Amenajari exterioare

Ce este și la ce se folosește lemnul Iroko

Iroko este un lemn exotic de esență tare, foarte căutat și rezistent, care provine din pădurile tropicale din Africa de Vest.

Acesta poate sa aibă o durată de viață de peste 500 de ani și nu necesită decât o întreținere minimă periodică.

Este un  lemn flexibil, cu duritate mare și cu o bună stabilitate dimensională. Totodată, se întreține foarte usor, este un lemn fără miros specific și are o textură deosebită.

In Africa lemnul Iroko este cunoscut ca ”lemn de oji”.

Culoarea lemnului este într-o primă fază galbenă, însă nuanța se închide până la maro-roșiatic, odată cu trecerea timpului.

Pe longitudinea fibrei, Iroko prezintă striații fine de culoare galben-aurie, ce variază în funcție de vechime și intensitatea luminii.

O specificitate a acestui tip de lemn este că deține depozite dure de carbonat de calciu în cavități, de formă neregulată, structura lemnoasă din jurul acestora având de obicei o culoare mai închisă. Are o textură relativ aspră, dar uniformă, cu pete.

Culoarea unică, dar și calitățile acestui lemn îl recomandă pentru realizarea de amenajări interioare excepționale.

Utilizări lemn Iroko:

  • mobilier de înaltă clasă
  • tâmplărie exterioară și interioară
  • podele și parchet
  • furnir
  • construcția navelor (punte)
  • panouri interioare
  • mobilier curent sau componente de mobilier
  • dogărie
  • scări interioare
  • poduri (piese care nu intră în contact cu apa sau pământul)

Pardoseli și terase exterioare

Iroko este un sortiment de lemn din care se fabrica una dintre cele mai rezistente și de calitate pardoseli pentru amenajari interioare.

Dacă este folosit în exterior, după aproximativ un an de la montaj, lemnul Iroko folosit la pardoselile exterioare se închide la culoare, datorita oxidării și expunerii la lumina naturală. Astfel culoarea lui maro deschis cu nuanțe aurii devine maro închis gălbui.

Proprietățile tehnico-mecanice excepționale recomandă acest tip de lemn ca pe o soluție inspirată pentru amenajarea unei terase exterioare. Nu necesita tratamente chimice, este rezistent la putregai, insecte și carii, duritatea fiind principala sa calitate.

Periodic se recomandă protejarea acestuia cu ulei special, care are și rol de a scoate în evidență esența deosebită a lemnului.

Despre parchetul Iroko

Parchetul Iroko este de o calitate superioară și extrem de rezistent în timp, inclusiv la trafic greu. Se încadrează foarte bine în orice stil de amenajari interioare, utilizarea acestuia având posibilitatea să transforme podeaua casei într-un punct focal spectaculos al designului interior.

Piscine

Lemnul Iroko este una dintre primele alegeri ale arhitecților atunci când se proiectează o piscină. Majoritatea yacht-urilor sunt fabricate din lemn de esenta Iroko.

Caracteristici de prelucrare

Lemnul se usucă bine în aer liber și în cuptoare, cu un nivel minim de degradare.

Proprietățile de lucru pentru unelte manuale și mașini industriale sunt în general bune, dar variabile. Caracteristicile acestuia pot îngreuna tăierea și rindeluirea, lemnul Iroko fiind  destul de abraziv datorită prezenței depunerilor dure (constând în principal din carbonat de calciu), care pot tăia muchiile tăietoare.

Lemnul are proprietăți bune în ceea ce privește cuiele, înșurubarea și lipirea.

sursa foto

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

One thought on “Ce este și la ce se folosește lemnul Iroko

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *