Grădină

Ce conține acceleratorul de compost și cum îi poți face gratuit. Cum poate fi grăbit procesul de compostare

Compostul este o resursă valoroasă pentru grădinari, dar procesul de descompunere a materialelor organice poate dura luni sau chiar ani, în funcție de condiții și de compoziția acestuia.

Cu toate acestea, există soluții pentru a accelera acest proces și a obține un compost matur și bogat în nutrienți într-un timp mai scurt: acceleratorii de compost.

Ce conțin acceleratorii de compost?

Acceleratorii de compost sunt produse care conțin ingrediente și microorganisme specifice, menite să stimuleze activitatea microorganismelor din compost și să optimizeze descompunerea materialelor organice.

Principalele componente ale acceleratorilor de compost includ:

 1. Microorganisme benefice: În funcție de producător, acceleratorii de compost conțin bacterii și ciuperci benefice, care sunt special adaptate pentru compostare. Aceste microorganisme pot să descompună mai eficient materialele organice, inclusiv celuloza și lignina, care sunt mai greu de descompus.
 2. Enzime: Enzimele sunt proteine care acționează ca catalizatori în reacțiile chimice din compostare. Ele ajută la descompunerea mai rapidă a materialelor organice complexe, cum ar fi resturile de plante și hârtia.
 3. Azot: Azotul este un element esențial pentru dezvoltarea și activitatea microorganismelor din compost. Acesta poate fi furnizat sub formă de azotat de amoniu sau azotat de uree. Azotul stimulează bacteriile care descompun compușii organici în compost, accelerând astfel procesul.
 4. Materiale bogate în carbon: Acceleratorii de compost pot conține și materiale bogate în carbon, cum ar fi paiele sau tulpinile de porumb. Acestea furnizează o sursă suplimentară de hrană pentru microorganismele din compost și mențin un raport echilibrat între carbon și azot.
 5. Umiditate și aerare: Unii acceleratori de compost conțin substanțe care ajută la menținerea nivelului optim de umiditate și a unei bune circulații a aerului în compost. Aceste condiții sunt esențiale pentru activitatea microorganismelor.

Compostul. Cum acționează împreună culorile verde și maro pentru îngrășământ natural

Cum poți face singur acceleratorul de compost

Compostul pe care îl aveți deja în formă descompusă conține deja ingredientele menite să stimuleze activitatea microorganismelor din compost și să optimizeze descompunerea materialelor organice.

Astfel, luați o parte din compostul descompus și hidratați întreg amestecul cu ceai de compost.

Ceaiul de compost se face prin infuzarea în apă timp de câteva zile.

Acest lichid poate fi ulterior adăugat la compost pentru a furniza nutrienți suplimentari și microorganisme benefice.

Cum poate fi grăbit procesul de compostare?

Utilizarea acceleratorilor de compost poate accelera semnificativ procesul de compostare, dar există și alte măsuri pe care le puteți lua pentru a grăbi descompunerea materialelor organice:

 1. Mărimea și tăierea materialelor: Materia organică mai mică se descompune mai rapid. Tăiați sau mărunțiți materialele mari înainte de a le adăuga în compost.
 2. Amestecarea și întoarcerea: Asigurați-vă că amestecați regulat compostul pentru a îmbunătăți circulația aerului și a distribui uniform microorganismele și nutrienții.
 3. Menținerea umidității: Păstrați compostul umed, dar nu excesiv de ud. Umiditatea este esențială pentru activitatea microorganismelor.
 4. Optimizarea raportului carbon-azot: Asigurați-vă că raportul dintre materialele bogate în carbon (de exemplu, paiele) și cele bogate în azot (de exemplu, resturile de bucătărie) este în jur de 30:1 pentru a susține activitatea microorganismelor.
 5. Temperatura: Păstrați compostul la o temperatură optimă, care este în general între 60 și 70°C. Temperaturile mai ridicate accelerează descompunerea.
 6. Utilizarea unui compostor: Utilizați un compostor sau o structură specială pentru a crea condiții mai controlate pentru compostare.

Cum se combină compostul cu mulciul pentru un sol perfect, fără buruieni

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

One thought on “Ce conține acceleratorul de compost și cum îi poți face gratuit. Cum poate fi grăbit procesul de compostare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *