GrădinăLegumicultură

Cât de utilă este drojdia pentru culturile din grădină. Cum se folosește ca fertilizant și fungicid

Utilizarea drojdiei în legumicultură poate fi benefică pentru îmbunătățirea creșterii plantelor, prevenirea bolilor și îmbunătățirea calității fructelor.

Stimularea creșterii plantelor: Drojdia conține hormoni de creștere naturali, cum ar fi acidul gibberelic, care pot ajuta la stimularea creșterii plantelor. Adăugarea de drojdie în sol sau pulverizarea plantei cu o soluție de drojdie poate contribui la o creștere mai rapidă și mai sănătoasă a plantelor.

Fertilizarea foliară: O soluție diluată de drojdie poate fi utilizată pentru fertilizarea foliară a plantelor, furnizând nutrienți direcți la nivelul frunzelor și stimulând creșterea și dezvoltarea plantei.

Controlul bolilor: Unii compuși prezenți în drojdie, cum ar fi chitinaza și beta-glucanaza, pot avea efecte fungicide și antibacteriene. Ca urmare, utilizarea drojdiei poate ajuta la prevenirea și combaterea unor boli comune ale plantelor, cum ar fi mucegaiul și putregaiul.

Îmbunătățirea solului: Drojdia conține numeroase substanțe nutritive, cum ar fi proteine, aminoacizi, vitamine și minerale, care o fac o sursă excelentă de nutrienți pentru plante. Atunci când este adăugată la sol, drojdia poate ajuta la îmbunătățirea fertilității solului, făcându-l mai bogat în substanțe nutritive.

Astfel, drojdia conține toți cei 20 de aminoacizi esențiali precum și minerale cum ar fi fierul, zincul, seleniul, magneziul, calciul și cuprul. De asemenea, aceasta conține o serie de vitamine importante, inclusiv B-complex (cum ar fi tiamina, riboflavina, niacina, acid pantotenic și piridoxina) și vitamina D.

Studii științifice

Efectul de îmbunătățire a calității fructelor: Un studiu din 2019 a arătat că tratamentul cu drojdie poate ajuta la îmbunătățirea calității fructelor de tomate. S-a constatat că drojdia a dus la o creștere a conținutului de licopen și caroten, două substanțe importante pentru sănătatea umană.

Efectul de stimulare a creșterii plantelor: Un alt studiu a arătat că adăugarea de drojdie în sol a dus la o creștere mai rapidă și o producție mai mare de fructe la roșii. De asemenea, s-a constatat că tratamentul cu drojdie a dus la o creștere a dimensiunii frunzelor și la o creștere a conținutului de clorofilă.

Efectul de protecție împotriva bolilor: Cercetări științifice au demonstrat că tratamentul cu drojdie a dus la o reducere semnificativă a incidenței bolilor la plantele de ardei. În special, s-a constatat că drojdia a avut un efect puternic împotriva Phytophthora capsici, un patogen care cauzează putrezirea rădăcinilor și a fructelor.

Ce înseamnă NPK. Informații utile pentru legumicultori, referitoare la perioadele de aplicare

Pentru a fertiliza roșiile cu drojdie, puteți folosi următoarea procedură:

  1. Luați 1-2 litri de apă și dizolvați în ea 5-10 grame de drojdie proaspătă.
  2. Lăsați soluția să fermenteze timp de 24-48 de ore. În acest timp, drojdia se va multiplica și va crea o soluție bogată în nutrienți.
  3. După fermentare, diluați soluția cu apă curată într-un raport de 1:10 (1 parte soluție de drojdie la 10 părți apă).
  4. Turnați soluția diluată în jurul rădăcinilor plantelor de roșii, evitând contactul direct cu frunzele și tulpina.

Este important să nu exagerați cu cantitatea de soluție de drojdie utilizată și să nu aplicați prea mult lichid în jurul rădăcinilor, deoarece acest lucru poate duce la probleme de umiditate și la apariția unor boli fungice.

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

One thought on “Cât de utilă este drojdia pentru culturile din grădină. Cum se folosește ca fertilizant și fungicid

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *