GrădinăPomicultură

Ce conțin pachetele tehnologice de la Solarex, pentru tratamentele pomilor fructiferi

Pentru a ușura munca pomicultorilor, specialiștii de la Solarex au creat pachete tehnologice ce conțin substanțele recomandate și certificate pentru diferitele faze de vegetație ale pomilor fructiferi.

Acestea se aplică în amestec, în același atomizor sau pompă de stropit, pachetele fiind concepute pentru a fi diluate cu 10, 50 sau 100 de litri de apă, în funcție de numărul de pomi fructiferi tratați.

Pachetele se găsesc în rețeaua de fitofarmacii colaboratoare din toată țara.

Pachet Tratament Pomi I: conține Midos Oil Adjuvant plus Zebra. Se poate aplica inclusiv în perioada de iarna.

Pachet Tratament Pomi II (buton roz, alb, verde): Cupridin 50 WP + Microthiolspecial + Zebra

Pachet Tratament Pomi III și IV (scuturare petale si formare fruct): Zebra + Topsen Extra + Captadin WDG + Microthiol Special

Pachet Tratament Pomi V (fructele au 1-2 cm): Difcor 250 EC + Coragen

Pachet Tratament Pomi VI (fructele au 2-3 cm): Difcor 250 EC + Mospilan + Vertab + Pyrus


Tratamentele anuale pentru pomii fructiferi (actualizate 2023)

Detalii produse:

Midos Oil – ulei horticol

MIDOS OIL a fost conceput pentru folosire ca adjuvant pe baza de ulei pentru culturile agricole la care se recomanda tratamentul cu pesticide plus adjuvant. Inlocuieste cu succes adjuvantii pe baza de uleiuri minerale si vegetale. Este nepoluant pentru mediu si biodegradabil. Adjuvantul Midos Oil imbunatateste aderenta produsului fitosanitar pe suprafata aplicata si permite o acoperire mai buna. Nu este fitotoxic pentru plante, la dozele recomandate. Se recomanda a se utiliza cu produse fitosanitare omologate in Romania.

Zebra – insecticid

ZEBRA este un insecticid foliar (concentrat emulsionabil) ce se prezintă sub formă de lichid limpede, omogen, mobil, de culoare galben-pal. Este un insecticid piretroid, foarte eficient, cu acţiune de contact şi ingestie asupra unei game largi de dăunători. Imediat după aplicare, substanţa activă, lambda-cihalotrin, penetrează cuticula insectei acţionând asupra sistemului nervos, dăunătorii încetează să se hrănească, după care paralizează şi mor. Se aplică prin stropiri, la avertizare, în timpul perioadei de vegetaţie. Se umple pe jumătate rezervorul maşinii de stropit cu apă, se adaugă cantitatea de produs necesară şi se completează cu apă, agitându-se continuu până la umplere. Se recomandă o acoperire cât mai uniformă a culturilor tratate pentru un efect maxim de combatere. A se evita aplicarea la temperaturile ridicate din timpul zilei, când dăunătorii sunt puţin expuşi şi fotodegradarea este intensă. Produsul este compatibil cu majoritatea insecto-fungicidelor folosite în mod curent, cu excepţia polisulfurilor de calciu şi bariu, a zemei bordeleze sau a altor produse puternic alcaline. Pentru o folosire corectă, consultaţi tabelele de compatibilităţi şi efectuaţi un test înainte de utilizare.

Cupridin – fungicid-bactericid

CUPRIDIN 50 WP este un fungicid-bactericid cu acţiune de contact pe bază de cupru.Previne și combate bolile la vița de vie, măr, păr, gutui, moșmon, cais, cireș, piersic,nectarin, prun, tomate, vinete, castraveți, dovlecei. Produsul este compatibil cu majoritatea insecto-fungicidelor folosite în mod curent în România. Înainte de utilizare consultați tabelul de compatibilități și efectuați un test. Este un fungicid sub formă de pulbere umectabilă, omogenă, fară tendință de aglomerare ireversibilă în timp. Nu este coroziv. Omologări: cais, cireș, piersic, nectarin, prun: Bășicarea frunzelor (Taphrina),Monilioze (Monilia), Ciuruirea (Coryneum), Arsura (Pseudomonas), Pătarea roșie, Antracnoza (Blumeriella), Uscarea ramurilor(Leucostoma) – Se aplică când 50% din frunze au căzut, până la apariția mugurilor florali (BBCH 95-53); măr, păr, gutui,moșmon: rapăn (Venturia), cancerul deschis al pomilor (Nectria), focul bacterian (Erwinia amylovora), arsura bacteriană (Pseudomonas), Monilioze (Monilia) – Se aplică de la începutul căderii frunzelor până la apariția mugurilor florali (BBCH 91-53);vița de vie: mană (Plasmopara viticola), Antracnoze și bacterioze (elsinoe,colletrotrichum,xantomonas) – se aplică înainte de înflorit până la coacere în pârgă şi după recoltare la sfârșitul maturării lemnului (BBCH 15-83 și 89); tomate, vinete, castraveți, dovlecel, castraveciori (câmp și sere): Mana (Phytophthora infestans), Alternarioze și bacterioze (Alternaria, Colletotrichum, Pseudomonas,Xanthomonas) – se aplică de la stadiile de 5 frunze adevărate pe tulpina principală până la coacerea deplină.Timp de pauză (După aplicarea ultimului tratament și până la recoltare): vița de vie 21 de zile, tomate, vinete, castraveți, dovlecel 3 zile.

Microthiol Special – fungicid

MICROTHIOL SPECIAL se prezintă sub formă de granule. Are o culoare maro deschis. Acţionează prin contact asupra agenţilor patogeni, având efect preventiv şi curativ.Se poate utiliza pentru combaterea următorilor agenţi patogeni conform omologării:viţă de vie: Uncinula necator (Făinarea), măr: Podosphaera leucotricha (Făinarea), piersic: Sphaeroteca pannosa, v.persicae (Făinarea) – după înflorit, castraveţi:Sphaerotheca fuliginea (Făinarea), tutun: Erysiphae cichoracearum (Făinarea),coacăz: Sphaerotheca mors-uvae (Făinarea), silvicultură: Microsphaera abbreviata(Făinarea stejarului), cereale păioase: Erysiphe graminis (Făinarea cerealelor).Timp de pauză: fiind aplicat împotriva bolilor foliare, timpul de pauză este 3 zile pentru castraveţi, pomi fructiferi, 28 zile la viţa de vie şi 35 de zile pentru cereale păioase. Se aplică prin pulverizare cu volum normal şi nu trebuie să lipsească din programele de combatere integrată a bolilor din culturile agricole menţionate anterior. Se va aplica conform tehnologiilor şi instrucţiunilor de utilizare. MICROTHIOL SPECIAL este compatibil cu majoritatea insecto-fungicidelor folosite în România. Înaintea aplicării tratamentului, efectuaţi un test de compatibilitate fizică. Pentru siguranţă, consultaţi şi specialiştii în protecţia plantelor din zonă.

Captadin Wdg – fungicid

CAPTADIN WDG este un fungicid condiţionat sub formă de granule dispersabile în apă, fine, omogene, fără tendinţa de sfărmare, de culoare bej, cu miros slab,caracteristic. Este un fungicid de contact cu acţiune prevenitivă şi curativă asupra unui larg spectru de ciuperci fitopatogene, cu aplicare în perioada de vegetaţie.Acţionează prin blocarea proceselor de respiraţie şi diviziune celulară ale agenţilor patogeni. În funcţie de condiţiile climatice, are o remanenţă de 7-20 zile pe plantă. Favorizează cicatrizarea rănilor provocate de unii agenţi externi. Se aplică în timpul vegetaţiei prin stropiri efectuate la avertizare. Pentru rezultate optime în combaterea agenţilor patogeni, tratamentele se aplică preventiv când apar condiţiile de manifestare a bolilor sau la apariţia primelor simptome. Intervalul dintre tratamente este de 7-14 zile în funcţie de cultură, evoluţia condiţiilor climatice şi a bolilor. Se folosesc volume normale de apă specifice tipului de cultură şi stadiului de vegetaţie. Soluţia de stropit se poate prepara direct în rezervorul maşinii de stropit. Produsul este compatibil cu majoritatea fungicidelor şi insecticidelor folosite în mod curent în România, cu excepţia polisulfurilor de calciu şi bariu, a zemei bordeleze precum şi a altor substanţe cu reacţie puternic alcalină. Nu se amestecă cu produse uleioase. Înainte de utilizare consultaţi tabelele de compatibilitate şi efectuaţi un test. Timp de pauză: După aplicarea ultimului tratament şi până la recoltare, trebuie să
treacă minim 14 zile la ceapă, castraveţi, 21 de zile la tomate, viţă de vie, prun şi 28 zile la măr.

Topsen Extra- fungicid

TOPSEN EXTRA conţine 500 g/ kg ciprodinil şi se prezintă sub formă de granule dispersabile în apă, de culoare maro, fără miros caracteristic. Este un fungicid penetrant sistemic, translaminar, care aparţine clasei chimice anilinopirimidine. Acţionează prin inhibarea biosintezei aminoaizilor(metionină), împiedicând penetrarea şi creşterea miceliului în ţesutul plantei. Produsul are acţiune preventivă dar şi curativă în perioada de incubaţie (24-48 ore de la producerea infecţiei).Instrucţiuni de utilizare: pomi fructiferi (specii seminţoase): măr, păr – rapănul (Venturia spp.); pomi fructiferi (specii sâmburoase): piersic, cais, nectarin, prun,cireş, vişin – Monilioza fructelor (Monilinia fructigena); viţa de vie – Putregaiul cenuşiu (Botrytis cinerea). Timpul de pauză este de 60 zile la speciile seminţoase, iar la speciile sâmburoase şi la viţa de vie 7 zile. Pentru prevenirea apariţiei de forme rezistente este bine să se alterneze utilizarea acestui produs cu fungicide din alte grupe chimice, cu moduri de acţiune diferite.Produsul poate fi compatibil cu numeroase produse de protecţia plantelor. Nu se amestecă niciodată produsele fără a efectua în prealabil teste de compatibilitate pe suprafeţe mici. Consultaţi tabelele cu compatibilităţi şi efectuaţi un test pe cultura respectivă. În cazul utilizării în amestec cu alte produse de protecţia plantelor, se vor respecta, în mod obligatoriu, şi instrucţiunile de folosire a produsului partener.

Difcor 250 EC – fungicid

DIFCOR 250 EC este un fungicid sistemic.Cadența tratamentelor va fi în funcție de evoluția condițiilor climatice, evoluția bolii și fenofaza culturii. Produs cu avizări multiple destinat combaterii bolilor-cheie la culturi horticole, sfeclă, rapiță de toamnă și de primăvară. Produsul are acțiune preventivă și curativă. Fungicidul are o fereastră largă de aplicare.

Coragen – insecticid

CORAGEN Insecticid cu mod de acţiune diferit de al celorlalte insecticide cunoscute. Protecţie excelentă a culturii, acţionează rapid asupra ouălor, larvelor și adulţilor. Eficient și de lungă durată (14 – 21 zile). Rezistent la spălare – ploaia căzută la 2 ore după tratament nu diminuează eficacitatea produsului. Profil toxicologic și ecotoxicologic favorabil, sigur pentru om și mediul înconjurător.

Mospilan – Insecticid

MOSPILAN – Insecticid sistemic care actioneaza asupra tuturor stadiilor de dezvoltare (ou-larva-adult)

  • Prezinta actiune rapida, afectand sistemul nervos al insectectelor care paralizeaza si mor
  • Nu este afectat de temperatura iar actiunea sa dureaza peste trei saptamani
  • Dupa aplicare patrunde rapid in plante si nu este spalat de ploi sau apa de irigatiea
  • Necesita o perioada foarte scurta de pauza de la aplicare pana la recoltare
  • Nu afecteaza albinele

Vertab – insecticid

VERTAB este un insecticid – acaricid cu acţiune translaminară, cu efect prin contact şi ingestie asupra formelor mobile ale insectelor dăunătoare. După aplicare, activitatea insectelor se reduce semnificativ iar efectul maxim de combatere se obţine la 3-5 zile după tratament.

Pyrus 400 SC – fungicid

PYRUS 400 SC este un fungicid de contact pentru combaterea bolilor din genul Venturia la păr, cât și a putregaiului cenușiu la vița de vie și tomate. Produsul conține o substanță activă nouă: pirimetanil, din grup chimică anilinopirimide. PYRUS 400 SC are acțiune curativă puternică, fiind printre cele mai puternice produse împotriva putregaiului cenușiu (Botrytis cinerea). PYRUS 400 SC este singurul fungicid eficient împotriva enzimei lacază. Această enzimă este secretată de putregaiul cenușiu (Botrytis cinerea) în timpul infecției plantelor și produce oxidarea vinului în timpul fermentării și maturării, mirosurile neplăcute și pierderea aromei. PYRUS 400 SC asigură controlul eficace al putregaiului cenușiu (Botrytis cinerea). Are acțiune de protecție și curativă puternice (de până la 48 de ore după începerea ploii) împotriva rapănului. Protejează cultura datorită acțiunii sale translaminare și prin vapori.

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.