Grădină

Ce înseamnă NPK. Informații utile pentru legumicultori, referitoare la perioadele de aplicare

NPK, cel mai folosit îngrășământ în agricultură, are câteva caracteristici de care trebuie să țineți cont, în ceea ce privește concentrația și perioadele de aplicare.

Astfel, NPK este prescurtarea de la combinația de elemente chimice:

  • N este elementul chimic Azot (Nitrogen) şi în combinaţie cu alte substanţe contribuie la creşterea accelerată a plantelor;
  • P = fosfor (phosphorus) este util în special la plantele cu rădăcini în formare;
  • K înseamnă potasiu în tabelul periodic al elementelor. Această substanţă stimulează la plante o înflorire bogată.

Microelementele ca magneziu, calciu, sulf, fier, mangan, cupru, bor, zinc, molibden, participă la metabolismul plantelor şi au un rol important, lipsa unuia putând provoca dezechilibre în creşterea, dezvoltarea şi fructificarea plantelor.

Ce înseamnă cele trei numere de după NPK?

Aveți în magazie o pungă de NPK de 15-9-11? Aceasta înseamnă că îngrășământul conține 15 % azot, 9 % fosfor și 11% potasiu.

Plantele au nevoie de toți cei trei nutrienți, dar în mod diferit în fazele de creștere, astfel:

Azotul controlează ansamblul proceselor de metabolism, reglează raportul dintre sistemul radicular şi foliar, sporeşte numărul şi greutatea fructelor, măreşte conţinutul plantelor în proteină, prelungeşte perioada de vegetaţie.

Excesul de azot provoacă scăderea rezistenţei plantelor la ger şi la atacul agenţilor patogeni. Azotul în exces înrăutăţeşte calitatea solurilor precum şi a apelor de suprafaţă şi de adâncime.

Fosforul participă la formarea organelor generative, la formarea seminţelor, favorizează creşterea în profunzime a sistemului radicular, sporeşte rezistenţa plantelor la cădere şi la boli, îmbunătăţeşte calitatea recoltelor, sporeşte rezistenţa la păstrare. Contrabalansează efectul excesului de azot.

Potasiul contribuie la sinteza citoplasmei, participă la sinteza şi transportul glucidelor, la sinteza clorofilei. Creşte rezistenţa plantelor la ger, secetă şi la atacul de boli.

Mai multe detalii în lucrarea științifică ”Tehnologii ecologice de cultivare a legumelor” – ing. Sebastian Brumă

Poate fi cultivată varza de Bruxelles în România? Ghid complet pentru grădină sau o mică afacere

Lucruri dulci despre cireșe. Cât cântărește cea mai mare cireașă din lume

Plantele aromatice din grădină. Ghid complet de cultivare și cinci arome inedite în bucătărie

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.