Pasul 1. Curățarea

Îndepărtați cu hârtie abrazivă resturile de vopsea și mizeria care s-au adunat pe obiectul din lemn.

Puteți șlefui manual sau cu ajutorul unui dispozitiv mecanic, pe care îl găsiți în magazinele de bricolaj.

De asemenea, curățarea poate fi făcută cu o perie, dar si cu substanțe degresante, daca lemnul a mai fost tratat anterior.

Operația crează o aderență optimă pentru ca aplicările ulterioare de lac, vopsea sau baiț să fie preluate uniform în structura lemnului.

Cu ajutorul unei suflante sau prin orice alt mijloc îndepărtați praful rezultat.

Pasul 2. Chituirea

Cu ajutorul unui chit special pentru lemn reparați micile imperfecțiuni care au apărut în structură pentru a o aduce la forma inițială.

După ce chitul s-a uscat folosiți smirghel fin pentru a uniformiza suprafața.

Pasul 3 Grunduire și vopsire

Aplicați pe obiectul din lemn grundul special de impregnare, care va ajuta lemnul să rămână mai mult timp protejat împotriva intemperiilor și a radiațiilor solare.

Rolul grundului este de a acoperi porii și asperitțăile și de a permite o mai bună aderență a celorlalte substanțe de protecție.

După ce grundul s-a uscat (mimin o oră pe o vreme caldă), aplicați pe toată suprafața o vopsea specială pentru lemn. Aceasta poate fi aplicată cu un pistol pentru vopsit sau cu pensula.

Pont: chiar dacă durează mai mult și este mai obositor, specialiștii recomandă varianta aplicării cu pensula. Avantajele țin inclusiv de estetică, fibra lemnului fiind mai vizibilă.

8 IDEI Jardiniere din lemn, elementul de decor cu aspect rustic, care scoate altfel florile în evidență

Ce sunt lazura, baițul și lacul?

Lazura – este un fel de baiț, dar care conține și substanțe de tip colorant în nuanțe diferite.

Baițul – este utilizat și din perspectiva în care vrei sa scoți în evidenta fibrele lemnului. Contine substanțe fungicide și insecticide și oferă protecție la intemperii (ploi, soare, praf).

Lacul – ofera protecție lemnului și este folosit în special pentru tratarea lemnului de interior. Lacul acoperă lemnul complet si are un aspect emailat odata ce s-a uscat.

Tipuri de tratamente pentru lemn

Hidrofugarea ferește lemnul aflat la exterior de efectele umezeli și se realizează prin aplicarea unor uleiuri (de in, nuc, tung, minerale) sau lacuri care împiedică pătrunderea apei și sigilează porii acestuia.

Ignifugarea

Pentru ca poate lua foc ușor și poate întreține un incendiu, lemnul trebuie protejat prin ignifugare, un proces prin care îi este crescută rezistența la ardere. Trebuie sa fie ignifugat în special lemnul utilizat în structura de rezistență a clădirilor și a locuințelor, dar și cel folosit la construcția acoperișului sau chiar pentru dușumea.

Ignifugarea lemnului se poate realiza prin:

Pulverizare sau pensulare– soluția este pulverizată sau aplicată cu pensula pe lemn chiar si dupa ce acesta a fost montat (podea, grinzi sau scânduri).

Imersie – lemnul este scufundat într-o soluție ignifugă.

Antiseptizarea

Se folosește pentru a combate mucegaiul, ciuperca lemnului, cariii si alte insecte care, in timp, îi pot slăbi rezistența și poate fi efectuat prin tratarea lemnului cu abur la temperaturi ridicate, injectarea lemnului cu soluții speciale sau tratarea cu sulfat de cupru.

Alte sfaturi utile pentru tratarea lemnului

Operațiile de tratare a lemnului trebuie să fie făcute într-o zi însorită, la orele prânzului sau după amiaza, deoarece umiditatea ridicată a aerului poate avea un impact negativ asupra uscării acestuia.

Grăsimea și impuritățile similare trebuie curățate cu un agent de curățare sau diluant adecvat înainte de vopsire.

Este important de reținut ca tratarea lemnului este mult mai putin costisitoare decât înlocuirea lui, asa ca trebuie să faci verificari periodice pentru a depista din timp eventualele probleme sau factori care îi afecteaza calitatea.

În mod normal este suficientă examinarea anuală a suprafețelor din lemn – pe durata a 12 luni acesta trece prin toate anotimpurile și este expus tuturor condițiilor climatice.

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Recent Posts

Căderea florilor și avortarea fructelor la roșii. 9 metode pentru a evita aceste efecte la tomate

Principalii factori care duc la căderea florilor sau la avortarea fructelor la culturile de tomate…

22 de ore ago

De ce se răsucesc sau încrețesc frunzele la legume. Cum stabilim cauzele, modalități de rezolvare

Fenomenul de răsucire a frunzelor, în special la roșii, apare pe durata verii, fiind determinat…

22 de ore ago

Fertilizarea foliară, secretul unei recolte bogate de fructe și legume

Atunci când alegem un îngrășământ foliar trebuie să ținem cont de compoziția, eficiența lui și…

22 de ore ago

De ce cad și avortează florile la legume. Care este elementul cheie pentru înflorire accelerată și creștere a producției

Borul este elementul care influenteaza pozitiv formarea organelor de reproducere, înflorirea și fructificarea.

23 de ore ago

Cum protejăm speciile de măr și păr în această perioadă. Tratamente eficiente recomandate

Tratamentele din această perioadă protejează în continuare pomii fructiferi, dar mai ales fructele, împotriva bolilor…

4 zile ago

ATENȚIONARE! Risc de ”Black Point” în culturile de grâu din Vestul României

Boala numită ”BLACK POINT” se instalează în culturile de grâu către sfârșitul perioadei de vegetație,…

7 zile ago