Ce înseamnă NPK. Informații utile pentru legumicultori, referitoare la perioadele de aplicare
NPK, cel mai folosit îngrășământ în agricultură, are câteva caracteristici de care trebuie să țineți cont, în ceea ce privește concentrația și perioadele de aplicare.
Astfel, NPK este prescurtarea de la combinația de elemente chimice:
- N este elementul chimic Azot (Nitrogen) şi în combinaţie cu alte substanţe contribuie la creşterea accelerată a plantelor;
- P = fosfor (phosphorus) este util în special la plantele cu rădăcini în formare;
- K înseamnă potasiu în tabelul periodic al elementelor. Această substanţă stimulează la plante o înflorire bogată.
Microelementele ca magneziu, calciu, sulf, fier, mangan, cupru, bor, zinc, molibden, participă la metabolismul plantelor şi au un rol important, lipsa unuia putând provoca dezechilibre în creşterea, dezvoltarea şi fructificarea plantelor.
Ce înseamnă cele trei numere de după NPK?
Aveți în magazie o pungă de NPK de 15-9-11? Aceasta înseamnă că îngrășământul conține 15 % azot, 9 % fosfor și 11% potasiu.
Plantele au nevoie de toți cei trei nutrienți, dar în mod diferit în fazele de creștere, astfel:
Azotul controlează ansamblul proceselor de metabolism, reglează raportul dintre sistemul radicular şi foliar, sporeşte numărul şi greutatea fructelor, măreşte conţinutul plantelor în proteină, prelungeşte perioada de vegetaţie.
Excesul de azot provoacă scăderea rezistenţei plantelor la ger şi la atacul agenţilor patogeni. Azotul în exces înrăutăţeşte calitatea solurilor precum şi a apelor de suprafaţă şi de adâncime.
Fosforul participă la formarea organelor generative, la formarea seminţelor, favorizează creşterea în profunzime a sistemului radicular, sporeşte rezistenţa plantelor la cădere şi la boli, îmbunătăţeşte calitatea recoltelor, sporeşte rezistenţa la păstrare. Contrabalansează efectul excesului de azot.
Potasiul contribuie la sinteza citoplasmei, participă la sinteza şi transportul glucidelor, la sinteza clorofilei. Creşte rezistenţa plantelor la ger, secetă şi la atacul de boli.
Mai multe detalii în lucrarea științifică ”Tehnologii ecologice de cultivare a legumelor” – ing. Sebastian Brumă
Pingback: Frunze galbene la plante. Cum identificăm simplu și rapid cauza. Soluții simple de tratament – Atlas pentru casă și grădină
Pingback: Totul despre Cropmax, cel mai utilizat fertilizant foliar al momentului. Cum se utilizează, în funcție de cultură – Atlas pentru casă și grădină
Pingback: Indicii vizuale la frunzele legumelor. Cum identifici carențele de nutrienți precum azot, fosfor, potasiu, calciu ori magneziu – Atlas pentru casă și grădină
Pingback: Care este diferența dintre Uree și Azotat de Amoniu, cei mai folosiți fertilizanți în agricultură – Atlas pentru casă și grădină